Польща налаштовує МАГАТЕ проти України

02 лютого 2018, 10:33
Власник сторінки
Підприємець
0
109
Польща налаштовує МАГАТЕ проти України

Директор Департаменту атомної енергетики Міністерства енергетики Польщі Йозеф Соболевський поскаржився заступнику гендиректора МАГАТЕ Хуану Карлосу Лентіхо на небезпечність будівництва сухого сховища

Схвалений в третьому читанні Сеймом Польщі законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів", незаслужено відволік увагу від іншої антиукраїнської провокації з боку польських чиновників. Тепер вони висловили невдоволення початком будівництва ЦСВЯП-2, направивши скарги в міжнародні інстанції. Незважаючи на участь в реалізації проекту відомої на весь світ компанії Holtec International і докладне опрацювання питань майбутнього зберігання радіоактивних відходів, директор Департаменту атомної енергетики Міністерства енергетики Польщі Йозеф Соболевський поскаржився заступнику гендиректора МАГАТЕ Хуану Карлосу Лентіхо на небезпечність будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива в Україні, а також висловив сумнів в здатності нашої країни забезпечити безпеку об'єкта і зберігання радіоактивних відходів.

Втім, як і завжди, польські претензії виглядають абсолютно необґрунтованими і відірваними від реальності і не повинні ввести в оману керівництво МАГАТЕ. По суті, Варшава ставить під сумнів компетентність Асамблеї донорів "Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку", яка схвалила проект договору з Holtec International. При цьому польські чиновники, які абсолютно далекі від застосовуваних при будівництві ЦСВЯП-2 передових технологій, не тільки нахабно тицяють носа в чужий город, а й прагнуть завдати шкоди економічним інтересам України і її інвестиційній привабливості. Адже будівництво власного сховища відкриє можливості для зберігання відпрацьованого ядерного палива з усіх наших АЕС, а також палива з американських станцій. Якщо раніше ми щороку витрачали близько 200 млн. доларів на зберігання і утилізацію палива в Росії, то після здачі ЦСВЯП-2 схожі суми будуть платити вже нам. Таке відчуття, що поляки, які свою першу АЕС планують запустити лише в 2023 році, заздрять реалізації грандіозного проекту в зоні ЧАЕС і намагаються перешкодити розвитку нашої ядерної галузі, для якої в останні роки стало наріжним каменем питання зберігання відпрацьованого палива.

Дивно, як Польща, щодо якої Європарламент днями схвалив санкції за "загрозу європейським цінностям" (http://racurs.ua/n100355-vremya-vyshlo-komitet-evroparlamenta-odobril-zapusk-sankciy-protiv-polshi), мерзенними кляузами в МАГАТЕ вже вступає в протиріччя з інтересами Комісії з ядерного регулювання США, що не менше НАЕК "Енергоатом" розраховує на експлуатацію ЦСВЯП-2. Буде символічно, якщо польська верхівка, яка зазвичай у всіх суперечках розраховує на підтримку Вашингтона, нарешті, зламає зуби на своїй українофобії, ставши політичним посміховиськом та ізгоєм, як для ЄС, так і для США.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,Польща,ЧАЕС,Україна,радіація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.