Увага! Говорить Курт Волкер…

02 жовтня 2017, 08:29
Власник сторінки
0
19275

Чому принципові позиції Волкера звучать в унісон з думкою фігури №1 для Кремля?

Увага! Говорить Курт Волкер…

Останнім часом можна сміливо говорити, що переговорний процес щодо Донбасу активізувався завдяки спецпредставнику Держдепартаменту США. Але чому принципові позиції Волкера звучать в унісон з думкою фігури №1 для Кремля?

Очільник Державного департаменту США Рекс Тіллерсон призначив посла Курта Волкера на посаду спеціального представника Держдепартаменту по Україні 7 липня 2017 року, свідчить інформація з офіційного сайту Державного департаменту -

«Сьогодні він невпинно подорожує. Вашингтон - Київ, Брюссель, Таллін, Тбілісі, Будапешт, Берлін», - так описує географію відряджень дипломата «Голос Америки».

Зрозуміло, що слід дуже уважно ставитися до слів спеціального представника США, які є ключовим союзником України. Тому потрібно, щоб український МЗС створив Курту Волкеру всі умови для роботи, а також були готові консультувати його 24/7.

Отже, насамперед важливо відповісти, які принципові позиції відстоює Курт Волкер? Він сам формулює свої цілі як спецпредставника Держдепартаменту в інтерв’ю «Голосу Америки»: «Вважаю, що основоположні цілі політики США є чіткими, як і цілі України, і полягають у відновленні суверенітету та територіальної цілісності України, а також забезпеченні безпеки всіх громадян України».

Важливо, що Курт Волкер відверто говорить про те, що на Донбасі йде справжня війна. «Ми нагадали, що йде війна в гарячій стадії, а не заморожений конфлікт, її не можна ігнорувати – люди гинуть, мільйони полишили свої оселі; ми не можемо це ігнорувати і відсунути на задні шпальти газет. Ми маємо приділяти цьому увагу», - прямо сказав Курт Волкер ведучій «Радіо Свобода» Мирославі Гонгадзе.

Починаючи з 5 вересня одна з центральних тем – це відправка миротворчого контингенту ООН на Донбас. Судячи з прямої мови Курта Волкера, США в цілому позитивно оцінюють варіант з відправкою миротворців ООН на Донбас. «Якщо вони (тобто, Кремль – прим. автора) згодяться вивести сили, допустити міжнародних миротворців, поновити територіальну цілісність, ми та інші з радістю сприймемо це як основу для подальших дій», - так оцінив перспективи Курт Волкер в інтерв’ю «Голосу Америки».

Трохи раніше Курт Волкер дав інтерв’ю «Дзеркалу тижня», де чітко сформулював позицію США – міжнародні миротворчі сили є запорукою для успіху мирного врегулювання на Донбасі: «Якщо буде знайдено прийнятний шлях залучення міжнародних миротворчих сил, тоді з'явиться безпековий інструмент, засіб фізичного контролю території. За таких умов, за умов ефективного міжнародного моніторингу, організація місцевих виборів можлива». Волкер чітко окреслив послідовність: спочатку миротворча місія, яка допоможе створити умови для безпеки – а потім перехід до політичної частини Мінських угод (діалог про модальності місцевих виборів – це пункт «Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод»).

Невипадковий збіг, тому що попередній посол США в РФ Джон Теффт, який днями завершив свою каденцію, в своєму останньому інтерв’ю пояснив, які завдання США ставлять перед миротворчою місією ООН. Як стверджує Джон Теффт, який також повідомив, що Волкер на початку жовтня зустрінеться з помічником російського президента Владиславом Сурковим, за допомогою миротворців США планують сприяти виконанню Мінських угод. «Ми будемо обговорювати це питання з владою України і іншими країнами, включаючи Росію. Але ті критерії, про які я згадав, дуже важливі і вони будуть ключовими під час ухвалення рішення про відправлення місії, оскільки ми виходимо з того, що будь-яка подібна операція повинна перш за все сприяти виконанню Мінських домовленостей», - підкреслив Теффт.

Які ризики очікують Курта Волкера на його шляху як дипломата і переговорника? На мою думку, головний ризик полягає в тому, що принципові позиції Курта Волкера звучать в унісон з … ключовими тезами Віктора Медведчука.

Судіть самі, Курт Волкер говорить, що на Донбасі триває справжня війна. А це практично дослівний переказ слів Медведчука, який лише за кілька днів до цього, 18 вересня, написав в своєму блозі наступне: «Регулярні загострення протистояння на Донбасі, недотримання «режиму тиші» (за даними ОБСЄ, обидві сторони порушували як «хлібне», так і «шкільне» перемир’я), зростання числа жертв серед мирного населення – все це вимагає кардинально нових підходів в питанні забезпечення безпеки в зоні проведення АТО».

Волкер і Теффт говорять, що миротворці – це запорука для виконання Мінських угод. А Медведчук присвятив цій тезі цілий блог від 18 вересня. «Миротворча місія ООН створить фундамент для реалізації всіх пунктів Мінських угод», - це заголовок блогу від 18 вересня на сайті медведчуківського руху «Український вибір».

Сам Медведчук повторив цю тезу ще раз тиждень по тому, написавши в своєму блозі від 25 вересня «участь миротворчої місії ООН з метою забезпечення діяльності СММ ОБСЄ (не тільки на лінії зіткнення, але й там, де сьогодні здійснюється спостережна функція згідно мандату ОБСЄ і Мінських угод) є якісно новим підходом для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі».

Цікаво, що Курт Волкер фактично сам відповів на це питання. Дивіться, в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» він розповів, що його російський візаві Владислав Сурков знаходиться у більш вигідному становищі, тому що має змогу напряму доповідати президенту Путіну, в той час як Волкер не має «можливості постійно, напряму спілкуватися з президентом» (мається на увазі президент Дональд Трамп). І навпаки, Медведчук, на відміну від Волкера, має змогу напряму доносити свою думку до Путіна, а виступати в якості ключового переговорника з очільниками ДНР-ЛНР. Більше того, західні видання на кшталт Reuters нещодавно попереджали, що він має виходи і на близьке оточення Трампа.

Тоді все зрозуміло. Це пояснює, чому Волкер фактично повторює за Медведчуком, коли озвучує свою позицію як співробітника Державного департаменту США щодо війни на Донбасі в цілому та миротворчої місії ООН зокрема.

Як вийшло так, що спеціальний представник Держдепартаменту США вторить словам спецпредставника України в Мінській контактній групі, якого нещодавно в прямому ефірі хвалив сам Путін, який прямо дав зрозуміти, що Медведчук є для Кремля фігурою №1 в Україні? Впевнена, що це питання потрібно задати нашим дипломатам з МЗС і особисто міністру Павлу Клімкіну. На мою думку, очільник МЗС Павло Клімкін повинен негайно вимагати зустрічі з Куртом Волкером, щоби проінструктувати американського дипломата напередодні зустрічі з Владиславом Сурковим, тому що сам український міністр не буде брати участь в переговорах США і РФ щодо України. А нам, небайдужим патріотам – журналістам і активістам – потрібно дуже уважно слідкувати за публічною риторикою Курта Волкера і сигналізувати громадськості, якщо його слова співпадають із заявами Медведчука, які зрозуміло хто і де готує.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.