Кабмін не хвилює, що ні копійки не закладено на фінансування екстреної медицини

30 листопада 2017, 13:44
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
1
212
Кабмін не хвилює, що ні копійки не закладено на фінансування екстреної медицини

У наступному році Кабмін вирішив кинути напризволяще всіх постраждалих у ДТП: на приїзд «швидкої» буде марно сподіватися

Цей тиждень, як і регулярно оголошувані Кабміном Тижні безпеки дорожнього руху, що мають на метіоб’єднання зусиль правоохоронних органів та суспільства для виконання державних та міжнародних програм з безпеки та популяризації дотримання правил дорожнього руху безпечнішим, нажаль, не став.

Замість зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод цей тиждень виявися ще кривавішим, а ніж попередні. Страшна смертельна ДТП на Волині, де лісовоз просто розчавив легковик і двоє людей загинули на місці, а ще двоє доставлені в реанімацію з важкими травами та забоями, збиті у Києві, просто на пішохідному переході, мати та неповнолітня дитина, цинічний вчинок одного зі співробітників МВС, що перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, збив на смерть жінку та намагався втекти з місця подій, вантажівка без гальм, що спричинила масштабне ДТП, в якому постраждала дитина, а на Львівщині під час дорожньої аварії загинула жінка і ще четверо – доправлені до лікарні «швидкої допомоги» у середньо-важкому стані, та ще десятки (!!!) ДПТ по всій країні – це вирок системі управління та заходам протидії правопорушень, якою мають опікуватися урядовці та правоохоронні органи, на утримання яких держбюджет витрачає мільярди гривень. 

Статистика у цьому питання – наджорстока. Лише за у перші 8 місяців 2017 року кількість ДТП зросла на 9% (порівняно з 2016 року) і сягнула 102 826 випадків. Також зросла і кількість дорожньо-транспортних пригод з постраждалими – всього з 1 січня по 31 серпня зафіксовано 16 898 таких випадків. Як результат – 1996 осіб загинуло, і майже 22 тисячі було травмовано.

Майже 27 тисяч випадків ДТП у 2017 році зафіксовані у Києві. Друге місце займає Одеська область - 9138 ДТП, Харківщина (7716), Дніпропетровщина (7314) та Львівщина (7263), а також Київська область – 7114 ДТП. Найбільше жертв ДТП зафіксовано за цей період на Львівщині (177 загиблих), в Київській області (174) та на Одещині (158 випадків).

Для порівняння, загалом же за минулий 2016 рік було зафіксовано страшний «рекорд»: тоді в Україні загинуло 31987 громадян, а травмовано 32079 чоловік.

В день в Україні гине 10 осіб і приблизно стільки ж травмується під час дорожньо-транспортних пригод. І якщо у великих містах, чи поблизу їх шанс у травмованих на виживання ще є, то на трасах, на далекій відстані від медичних установ надії у потерпілих на життя – майже нульова. 

В цій ситуації однозначно уряд мав би впроваджувати і посилювати забезпечення Програми екстреної медицини, щоб кожен з українців мав шанс на життя та найскоріше відновлення після автомобільних аварій. Тим паче, що сам прем’єр-міністр Володимир Гройсманзаявив, що зменшення смертності в України є пріоритетом його діяльності на посаді очільника Уряду.

Але, під час розгляду у першому читанні законопроекту Державного бюджету на 2018 рік я не знайшла навіть згадування про виконання Програми екстреної медичної допомоги. Нагадаю, що з минулого року керівництвом Міністерства охорони здоров’ярозпочато реформування цієї галузі медичної допомоги. 

Але окрім гучних заяв та презентацій за цей рік, ми поки що не бачимо розробки дієвих механізмів осучаснення ще радянського підходу до екстреної меддопомоги. А з нового року Уряд планує взагалі «забути» про свої обов’язки щодо повноцінного виконання взятих на себе зобов’язань по фінансуваннюПрограми ЕМД?

 

Нагадаю основні положення Програми ЕМД. По-перше, це повна модернізація диспетчерської системи та створенні у всіх областях в Україні сучасних колл-центрів, які оперативно реагують на виклики громадян та логістично раціонально за допомогою GPS-технологійрозподіляють наявні екіпажі «швидких» допомог за утвердженими нормативами (карета «швидкої» має прибути в містах – за 10 хв, а у сільській місцевості – за 20 хв.)

По-друге, це розширення мережі станцій ЕМД ,а  також оновлення автомобільного парку «швидких». Тут же має бути повне забезпечення автомобілів «швидкої» допомоги сучасними засобами реанімації та надання допомоги постраждалим, як технічними, так і лікарськими препаратами. Держава гарантувала надання екстреної медичної допомоги хворим та постраждалим.

По-третє, це створення відділень невідкладної допомоги на базі лікарень. Такі відділення мають функціонувати цілодобово та надавати повноцінну лікарську допомогу. Тобто там на постійній основі повинні працювати і рентгенологи, і травматологи, і хірурги, і лікарі діагностичних лабораторій. Всі вони вже мали би пройти відповідне спеціалізоване навчання, аби при госпіталізації постраждалих чи хворих діяти швидко, ефективно та злагоджено з єдиною метою – за будь-яку ціну врятувати життя. При тому ще й вміти взаємодіяти із сімейними лікарями, і з лікарями «швидкої».

 

Ще один важливий момент – це впровадження навчальної програми «Перший на місці події». Міністерство охорони здоров'я запевняє суспільство, що вже давно розробило цю навчальну програму для поліцейських, пожежників, працівників ДСНС, Національної гвардіїтощо. Її головна мета – аби ті, хто у перші ж хвилини, коли сталася трагедія, що опинилися поруч біля постраждалого могли допомогти порятунку життя та мали навички щодо підтримки його у потерпілих до прибуття медиків ЕМД. Я вже не кажу про підготовку самих медиків ЕМД – термінову перепідготовку з включенням до неї уміння працювати на сучасних приладах реанімування фельдшерів та лікарів швидкої, про підвищення престижу цієї спеціальності та збільшення їхнього грошового утримання.

Якби всі ці положення Програми ЕМД вже були втілені, то смертності від ДТП, за показником якої ми лідируємо у Європі, а також тяжких наслідків від несвоєчасно наданої допомоги при травмуванні на українських шляхах точно би стало менше у декілька разів. 

Тож я нагадаю Кабміну, що статтею 3 Закону «Про екстрену медичну допомогу» на всій території України кожен громадянин України та будь-яка інша особа мають право на безоплатну, доступну, своєчасну та якісну екстрену медичну допомогу.  Підкреслюю, доступну, своєчасну та якісну!

Також прийдеться нагадати, що за конституцією (ст.49) охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

Я не голосувала за проект Держбюджету-2018 і вимагаю від Уряду, міністерства фінансів та міністерства охорони здоров’я внести зміни до другого читання, віднайти та у обов’язковому порядку забезпечити 100 % фінансування Програми екстреної медицини. 

В інакшому випадку кількість жертв від невчасно наданої допомоги під час ДТП у наступному році зросте у декілька разів, бо потерпілі муситимуть рятувати себе самі, не сподіваючись навіть дочекатися лікарів «швидкої», які й зараз приїжджають на виклики часто-густо запізно на старих раритетних автомобілях та без ліків. І частіше лише констатують смерть... 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.