Аграрії дали відповідь Міністру фінансів

08 червня 2017, 17:11
Власник сторінки
кандидат в Президенти
1
650

Міністр фінансів Олександр Данилюк вирішив дати оцінку акції «Не дамо вкрасти землю!», що відбулася в Києві 7 червня з ініціативи Аграрної партії.

Маємо ще один яскравий приклад абсолютного нерозуміння земельного питання з боку чиновника найвищого рангу. Спробую пояснити персонально.

Свій пост на Фейсбуці Олександр Данилюк починає словами: «Земля - це власність народу! Аграрна партія проти ринку землі! Бджоли проти меду! З самого ранку скандують під Радою. Весело. По-перше, в нас вже давно є право власності, гарантоване кожній людині окремо. «Власність народу» закінчилася з розвалом Радянського союзу».

Можливо, для міністра Данилюка Конституції України і не існує, таке буває з нашими чиновниками. Ми ж виходимо з того, що стаття 13 Основного Закону чітко визначає: «Земля, її надра (…) є об'єктами права власності Українського народу». І народ, а не тимчасовий чиновник, має право вирішувати долю своєї землі.

Міністр фінансів коментує акцію, на якій не був і не розібравшись у вимогах людей. Тому хочу пояснити, тисячі українців з усіх регіонів приїхали з власної волі, щоб засудити спроби впровадження ринку землі в нинішніх умовах і вимагати зваженої земельної реформи, після якої обіг землі буде безпечним, упорядкованим і принесе користь економіці й народу.

Ми підкреслюємо: ринок небезпечний саме у нинішніх умовах тотальної корупції і хаосу в системі управління та обліку земель. Фермери виступають проти ринку землі ще й тому, що у них зараз немає коштів на її купівлю внаслідок того, що змінами в оподаткуванні АПК аграріїв поклали на лопатки. І ні Мінфін Данилюка, ні Кабмін загалом не пропонує їм жодних прийнятних фінансових інструментів для купівлі землі. Натомість у олігархів є гроші, щоб скуповувати земельні ресурси.

І коли влада у меморандумі з МВФ обіцяє відкрити ринок землі уже з 2018 року, у народу з’являються обґрунтовані підозри, що це робиться «під когось». В рамках акції «Не дамо вкрасти землю!» активісти Аграрної партії зібрали 3 мільйони підписів проти дикого ринку землі. Якщо пан Данилюк не вважає це зрізом суспільної думки, нехай звернеться до даних соціологічних досліджень, згідно з якими 70-80% українців виступають проти продажу землі. Причиною цього є, зокрема, і недовіра до виконавчої влади, яка є відповідальною за проведення реформ, але на ділі їх надто часто імітує.

Свою земельну реформу Уряд обговорює на закритих засіданнях, не інформуючи людей про своє бачення, тому довіри до його діяльності нема. Лише зрідка такі події, як відставка Міністра агрополітики, дають уявлення про те, що земельна реформа у стінах Кабміну й досі є предметом запеклих торгів.

«Аграрна партія мала би представляти інтереси селян. Але люди, які вийшли під Раду, виступають проти розвитку аграрного сектору та проти повернення селянам права повноцінно розпоряджатися своєю землею», - наголошує міністр фінансів України у своєму Фейсбуці.

Інформую, що Аграрна партія в справі комплексної розробки реформи просунулась значно далі, ніж урядовці. Під час мітингу 7 червня ми презентували розроблений нашими експертами на чолі з доктором економічних наук Ольгою Ходаківською проект Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року». На відміну від Уряду, ми знаємо, що потрібно українцям, бо цей документ є результатом багатомісячної роботи з розробки плану комплексної земельної реформи, 16 ключових напрямків якої обговорювались під час Земельних форумів в усіх регіонах. Ми збирали та систематизували думки науковців, фермерів, представників місцевих громад, власників паїв з усіх регіонів України. Це ті люди, чия думка для нас важлива, ті люди, чиї інтереси мі відстоюємо. Фактично – ця програма - покрокова та докладна «дорожня карта», яка дозволить вибудувати в нашій країні якісну систему земельних відносин з усіма необхідними інструментами, зокрема й заставою землі, про яку згадує міністр у полемічному запалі.

Ми – за появу в Україні якісної системи земельних відносин, яка має передбачати і можливість купівлі-продажу землі. Але створення такої системи має відбуватися правильно, поступово!

Продаж землі сільгоспвиробникам наша програма передбачає лише на третьому завершальному етапі реформи, який, за нашими розрахунками, може бути реалізований у 2024-2025 роках. До того часу має бути проведена велика підготовча робота і впроваджені запобіжники від махінацій із земельним ресурсом. 

Під час акції ми мали намір передати цей документ голові Верховної Ради, але Парубій не захотів зустрітися. Вочевидь, владу не цікавить обговорення комплексної реформи, а лише продаж землі в форсованому режимі.

Олександр Данилюк звинувачує Аграрну партію у популізмі. Але хіба популісти здатні запропонувати конструктивне рішення проблеми владі, яка його не має?

І останнє. Міністр назвав нашу багатотисячну акцію під ВР «проплаченим мітингом». Вочевидь, він не стежить за зміною політичного ландшафту в Україні. Аграрна партія в останні роки розбудувала свою структуру в усіх регіонах і на останніх виборах до об’єднаних територіальних громад увійшла в трійку партій-переможців. Чи можна такого результату досягти, не маючи десятків тисяч мотивованих активістів? Саме вони з’їхалися в Київ 7 червня. Переконаний, щоб «проплатити» таку кількість людей, грошей не стало б навіть у Міністерства фінансів.    

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.