Скільки б влада не змінювалась всерівно на фінансових «потоках» сидять свої, або

10 січня 2018, 12:48
Власник сторінки
політолог
0
31

"Сьогоднішній ліберал прагне врятувати бідних від податків - які, будучи вкладеними в їх дітей, могли б покінчити з бідністю в наступному поколінні". - З. Фрейд (1856-1939).

Володимир Гройсман заявив, що не має наміру терпіти тиск контролюючих органів на підприємців. «Я розумію сьогодні проблеми з правоохоронною системою, з митницею, з контролюючими структурами. Я у них на підтанцьовці не буду-  пообіцяв глава уряду. Також прем’єр-міністр повідомив, що «кожні 2-3 місяці проводяться зустрічі з бізнесом за участю представників контролюючих органів, на яких розглядаються системні й конкретні випадки тиску контролюючих органів на бізнес. (  )

Проте, спостерігаємо ми зовсім іншу картину. А на картині добре видно як фіскальна служба і правоохоронні органи оголошують «публічну війну» українським підприємцям. Скарги, відкриті листи, публічні звернення, пости у соціальних мережах, прес-конференції від бізнесу з найрізноманітніших напрямків зростають, і краю тому не видно.

Передбачалося, що однією з ключових новинок податкових новацій стане реформа системи адміністрування податку на додану вартість, одного із найбільш корупційних в країні. Але в останній момент знайшлися сили, які цьому завадили. Всі бази даних по ПДВ залишилися в Державній фіскальній службі, хоча їх мали передати Мінфіну. Введено на три місяці перехідний період  до єдиного реєстру, тому жодних якісних змін ми найближчим часом не побачимо. Фіскали й надалі зможуть маніпулювати з відшкодуванням ПДВ, а це мільярди втрачених коштів.

Тільки задумайтесь, хочете Ви легально отримати відшкодування ПДВ, Вас заносять у так звану чергу і можете Ви там перебувати дуже довго, чітку дату отримання коштів на розрахунковий рахунок Вам ніхто не скаже. Причин може бути цілий вагон. Від дрібних процедурних до масштабних , типу податкова міліція заблокувала рахунки підприємства. ( )

Але є інший варіант розвитку ситуації, Ви заносите потрібним людям добре відому «ставку-подяку» 20-22%  і до тижня часу казначейство уже Вам перераховує кошти. Керівники, їхні куратори, політична ситуація змінюється – схеми залишаються. І попит на ці послуги також не пропадає, що символізую страх бізнесу  перед фіскалами. А їхні лозунги від фіскального органу - до сервісної служби являються черговим фейком. [Порядність - це здатність чинити свідомо і справедливо там, де не передбачена дія закону. (Арістотель)]

Головна функція фіскальної служби – допомагати в адмініструванні і зборі. Вони ж не мають приходити і забирати. Їхнє завдання – надати мені як платнику податків послугу. Поки що цього нема, поки що вони дійсно збирають податки.

Виходячи із вищенаведеного можна зробити висновки:

  • Влада збирає гроші і готується до найближчих виборів

  • Влада пресує бізнес, щоб його централізувати і поставити на свої потоки, як це було при всіх попередніх президентах.

     

    Аналізуючи міжнародний досвід ми бачимо те, що деякі з країни – члени Європейського Союзу оцінюють втрати від махінацій з ПДВ у 10% загального обсягу надходжень від цього податку. Вивченням проблеми шахрайства у сфері відшкодування експортного ПДВ і розробкою варіантів її розв’язання сьогодні займаються як на рівні Євросоюзу, так і в межах податкової політики його членів.

    Щодо запобігання сплаті ПДВ та уникнення його фіктивного відшкодування, то для багатьох країн Європи є нормою визначення ризикових платників податків під час процедури їх реєстрації платниками ПДВ як один із можливих способів вирішення цієї проблеми. Наприклад, податківці Ірландії вибірково відвідують взятих на облік платників податків, а результати перевірок порівнюють із реєстраційними даними та іншою інформацією. Податківці ж Великобританії та Литви мають повноваження отримувати від платника додаткову інформацію, якщо заява на реєстрацію платником ПДВ містить сумнівні дані. А у Швеції використовують інформацію, отриману від третіх осіб.

    Лише у Великобританії, яка активно бореться з порушеннями в системі ПДВ, річний обсяг бюджетних втрат через «карусельні» схеми, за деякими оцінками, сягає 1,73 млрд фунтів. ( )

     

    Переконаний, що у влади є всі можливості проте бракує бажання щоб змінити нинішній стан речей у фіскальній політиці, і не тільки. Зберігаючи  нинішній стан речей на даних позиціях може призвести до краху всієї економіки. Поки є можливості для ремонту дороги, не потрібно ями латати, необхідно все покриття змінювати.

     

     

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.