"Права Справа" звинувачує Єфремова в доведенні Стахановського коксохімзаводу до

15 червня 2017, 11:33
Власник сторінки
1
74

У 2000 році суд оголосив завод банкрутом і призначив ліквідаторами представників ЗАТ «Фонд», що був основним кредитором. З березня 2000 року почався демонтаж виробничих потужностей СКХЗ на металобрухт.

Генеральному прокурору України Луценку Ю.

З відкритих джерел інформації мені стало відомо, що до банкрутства і фактичної ліквідації Стахановського коксохімзаводу» причетний екс-депутат ВРУ Олександр Єфремов.

Зокрема, перебуваючи на державній службі в обласній державній адміністрації, Єфремов здійснював на керівництво заводу тиск з метою змусити «Стахановський Коксохімзавод» закуповувати газ виключно у компанії ЗАО «Фонд» за вдвічі завищеними від ринкових цінами. За словами колишнього директора СКХЗ Сергея Титова, ще під час перебування Єфремова на посаді заступника голови Луганської ОДА, його викликали в облдержадміністрацію, де змушували укласти договори на поставку газу з ЗАТ «Фонд». Ринкова ціна 1 тис. м. куб. газу на той час становила близько 30 доларів США, однак ЗАТ «Фонд» продавав газ СКХЗ по 85 доларів, що економічно було непосильним для заводу.

Відповідно до матеріалів офіційної перевірки, проведеної за доручення Кабміну № 3085/5, на час роботи на посаді заступника голови Луганської облдержадміністрації, Єфремов був одним із засновників ЗАО «Фонд» (період з 11 березня 1997 року до 22 березня 1999 року), володіючи 10% статутного фонду компанії. ЗАО «Фонд» з листопада 1997 року було засновником ЗАО «Луганський енергетичний альянс», яке, в свою чергу, з травня 1998 було засновником ПАТ «Укркомунбанк».

З липня 1996 до жовтня 1997 року СКХЗ працював у складі смолопереробного цеху, відділення інден-кумарованих смол, термоантрацитового цеху, а також допоміжних підрозділів (промислова котельня, залізничний цех, транспортний цех, ремонтно-механічний, електричний, КВП ), які входили до складу коксохімічного заводу і перебували на його балансі.

У жовтні 1997 року ЗАТ «Фонд» припинив подачу газу на завод , аргументуючи своє рішення наявністю заборгованості СКХЗ перед ЗАО «Фонд» за спожитий газ у розмірі 7 мільйонів гривень.

Через відсутність газопостачання на завод у зимовий період 1997-98 рр була зупинена котельня, в результаті чого значна частина обладнання і агрегатів були заморожені. Виробничі потужності зупинили виробничий цикл на 8 місяців.

У липні 1998 року ЗАТ «Фонд» відновив постачання газу на завод, але лише для переробки власної сировини. Згідно умов щодо відновлення постачання газу, керівництву СКХЗ було категорично заборонено приймати сировину від інших постачальників. В той же час, ЗАТ «Фонд» завантажував виробництво сировиною лише на 4,5%, не даючи таким чином завантажити виробничі потужності і розрахуватися з постачальником за споживаний газ.

Восени 1999 року виробничі потужності смолопереробного цеху СКХЗ через борги перед ЗАТ «Фонд» за споживаний газ були продані на аукціоні, в якому брали участь два учасники - ЗАТ «Фонд» та «Луганський енергетичний альянс»- структури, які знаходилися у колі фінансових інтересів Єфремова.

Примітно, що обов'язкову для участі в аукціоні заставу покупець не вніс.

За підсумками торгів, переможчем аукціону було визнано ЗАТ «Фонд», який придбав обладнання цеху за 2 578 144,62 грн. Утім, всі гроші від продажу на аукціоні пішли в рахунок погашення кредиту за споживаний газ переможцю аукціону-ЗАТ «Фонд».

28 вересня 1999 року новопризначений керівник СКХЗ Олександр Зябрев уклав з «Укркомунбанк» кредитний договір № 345 на отримання кредиту в сумі 2 574 970 грн для оплати поставок газу. Отримані кредитні гроші коксохімзавод, в якості оплати за природний газ згідно договору перерахував на рахунок ЗАТ «Фонд».

У 2000 році суд оголосив завод банкрутом і призначив ліквідаторами представників ЗАТ «Фонд», що був основним кредитором. З березня 2000 року почався демонтаж виробничих потужностей СКХЗ на металобрухт.

Враховуючи вищенаведені факти, вимагаю відкрити кримінальне провадження проти Єфремова О. згідно ч. 1 ст. 364 КК (зловживання службовим становищем).


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.