Уряд не зацікавлений у розвитку трансплантології в Україні

21 вересня 2017, 08:29
Власник сторінки
Офтальмолог, лікар вищої категорії
0
49

Незважаючи на схвалення від МОЗу, ця реформа так і може залишитись на папері

Нещодавно заступник  в.о. міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський на засіданні парламентського комітету з питань охорони здоров’я від імені міністерства погодився на підтримку законопроекту про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів. Це нарешті відбулося після 6 місячного гальмування профільним Міністерством процесу підготовки закону.

Але проблема трансплантації органів не вирішена до кінця. Незважаючи на схвалення від МОЗу, ця реформа так і може залишитись на папері. Справа як завжди за Урядом та виділенням коштів. Замість того, що повністю запустити це нововведення, Уряд пропонує лише пілотний проект, який отримає мізерні для галузі 100 млн грн.

Дуже добре, що влада нарешті усвідомила необхідність розвитку цієї сфери в Україні, але без достатнього фінансування, ініціатива так і ризикує залишитись пілотним проектом. Бо вона потребує значно більше ніж 1% від загального фінансування системи охорони здоров’я. Замість того, щоб справді докладати зусилля для розвитку такого перспективного напрямку, Уряд тільки виступає з голослівними заявами, замість того, щоб справді запустити розвиток трансплантології.

Для прикладу, для фінансування лікування закордоном, цьогоріч вже профінансовано 389 млн грн. За ці кошти змогли полікуватись тільки 121 пацієнт. Очевидно, що лікування поза межами України коштує значно дорожче, але пілотний проект, на який готовий піти Уряд не зможе показати перспективність розвитку трансплантації органів в Україні. Це неможливо саме через недостатнє фінансування реформи Урядом.

Влада, яка відповідає за мільйони життів, має працювати фахово, а не піаритись на різних пілотних проектах. До речі, законопроект про трансплантологію розроблений не Міністерством, а комітетом з питань охорони здоров’я. МОЗ разом з Урядом тривалий час відмовлялись підтримувати його. Але завдяки тиску профільного комітету вони вимушено погодились підтримати цей законопроект.

Можливо, таке мізерне фінансування пояснюється тим, що МОЗ насправді не зацікавлений у реформі, а прагне відмивати кошти через систему лікування закордоном?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.