Загальнонаціональна ідентичність українців

18 липня 2017, 11:30
Власник сторінки
Блогер
0
316

Формування загальнонаціональної ідентичності є обов’язковою передумовою стабільного демократичного розвитку країни, зміцнення національної єдності та гарантування територіальної цілісності.

Крім цього, це є важливим чинником забезпечення прав і свобод громадян України всіх національностей, створення в Україні громадянського суспільства та його динамічного розвитку.

Основними завданнями української етнополітики має бути формування національної ідентичності шляхом:

- організації діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських об’єднань;

- систематизації нормативно-правової бази з питань верховенства права, прав і свобод людини і громадянина;

- розвитку української культури та духовності;

- забезпечення прав етнічних спільнот на вільний розвиток своїх мов і культур;

- реформування відносин між центром і регіонами в напрямі розширення прав і повноважень місцевого самоврядування;

- формування культури сучасної української політичної нації та підтримка курсу європейської цивілізації;

- освоєння взаємної поваги у представників різних національностей, культурних і релігійних традицій, які живуть в Україні;

- підтримки у суспільній свідомості громадянського патріотизму як основи національної єдності громадян України;

- подолання негативних комплексів національної свідомості українців, породжених штучним гальмуванням розвитку української мови і культури з боку іноземних держав;

- подолання існуючих негативних стереотипів сприйняття громадянами з різних регіонів і спільнот одних одними та зміцнення довіри між ними.

Революція Гідності та агресія РФ проти України створили сприятливі умови для формування спільної загальнонаціональної ідентичності.

Також, слід зазначити, що характерними ознаками останніх років стали зростання рівня підтримки громадянами незалежності України, ціннісного ставлення до своєї країни, державних символів та атрибутів, високий рівень патріотизму, посилення позицій української мови та поширення української культурної традиції, поєднання громадянського принципу розуміння побудови нації з обов’язковістю українського культурного компонента, спільне бачення жителями країни чинників об’єднання, спільних цінностей та усвідомлений запит на чітке визначення загальноприйнятних цілей розвитку країни.

В умовах російської агресії проти України, анексії та окупації частини її території, суспільна єдність має вирішальне значення для національної безпеки, обороноспроможності держави і її здатності закласти підвалини для успішного подальшого розвитку.

За таких умов цілеспрямовані, системні дії з формування спільної загальнонаціональної ідентичності мають стати пріоритетним завданням Української держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Права человека,Украина-Россия,культура,свобода,политика,духовність,держава,етнос,самоврядування,місцеве самоврядування,релігія,національна безпека,розвиток суспільства
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.