Головні лікарі зобов’язані відкрити інформацію про залишки ліків у лікарнях

16 серпня 2017, 17:49
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
86
Головні лікарі зобов’язані відкрити інформацію про залишки ліків у лікарнях

щодо відкриття інформації про залишки ліків у лікарнях


Сьогодні про відсутність або недостатню кількість лікарських засобів у лікарнях говорять усі. В бік МОЗ України летять звинувачення щодо несвоєчасного проведення закупівель, недопостачання лікарських препаратів, відсутності контролю за їх використанням. Але чи правильно звинувачувати у всьому лише МОЗ?

Чомусь ніхто не згадує про ліки, які закуповуються за кошти місцевих бюджетів. Адже у кожну лікарню, хоч і не багато, але надходять лікарські засоби, закуплені на виконання місцевих програм охорони здоров’я.

Написати цю статтю мене спонукало звернення людини, яка терміново потребувала лікарських препаратів. Від цього залежало її життя і відлік був на дні і навіть години. У місцевій лікарні їй сказали, що необхідні препарати відсутні, бо поставок з Києва ще не було. В аптеках цих ліків не було також.

Я одразу звернулася до МОЗ. Там перевірили, і виявилося, що у регіоні, в якому проживає хвора, відсутні не всі препарати. Один з необхідних лікарських засобів уже поставлений, а решта мала бути поставлена протягом 1-2 тижнів. Крім того, у МОЗ запевнили, що поки решту ліків довезуть, необхідну кількість для хворої виділять з резерву. Був потрібний лише запит з обласного Департаменту охорони здоров’я.

Проте, після звернення до Департаменту охорони здоров’я, виявилося, що там усі необхідні препарати наявні, оскільки вони закуплені за кошти місцевого бюджету.

Тоді виникає справедливе запитання: чому важко хворій людині відмовилися їх видати? Невже здоровʼя та життя людини нічого не вартує? І якщо лікарські засоби закуплені, якщо вони є в наявності, то чому ця інформація закрита від людей?

Більшість у всьому б звинуватила МОЗ, що це питання не врегульовано нормативно. Та ні, на сьогодні нормативно воно врегульовано повністю, проте не виконується.

Так, до останнього часу МОЗ своїм наказом зобов’язувало керівників територіальних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я забезпечувати оприлюднення та щотижневе оновлення залишків ліків у лікарнях, закуплених за державні кошти (наказ МОЗ від 02.06.2016 р. № 509 «Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти»), але про ліки, закуплені за кошти місцевого бюджету, інформація для людей залишалася закритою.

Але, на сьогодні, МОЗ уже розроблено та видано новий наказ (наказ МОЗ від 26.04.2017 № 459, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 липня 2017 р. № 841/30709 «Про затвердження Порядку розміщення на інформаційних стендах у закладах охорони здоров’я інформації щодо наявності лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, отриманих за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги»), який зобов’язує керівників територіальних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я забезпечити контроль за розміщенням та щотижневим оновленням на інформаційних стендах у лікарнях інформації про наявність лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, отриманих за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги.


Тобто, має оприлюднюватися інформація про залишки усіх ліків, які є в лікарнях.

Згідно з цим наказом, такий інформаційний стенд повинен бути розміщений всередині біля виходу з лікувального закладу у місцях вільного доступу для пацієнтів (у тому числі для людей з обмеженими можливостями) та в кожному відділенні, де перебувають на лікуванні стаціонарні хворі.

А оприлюднення інформації щотижнево забезпечує відповідальна особа, призначена із числа працівників відповідного закладу охорони здоров’я.

Як бачимо, необхідна нормативна база розроблена та затверджена. Наказ доведений до відома керівників територіальних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та зобовʼязує їх забезпечити його виконання. Проте, наказ МОЗ не виконується. Або, можливо, виконується лише у деяких лікарнях.

Тому я звертаюся і до керівників місцевих структурних підрозділів з питань охорони здоров’я і до керівників усіх лікувальних закладів: забезпечте виконання наказу МОЗ, відкрийте інформацію про ліки у своїх лікарнях! 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.