Благодійність чи черговий бізнес-проект?

22 серпня 2017, 16:10
Власник сторінки
Юрист
0
58
Благодійність чи черговий бізнес-проект?

Чому міжнародна допомога досі не витягнула з кризи жодну з країн, що розвиваються?

Широкорозповсюджений міф про те, що іноземні гаманці з американськими доларами, британськими фунтами чи євро норовлять жертвувати кошти нужденним з країн Африки, Азії чи Східної Європи є результатом хорошої роботи добреоплачуваних піарників.

Як і будь-який досвідчений інвестор, міжнародні організації не заходять туди, де це не вигідно. Ви можете зараз думати: а чим розвалена економіка України може привабити такого інвестора? Вочевидь, є свої переваги. Розгляньмо детальніше кілька з них.


МВФ. У суспільстві побутує думка, що своє здатністю триматися на плаву в морі світової економіки Україна завдячує лише МВФ. Почасти це правда. Наш борг цій організації вже настільки великий, що ще багато поколінь українців будуть працювати на його погашення. То чому нас продовжують кредитувати? Міжнародний Валютний Фонд було створено для підтримки  стабільного функціонування сучасної світової валютної системи. Іншими словами його мета - докладати всіх зусиль для уникнення серйозних скачків у світовій фінансовій системі (які можуть бути викликані наприклад дефолтом якоїсь великої держави). Тож, щоб підтримувати ці коливання в межах норми МВФ вигідно відраховувати цим “ненадійним” партнерам порції грошей, а щоб забезпечити механізм повертання боргів угоди з МВФ часто передбачають і серйозні скорочення в різного роду соціальних виплатах тощо.

Євросоюз в цьому сенсі є набагато м’якшим, адже за своєю природою це не суто фінансова організація, а більше торгова. Таким чином, і всі цільові програми допомоги від ЄС мають на меті вберегти його найбільший скарб - спільний ринок від зовнішніх подразників. Тому усі договори про вільну торгівлю обговорюються місяцями і в підсумку пропонують своїм партнерам дуже скромний перелік квот на експорт їхніх товарів всередину ЄС (при чому зазвичай мова йде переважно про сировинні матеріали, як у випадку з Україною).

Агенти Корони і Ко (численні “благодійники” у сфері охорони здоров’я). Як зазначається на сайті організації, Crown Agents — це міжнародна компанія, основним напрямком діяльності якої є надання допомоги урядам у всьому світі з метою підвищення добробуту, скорочення бідності і поліпшення охорони здоров'я, надаючи консультації, послуги з управління ланцюгами поставок, фінансові послуги та проводячи навчання. До списку країн-бенефіціарів послуг входять близько 100 держав, переважна більшість з яких - африканські авторитарні режими. Як правило, корумповані уряди наймають Crown Agents, щоб показати західному світу свою готовність до проведення реформ і в подальшому налаштувати стосунки в економічній співпраці. Така політика влаштовує усіх, окрім місцевого населення, яке під виглядом реформ заганяють у все жорсткіші економічні умови. Прикро тільки, що корупція при такій міжнародній допомозі не зникає, а лише посилюється, бо годівничка для чиновників стає більшою. Власне, більш промовисто говорять рейтинги рівня життя громадян в державах де працювали агенти корони. Україна сьогодні під чітким керівництвом МОЗу, на жаль, впевнено крокує до них.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.