Повернути до життя. Розмінування Донбасу.

21 листопада 2017, 16:22
Власник сторінки
Президент МГО"Міжнародна антитерористична єдність" зі статусом учасника діяльності Ради Європи,керівник безпекою Євробачення2017
0
158
Повернути до життя. Розмінування Донбасу.

Організація Об`єднаних Націй визнала територію Донбасу, одним з найбільш замінованих регіонів світу. Площа, яку потрібно розмінувати, сягає понад 7 тис.кв.км.

Замінований Донбас - проблема світового масштабу


          Основна небезпека для України полягає в тому, що міни та саморобні вибухові пристрої протидіючі сторони встановлювали безсистемно, жодною із сторін не складалося карт і схем замінювання. Бойовики використовували  міни, термін зберігання яких вже давно сплив. Крім того, на безпеку пошуку та знешкодження вибухових пристроїв впливає і своєрідність ґрунту, і глибина їх залягання. Деякі боєприпаси лежать на поверхні, деякі – стирчать із землі, інші - закладені більш глибоко. Все це, дуже ускладнює підхід саперів до виконання операцій із знешкодження боєприпасів. За даними ООН, рік ведення війни дорівнює десяти роками розмінування у майбутньому. Таким чином, процес гуманітарного розмінування території України може продовжуватися кілька десятиліть. За оцінками експертів, десять років розмінування може коштувати Україні від 500 до 600 млн. $. Прикро, але Україна не має такої кількості вільних грошей для вирішення цієї надважливої гуманітарної проблеми. Водночас треба розуміти, що розмінування території Донбасу, його інтеграція в  економічний простір країни – це значущий складник суспільно-економічного та політичного іміджу України на міжнародній арені. Тому постає нагальна необхідність створення й уведення в дію ефективного управління системою гуманітарного розмінування Донбасу.

Що робити, та де взяти гроші?

          На жаль, в українському законодавстві, не прописано норм, щодо гуманітарного розмінування та не існує відповідних органів, які б могли керувати цим процесом.
          
          Згідно з указом Президента України національним органом з протимінної діяльності є Міністерство оборони України, яке разом з Державною службою з надзвичайних ситуацій займається розмінуванням, що є зрозумілим і доцільним рішенням. 
          
          Однак наголосимо, що слід розуміти існування відмінності між оперативним та гуманітарним розмінуванням. Для повноцінної суспільно-економічної реінтеграції Донбасу, необхідне саме гуманітарне розмінування. Адже йдеться про повернення земель регіону у сільськогосподарське користування, спорудження й відновлення фабрик та заводів. І насамперед  ця територія повинна стати безпечною для проживання наших громадян і повноцінного ведення економічної діяльності. Питаннями гуманітарного розмінування, повинні займатися фахові компанії із залученням міжнародної допомоги від фондів, наприклад, таких організацій, як ООН, ОБСЄ, приватних компаній, що дасть можливість зменшити фінансове навантаження на бюджет України.


Кадри є - потрібні кошти

          Переконані, що Україна має достатню кількість висококваліфікованих фахівців, експертів та саперів, здатних виконати завдання з гуманітарного розмінування.  Маємо на увазі у першу чергу спеціалістів таких організаційх, як «Укроборонсервіс» і «Трансімпекс». Їх технічні оператори мають можливості, а найголовніше – мають досвід проведення таких робіт у різних країнах світу. Вони показують чудові результати, а по закінченню робіт з розмінування дають гарантію (видається сертифікат) про те, що 99,6% опрацьованої території придатні для використання, для проживання людей та економічної реінтеграції. Особливо наголосимо, що зазначені фахівці працюють за рахунок залучення коштів міжнародних фондів.


          Проаналізувавши досвід інших держав з розв’язання проблем гуманітарного розмінування, ми дійшли висновку, що країни з невисоким економічним рівнем життя або елементами авторитарних режимів використовують таку модель управління гуманітарним розмінуванням, за якої  всі функції розмінування покладаються на Міністерство оборони. Маємо на увазі такі країни, як Іран, Лівія, Вірменія. Але підкреслимо, що допомога таким державами з боку міжнародних донорів  низька – на рівні 1-6 млн. $. 
          
          Країни, де головним розпорядником з розмінування є певна незалежна інституція, отримували від міжнародних донорів на потреби розмінування сотні мільйонів доларів. Це такі країни, як Хорватія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина. Процеси гуманітарного розмінування в цих країнах, проводяться систематично протягом 16-18 років. Це дає нам підстави стверджувати, що така модель управління протимінною діяльністю, а саме гуманітарним розмінуванням  є більш ефективною.

Повернення додому. Шляхи вирішення проблеми замінованих територій.

          Вважаємо, що першим необхідним кроком у вирішенні розглядуваної гуманітарної проблеми є  законодавче  врегулювання процесу розмінування, для чого потрібний Закон, де були б чітко прописані суб`єкти, об`єкти, технічні оператори, визначені питання акредитації, ліцензування тощо такої діяльності.
          
          Громадська організація «Міжнародна антитерористична єдність» запропонувала державі свій варіант законопроекту, щодо протимінної діяльності в Україні, де гуманітарне розмінування винесене в окремий розділ. Законопроект передбачає механізм управління, де органом, що керує  організацією, технічним та фінансовим забезпеченням дій, виступає незалежна структура – комісія або агентство. Доцільною визнаємо й спільну роботу з координаційним центром з гуманітарного розмінування, до якого входили б міжнародні та вітчизняні експерти – фахівці.

          І вже з прийняттям закону, можна розпочинати створення центрів комунікації, залучати іноземних донорів, профільні компанії, що мають відповідні сертифікати, кваліфікацію та ліцензію, які б безпосередньо зайнялися б вирішенням цієї важливої державної проблеми. Такий підхід вважаємо найбільш оптимальним для  вирішення проблеми замінованих територій Донбасу.
          
          Варто розуміти, що головна мета гуманітарного розмінування – це реінтеграція територій Донбасу та створення необхідних умов для безпечного життя наших громадян, що є важливим внутрішньо-політичним завданням держави і водночас істотно впливає на міжнародний імідж України.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: политика,АТО,новости Донбасса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.