Кроки уряду в енергетичній галузі дозволять вийти на повну енергетичну незалежні

11 вересня 2017, 16:26
Власник сторінки
Народний депутат України
0
49

Забезпечення енергонезалежності України, без сумніву, є одним зі стратегічних завдань держави. Уряд на чолі Володимиром Гройсманом веде послідовну та системну політику у даному напрямі.

В країні паралельно розвивається сфера відновлювальної енергетики, а також газова та вугільна галузі.

У 2016 році встановлені потужності відновлюваних джерел енергії в Україні перевищили 1 ГВт і український ринок renewable energy перебуває в центрі уваги ключових світових гравців. За підсумками першої половини 2016 року в Україні було зведено 14 нових об’єктів відновлюваної енергетики загальною потужністю майже 39 МВт. 12 проектів потужністю 37 МВт — це об’єкти сонячної енергетики, 2 потужністю 2 МВт — сегмент біомаси. До кінця 2016-го в Україні реалізували 34 нові інвестиційні проекти в галузі сонячної енергетики загальною потужністю 120 МВт. Їхніми інвесторами є як українські, так і закордонні компанії.

Крім того, Україна робить ставку і на традиційні джерела енергії, зокрема на природний газ, нафту та вугілля.

Особливе місце у забезпеченні енергонезалежності посідає збільшення власного видобутку газу.

Обраний урядом курс на збільшення власного видобутку газу дозволить вже цього року забезпечити приріст видобутку на 600-700 млн. кубометрів, а в 2020 році вийти на повну енергетичну незалежність України та змінити цінову політику на ринку палива - в сторону зменшення його вартості.

Україна володіє досить великими покладами палива (за даними державної компанії «Укргазвидобування», запаси газу в Україні перевищують 900 млрд кубометрів), тому має всі можливості для нарощування власного видобутку газу.

Минулого року урядом на чолі з Володимиром Гройсманом було прийнято ряд важливих рішень, спрямованих на забезпечення енергетичної безпеки держави. Мова йде про запровадження єдиної ціни на газ та затвердження Концепції розвитку газовидобувної галузі України, план реалізації якої на сьогодні уже виконується. За вісім місяців 2017 року обсяг видобутку природного газу становив 10 079 млн куб. м, що на 343 млн кубометрів (або 3,5%) перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Водночас це більш ніж у чотири рази перевищує обсяг нарощування видобутку за весь 2016 рік. До кінця цього року планується видобути 15,2 млрд куб.м газу, наступного року уже 16,5 млрд куб. м газу. Добовий видобуток газу продовжує триматися на максимальних за останні п’ять років показниках, - 42 млн куб. м.

За підрахунками експертів, виконання урядової Програми по збільшенню видобутку природного газу забезпечить приріст ВВП (на 200 млрд. грн.), економію імпортного газу (на 2 млрд. дол.), а також створить нові робочі місця у даній сфері.

Також на шляху забезпечення енергонезалежності урядом свого часу була прийнята Концепція реформування вугільної галузі, яка покликана вивести українські вугільні шахти на рівень беззбитковості та наростити видобуток вугілля. Сьогодні в Україні нараховується 33 державні шахти, які розподілені між чотирма держпідприємствами, що ними управляють. Динаміка видобутку вугілля протягом останніх років має негативну тенденцію. Тому держшахти планується передати в управління новоствореному держпідприємству - «Національній вугільній компанії», яка визначить, які шахти перспективні, а в які треба вкладати фінансовий ресурс для їх модернізації. За попередніми оцінками, утворення такої компанії дасть економію витрат на суму 1,5 мільярда гривень в рік.

Як бачимо, робота у напрямку забезпечення енергонезалежності України активно триває. Все це дає підстави сподіватися, що найближчими роками нашій країні вдасться стати повністю енергонезалежною.

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.