Умови Росії щодо повернення до СЦКК-це спроби легітимізації ЛДНР

07 лютого 2018, 16:49
Власник сторінки
0
117

Подальші кроки прогнозовані – Росія повертається, але разом із "ЛДНР". Україну західні партнери ставлять в незручну позу, пояснюючи присутність бойовиків необхідністю повернення РФ. Так, наприклад, Курт Волкер вже висловив сподівання, що питання повернення представників РФ до СЦКК буде вирішено найлижчим часом.

Умова Росії щодо повернення до Спільного центру контролю і координації разом з бойовиками "ЛДНР" – реалізація плану Москви посадити Київ за стіл переговорів з проросійськими терористами.

Грудневий демарш виходу РФ із СЦКК начебто через перешкоджання їхній діяльності – один з елементів цієї гри. Нагадаю, 19 грудня 2017 року 39 російських представників Спільного центру контролю та координації припинення вогню залишили Україну. При цьому одному з російських офіцерів з СЦКК заборонили в’їзд в Україну терміном на три роки.

Варто зауважити, що аналітичний відділ ГІ "Права Справа" своєчасно передав інформацію щодо планів російської сторони звинувати українську сторону у перешкоджанні в роботі місії. Але, на жаль, за вже сталою практикою українськими спецслужбами ця інформація була проігнорована.

Після виходу з СЦКК Росія взяла паузу, під час якої наші західні партнери, зокрема, Німеччина висловила стурбованість і закликала – не вимагала, тобто попросила Росію повернутися. За словами міністра закордонних справ ФРН Габріеля, заміна російських офіцерів у СЦКК не принесе якоїсь переваги, тому що його мета полягає у тому, щоби зберігався безпосередній контакт між українськими і російськими представниками, і через те мета Німеччини полягає в тому, щоб повернути російських офіцерів до складу цієї групи.

Подібними заявами Німеччина показує, що повернення Росії в СЦКК – суто її добра воля. Фактично, виходить так, що Росія вийшла не тому, що вона – країна-агресор і окупант, і її діяльність у СЦКК носить відверто провокативний характер. Це подано, як недружній крок з боку України.

Тепер Росія грає на своєму полі, висуваючи умови. Наразі, Росія висунула умови повернення своїх офіцерів до СЦКК – хочуть там бачити бойовиків "Л/ДНР".

"Ми вважаємо за необхідне, щоб в цьому центрі були представлені Донецьк і Луганськ. Це теж важлива умова", - сказав заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін, На його думку, у мандаті необхідно затвердити процедуру оформлення документів і порядок дій спостерігачів, а також закріпити гарантії перебування російських військовослужбовців на Донбасі. "Ми виступаємо за те, щоб були забезпечені нормальні, гарантовані умови для роботи і перебування наших військових в СЦКК,"- додав він.

Подальші кроки прогнозовані – Росія повертається, але разом із "ЛДНР". Україну західні партнери ставлять в незручну позу, пояснюючи присутність бойовиків необхідністю повернення РФ. Так, наприклад, Курт Волкер вже висловив сподівання, що питання повернення представників РФ до СЦКК буде вирішено найлижчим часом.

"Щодо негайних питань. Одне з них є відновлення присутності російських офіцерів у СЦКК, що допомагає комунікації між росіянами та українцями у питанні дотримання режиму припинення вогню та урегулюванні інших інцидентів",- заявив він.

На думку представника Держдепу США, присутність росіян у СЦКК є дуже важливим чинником задля гарантування безпеки людей на Донбасі.

Щодо позиції Росії у цьому питанні, то вона цілком зрозуміла. Для Кремля присутність бойовиків у СЦКК свідчитиме про те, що це суто внутрішній конфлікт.

На моє переконання, після того, як у СЦКК введуть бойовиків, РФ, вочевидь, вийде або візьме на себе функції так званого арбітра, яка зі сторони спостерігає за внутрішнім протистоянням. Тобто вимагатиме, щоб Україна домовлялася про припинення вогню не з РФ, а з бойовиками.

Водночас, хотів би сподіватися, що в України вистачить волі не погоджуватися на це. Тому що зараз часто лунають заяви, що треба шукати компроміси з Росією, а не ворогувати.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.