Іспанія та Великобританія розділять владу над Гібралтаром

02 березня 2018, 11:30
Власник сторінки
Інженер-технолог
0
21
Іспанія та Великобританія розділять владу над Гібралтаром

Керівництво ЄС підтримало позицію Іспанії про необхідність встановлення спільного управління Гібралтаром.

Гарячі суперечки іспанських і британських властей навколо статусу Гібралтару найближчим часом можуть вирішитися компромісним рішенням, яке повинно влаштувати всі сторони конфлікту, а головне, врахує інтереси жителів самоврядної території Великобританії, які абсолютною більшістю проголосували проти виходу з ЄС, але одночасно дорожать британським громадянством. Нагадаємо, що президент Європейської ради Дональд Туск наполіг на тому, щоб доля Гібралтару вирішувалася з урахуванням побажань Іспанії, адже близько 12 тисяч іспанців щодня приїжджають на роботу в Гібралтар, а більшість товарів і туристів потрапляють на територію автономії якраз з материка. У Великобританії рекомендації керівництва ЄС сприйняли досить агресивно, а деякі представники Лондона навіть стали згадувати, якими методами боролися за Фолклендські острови. Здавалося, гострий конфлікт між Лондоном і Мадридом втягне Європу в нову політичну кризу і загрожує транспортним колапсом в Гібралтарській протоці, але вихід з глухого кута все-таки знайшовся. Судячи з листа з Міністерства закордонних справ Іспанії на адресу заступника голови фракції Європейської народної партії Естебана Гонсалеса Понса, керівництво ЄС підтримало позицію Іспанії про необхідність встановлення спільного управління Гібралтаром.


Деякі важливі цитати з листа:

"Завдяки Вашій роботі, нам вдалося отримати підтримку Європейського Союзу позиції Іспанії в питанні про статус Гібралтару після Брекзіту".

"Єдиним можливим рішенням, що відповідає інтересам всіх сторін, є запровадження спільного іспансько-британського суверенітету над Гібралтаром, що дозволить його жителям зберегти громадянство Сполученого Королівства, не втрачаючи широкої автономії і членства в ЄС".

"Уряд Сполученого Королівства демонструє готовність до співпраці і пошуку компромісів у Гібралтарському питанні, що дозволить зберегти міцні партнерські відносини між нашими країнами після виходу Великобританії зі складу ЄС".

"Прошу Вас, як безпосереднього учасника переговорів, і в подальшому просувати наші пропозиції про спільний суверенітет на засіданнях, присвячених Брекзіту, а також посприяти проведенню успішного переговорного процесу щодо Гібралтару між Іспанією та Сполученим Королівством".

Естебану Гонсалесу Понсу вдалося переконати колег в Європарламенті в тому, щоб ЄС посприяв пом'якшенню безкомпромісної переговорної стратегії Великобританії, а висунуті Іспанією умови були виконані. В результаті, Лондон вже змінив тон і погодився почати двосторонні консультації про введення подвійного суверенітету над Гібралтаром. Благополучне вирішення багатовікової геополітичної суперечки навколо Гібралтару демонструє силу сучасної європейської дипломатії. Вихід Великобританії з ЄС вже не бачиться катастрофою, а проблеми, що виникли після Брекзіту, не здаються нерозв'язними. Завдяки старанням іспанських політиків і їх однодумців в Брюсселі, жителі Гібралтару вперше після оголошення результатів Брекзіту зможуть спокійно видихнути і розраховувати на збереження членства автономії в ЄС і подальшу співпрацю з Іспанією, залишаючись при цьому підданими Великобританії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Іспанія,конфлікт,Великобританія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.