Україна не Британія. Чому гроші не ходитимуть за пацієнтом

14 серпня 2017, 14:43
Власник сторінки
Лікар, Кардіохірург
0
89

Нашумілий розрекламований принцип медреформи Супрун “гроші ходять за пацієнтом” насправді не сумісний з українською системою охорони здоров’я.

Причиною того чому скандальна реформа в реальності приречена на фіаско є хибне уявлення що, мовляв, будь-який Західний механізм можна трансплантувати тут і все запрацює. У дійсності ж відмінностей між британською, яку було взято за зразок при розробці реформи, та українською медициною набагато більше, ніж спільних рис.

Зокрема, це джерела фінансування. Позитивні результати проведення медичної реформи у Великобританії в 1948 році не були результатом скорочення кількості лікарень та звільнення лікарів, а ціленапрямленої державної підтримки у вигляді величезних коштів. Не варто пояснювати, що економічні показники  України й Об’єднаного Королівства є неспівмірними (2,619 трильйона дол - ВВП Великобританії; 93,27 мільярда дол - ВВП України). І задля того аби запустити подібну реформу для початку потрібно хоча б на половину збільшити субвенцію в сферу охорони здоров’я. Де державі взяти ці кошти? В Англії Національна система охорони здоров’я переважно фінансується з податків та з виплат на обов’язкове в цій країні Національне страхування, що відраховуються із заробітку кожного працівника в Британії. Скільки в Україні громадян платить податки? Я не кажу вже про те в якому розмірі їх сплачують. Варто усвідомити й прийняти той факт, що поки державний бюджет не наповнюється належним чином, то обіцяної британської якості медицини нам не бачити. Це порожні балачки, які розводять ті, хто знищивши частину українських лікарень, розпиляють державне фінансування собі по кишенях. Що залишиться пацієнтам у цій історії? - Платити за медичні послуги, безкоштовна гарантія яких закріплена в Основному законі.

До слова, з плином часу все більше самих британців стало незадоволеними реформою медицини. Серед головних проблем:  черги на операції, нефаховість лікарів, нестача персоналу тощо.

Звісно, навіть до “погіршеного” варіанту британської медицини Україні ще далеко. Однак, якщо дозволимо “реформувати” її у такий спосіб, в який пропонує МОЗ, то за кілька років вона просто зникне.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.