ДССЗЗІ України витратить 22 млн грн на стеження за громадянами в Львівській обла

21 серпня 2017, 14:33
Власник сторінки
0
67

Згідно "Додатку до плану закупівель Управління Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) в Львівській області на 2017 рік", понад 22 млн грн бюджетних коштів піде на стеженн

Згідно "Додатку до плану закупівель Управління Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) в Львівській області на 2017 рік", понад 22 млн грн бюджетних коштів піде на стеження за громадянами.

Примітно, що 21,25 млн грн буде витрачено на супровід відомого програмного забезпечення "Pegasus", яке розроблене фахівцями з АНБ і Моссаду та обслуговується ізраїльською компанією NSO Group.



ПЗ "Pegasus" дозволяє отримати всю інформацію, що знаходиться і що надходить на телефон жертви, а також використовувати звуко- і відеозаписуючу апаратуру пристрою непомітно для користувача.

Це програмне забезпечення негласно застосовується спецслужбами в деяких країнах, однак, особливою популярністю ПЗ користується у силових структур держав з напруженою політичною обстановкою для стеження за неугодними громадянами.
Наприклад, влада Мексики активно використовує "Pegasus" для залякування і подальшого покарання громадських активістів, журналістів, членів рухів проти тортур, вбивств і корупції. За допомогою програми NSO Group щорічно сотні людей, які критикують мексиканський уряд, затримуються правоохоронними органами, стають жертвами банд або зникають безвісті.

Так, за допомогою впровадження в телефон ПЗ "Pegasus" владі Мексики вдалося з'ясувати, що 26 вересня 2014 року близько 80 студентів педагогічного коледжу на трьох автобусах прямували в Ігуаль, щоб взяти участь в акціях протесту, і поліцейські перехопили їх на шляху до міста, відкривши вогонь по транспорту. Чотири студенти загинули на місці, сорок три - затримані поліцією, іншим вдалося сховатися. Наступного дня на запити родичів і близьких про місцезнаходження затриманих в поліції відповіли, що нічого не знають про затримання. Пізніше влада заявила, що сорок три зниклі особи були вбиті членами угрупування "Геррерос унідос". Варто зазначити, що адвокат Маріо Патрон, який ініціював зі співробітниками "Центру з прав людини" судові позови проти влади за фактом пропажі учнів коледжу, так само став володарем програми стеження на своєму телефоні.
Звичайно, питання доцільності багатомільйонних витрат на потреби технічної розвідки України разом з етичними і законними аспектами залишається відкритим. Неможливо передбачити, наскільки сильним може виявитися реальний удар по національній економіці, і чи підуть слідом за витратами України компенсації від західних партнерів. Варто сподіватися, що ці дорогі заходи, які, цілком ймовірно, відносяться не тільки до Львівської області, стануть ефективним інструментом забезпечення безпеки, а не шантажу та репресій.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.