Хто забезпечить українців вакцинами?

01 серпня 2017, 10:50
Власник сторінки
0
34

Про катастрофічність ситуації з вакцинами та сироватками проти епідемій.

За останній час ситуація в Україні з вакцинами та сироватками проти різних епідемій стала просто катастрофічною. Адепти псевдо медичної реформи намагаються заспокоїти людей, говорячи, що ситуація контролюється. Як же вона може контролюватись, коли вакцин в нас практично немає, а лікарі не можуть проводити вакцинацію населення?

Спалахи промислового ботулізму ще раз всім показали неефективність діяльності псевдореформаторів, які не спромоглись забезпечити регіонами сироваткою проти ботулізму. Проте, ситуація з епідемією ботулізму в регіонах – тільки частина проблем з вакцинацією населення.

У самому ж Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що вакцини закуплені й розвезені на регіональні склади, і запасу препаратів має вистачити мінімум на півроку для дітей і дорослих. А будь-які заперечення цього керівництво пояснює виною регіонів. На місцевому рівні, за їх словами, є недосконалий перерозподіл вакцин.

Очевидно, що шукати винних набагато простіше, ніж працювати над забезпеченням українців ліками. Бо, єдине на що спромоглись псевдореформатори в системі забезпечення вакцинами – це гучні заяви про міжнародну закупівлю медикаментів. Тому, вся вина за цю ситуацію повністю лежить на керівництві Міністерства, яке за весь час роботи не спромоглось налагодити поставки в Україну вакцин.

Проте, представники МОЗу цього визнавати не збираються. Олександр Лічевський, заступник в.о. міністра охорони здоров’я у приватних розмовах на питання де всі ці вакцини, які начебто закупило міністерство, тільки ухиляється від відповіді. Очевидно, що він розуміє всю небезпеку від ситуації, знає про те, що вакцин катастрофічно бракує. Проте визнати це публічно він не хоче, так само як і вся команда псевдореформаторів.

Багато людей зраділи, дізнавшись про старт програми міжнародних закупівель ліків в Україні. Представники МОЗу переконували всіх, що вони нарешті побороли корупцію в сфері закупівель ліків, а українці будуть забезпеченні якісними вакцинами в достатній кількості.

Насправді, керівництво МОЗу не дотрималось цієї обіцянки. Пройшов рік, а питання нестачі вакцин тільки посилилось. Звісно, що МОЗ все спростовує. Проте, наприклад, Житомир залишився повністю без БЦЖ (вакцини від туберкульозу). Минулого року щеплення отримали тільки 25% дітей. Цього року щеплення не проводять нікому. А чиновники міністерства не вірять цьому. Кажуть, щоб краще перерозподіляли вакцини на місцях.

У Сумах також дефіцит вакцин від деяких небезпечних інфекцій, зокрема, від кору, паротиту та краснухи. А загалом по Україні від кору щеплено лише 45% дітей.

Як бачимо, ситуація з нестачею вакцин піднімає на поверхню провал всієї операційної роботи міністерства. Поки всі говорять про реформування системи охорони здоров’я, про те, якою ідеальною вона буде в майбутньому, займатись конкретними проблемами – нікому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.