Мінздрав намагається видати чужі здобутки за свої.

21 серпня 2017, 17:15
Власник сторінки
Офтальмолог, лікар вищої категорії
0
38

Найбільше досягнення, яке собі приписали представники МОЗу, введення оплати медичних послуг, насправді вже існує.

Команда МОЗівських реформаторів вважає (чи то намагається переконати в цьому простих громадян), що зараз робить революцію у сфері охорони здоров’я. На їхню думку, вони змінили основи – фінансові гарантії функціонування медичних закладів України. Але спішу розчарувати тих наївних, хто повірив міністерським байкам. Насправді гасла на кшталт «Годі фінансувати стіни та стелі лікарень» або «Гроші будуть ходити за пацієнтом» не мають жодної матеріальної основи. Більше того, очільники профільного Міністерства просто користуються тим, що переважна більшість пацієнтів просто не знає тих основ, якими керується наразі медична сфера.

Вже давно було очевидно, що фінансування галузі охорони здоров’я – її найслабше місце та основне джерело решти проблем, як то брак медикаментів у лікарнях, жахливий стан приміщень закладів охорони здоров’я, необхідність давати хабарі медперсоналу тощо. Саме тому приблизно 2 роки тому було змінено одиницю розрахунку при розподілі бюджетних коштів.

Раніше лікарні фінансувалися, адже вони просто були на балансі. Тобто неважливо було, скільком пацієнтам в конкретній лікарні було надано лікування. Але ситуація змінилася ще у 2015 році, розрахунковою одиницею стала медична послуга. Але ж важливим залишається питання, хто саме буде оплачувати надання медичної послуги: як і раніше – держава з бюджетних коштів чи сам пацієнт. Мінздрав нам зараз нав’язує варіант, коли держава офіційно визнає свою фінансову неспроможність та весь тягар з оплати лікування перекладає на плечі громадян. От тільки платити зможуть далеко не всі.

Всі бачать, що українську медицину вже довели до межі, так далі не можна. Але ж і сліпо та бездумно довірятися псевдореформі від МОЗу теж небезпечно. Можливо, навіть більш небезпечно в порівнянні з теперішнім станом речей. Тим більше, що по суті, вони нічого нового не пропонують, окрім як використати попередні намагання реформувати сферу в своїх інтересах. Як на мене, ми вимушені платити зависоку ціну за збагачення чергових крадіїв з Міністерства. Хай навіть вони прикриваються репутацією західних реформаторів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.