Вибори до ОТГ: агонія фіктивних партій

30 жовтня 2017, 16:56
Власник сторінки
кандидат в Президенти
0
507
Вибори до ОТГ: агонія фіктивних партій

Попри шалений тиск влади та опозиції з олігархічними грошима, попри спроби зірвати чи фальсифікувати виборчий процес, Аграрна партія посіла третє місце на виборах до ОТГ 29 жовтня.

Наша перемога – це народження нової політичної реальності, яка з місцевого рівня поширюватиметься на загальнонаціональний.

Перемога в селах і містах

Перші підсумки виборів дають можливість зробити і перші висновки з нинішньої кампанії. За даними попереднього підрахунку голосів, частка обраних депутатів, що висувалися як кандидати від Аграрної партії, від загальної кількості депутатів, що висувалися кандидатами від партій, склала 12,9%. Партія отримала неймовірну підтримку виборців. Тобто ми утримали третє місце, але при цьому поліпшили свій результат і збільшили відрив від переслідувачів. Ще раз впевнився в правильності нашої стратегії щодо розбудови структури Аграрної партії. Ми змогли обігнати більшість парламентських партій, що спираються на олігархічний капітал, і поступилася лише БПП «Солідарність» та «Батьківщині».

Уперше партія взяла участь у виборах і до всіх міських ОТГ – висунувши своїх кандидатів у 25 об’єднаних територіальних громадах та отримавши орієнтовно 10,7% голосів. Стереотипи про Аграрну партію, яку підтримують лише селяни, - луснули, як мильна булька.  

Наші кандидати брали участь у виборах у 177 громадах (у 159 ОТГ як висуванці партії і у 18 громадах – як самовисуванці). Пройшли у 126 ОТГ. У деяких громадах ми отримали тріумфальну перемогу над конкурентами. Три найкращі результати у громадах: Куликівська (Чернігівська область) - 15 депутатів і голова ОТГ (57,69%), Бобровицька (Чернігівська область) – 14 депутатів і голова ОТГ (41,2%), Уманська (Черкаська область) - 11 депутатів (42,3%). Високі показники аграрії мають у Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Тернопільській, Херсонській, Одеській, Сумській, Хмельницькій та Рівненській областях.

Наша перемога в селах і містах перевертає уявлення про реальні позиції партій. Вона проявила те, що більшість політичних сил – навіть тих, що представлені у ВРУ – просто не мають структур на місцях, щоб висувати своїх кандидатів. В них немає ані справжніх членів, ані симпатиків! Відповідно – їхні рейтинги виявляються дутими та не відповідають дійсності коли йдеться про справжнє представництво у громадах, селах, містечках.

Брудна кампанія

Тепер про те, в яких умовах Аграрна партія зуміла перемогти. Цей раунд виборів до ОТГ був безпрецедентним за масштабом порушень і махінацій. Скажу чесно, такого бруду ми ще не бачили: застосування адмінресурсу і підкупу виборців, висування кандидатів-«клонів», зрив виборів через друк бракованих бюлетенів, підвезення виборців автобусами, «чорний піар» – з усіма цими брудними прийомами доводилося боротися нашим кандидатам. Але вони вистояли завдяки довірі громад. Ми могли б отримати значно кращий результат на цих виборах, якби не повсюдні спроби зірвати чи сфальсифікувати вибори у численних громадах, де Аграрна партія мала високу довіру людей. Боротьба з нами ведеться владою вже не на жарт.  

Разом з тим, нам цілком зрозуміла паніка влади та олігархічної опозиції. Ресурси громад завжди були їхньою «кормовою базою», на них паразитував чиновницький клас. Тепер, розуміючи, що реальне самоврядування не за горами і що громади скоро самі будуть розпоряджатися своєю землею, майном і коштами, шахраї кинулися в бій. І вже не гребують жодними методами, бачачи, що громади прагнуть до реального самоврядування, руйнують олігархічну систему знизу і змінюють політичну мапу України. Але назад шляху немає – Україна дозріла до змін, із яких почнеться справжнє народовладдя по всій державі. А партії, які і партіями соромно назвати, кануть у небуття дуже скоро.

Ми вимагаємо від влади, правоохоронних органів та Центральної виборчої комісії неупереджено розслідувати всі спроби порушень на виборах 29 жовтня і забезпечити об’єктивний підрахунок голосів на всіх дільницях. Тим більше, що закрити очі на явні фальсифікації народ не дасть.

Головний висновок із нинішньої кампанії до ОТГ: Україна перебуває на початку трансформації політичної системи. Ми спостерігаємо початок агонії старої системи, в якій гроші правили бал. Громади кидають виклик олігархату і обирають місцевих лідерів, яких не затверджувала президентська вертикаль. Головні критерії для виборця – професіоналізм і чесність кандидата, знання проблем людей, відкритість і готовність допомогти справами, а не словами.

Україна неминуче йтиме шляхом створення потужних ідеологічних партій, що виростають знизу – із сильного представництва на місцях. І нашій команді вдається бути в авангарді цього процесу оновлення політичної системи. Але попереду ще багато завдань. Маємо вдосконалити виборче законодавство та впровадити нову систему відслідковування і реестрації голосів.

«Діри» у законодавстві не мають заважати встановленню реального народовладдя, бо тільки з сильних громад постане сильна держава!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законодавство,ЦВК,політика,місцеві громади,місцеві вибори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.