Наслідки підкилимних домовленостей з МВФ

21 квітня 2017, 13:58
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
3
211
Наслідки підкилимних домовленостей з МВФ

Спочатку влада таємно підписує меморандум про отримання чергового траншу, а потім окремі її представники обурюються настановами представників МВФ.

Йдеться про реакцію Віце-прем’єр-міністра з соціальних питань на бачення голови місії МВФ в Україні Рої ван Родена щодо проведення пенсійної реформи і слова про те, що «основна структура пенсійної системи не змінилася з радянських часів».

Рівень пенсійного забезпечення в нашій державі не витримує жодної критики. Адже комунальні тарифи, а також ціни на продукти харчування, одяг, ліки ростуть досить швидко, а пенсії не індексуються вже протягом останніх 5 років. І наші пенсіонери щомісяця мають робити вибір – купити їм продуктів, чи замість них необхідні ліки…

Поради представника МВФ щодо пенсійної реформи не зовсім відповідають українським реаліям. Зокрема, вони пропонують підвищити пенсійний вік, обмежити можливість достроково виходити на пенсію і збільшити надходження до Пенсійного фонду. Для них фраза збільшення доходів до пенсійного фонду є цілком логічною і зрозумілою. А для нас – це ще один удар по малому та середньому бізнесу, який бореться з рейдерством та замовними атаками з боку прокуратури, податкової та правоохоронних органів.

В нашій державі налічується понад 12 мільйонів пенсіонерів, що становить близько 30% населення. У нас в Україні один з найнижчих показників у світі відносно співвідношення платників пенсійних внесків до пенсіонерів, маже один до одного.

Представник МВФ наводить приклад, що в інших європейських країнах на пенсію виходять на 5-6 років пізніше. Але він забув порівняти тривалість життя громадян України і рівень їх медичного та соціального забезпечення з тривалістю життя жителів європейських країн. В нашій державі один з найнижчих показників тривалості життя громадян. Часто-густо українці навіть не доживають до пенсійного віку. Для порівняння, в Україні чоловіки живуть на 15 років менше, ніж у Швеції чи Італії. Інше порівняння: в той час як європейські пенсіонери можуть собі дозволити подорожувати світом і насолоджуватися життям, наші пенсіонери ходять по смітникам у пошуку їжі та одягу.

Наступне питання. Наші працюючі пенсіонери досі ще сплачують драконівський податок зі своєї пенсії, оскільки отримують заробітну плату, яка так само оподатковується. Пенсіонерам доводиться працювати, щоб хоча б якось вижити в державі, на яку вони все життя тяжко пропрацювали, а натомість їх оббирають з їхньої чесно заробленої мізерної пенсії. Інші пенсіонери, які вже не мають можливості працювати через стан свого здоров’я, змушені в прямому сенсі цього слова виживати на копійчану пенсію. Наша фракція Радикальної партії неодноразово наголошувала на тому, що близько мільйона українських пенсіонерів отримують пенсію менше тисячі гривень, що є меншим за офіційний прожитковий мінімум. Це сором, який неприпустимий в цивілізованому світі. І тому ми продовжуємо вимагати від уряду підвищення мінімальної пенсії.

Як би там не було, але нового законопроекту щодо пенсійної реформи в Кабміні ще немає, оскільки, за словами Віце-прем’єр-міністра з соціальних питань, досі тривають палкі дискусії навколо цього питання з експертами, представниками громадських організацій і МВФ. Переконаний, що представник МВФ повинен не через засоби масової інформації та соцмережі спілкуватися з українськими урядовцями, а обговорювати ці питання відкрито, на офіційному рівні спільно з представниками українського парламенту, Кабінету Міністрів, експертами та громадських організацій. Саме під час дискусій ми повинні знаходити найкращі рішення для гідного пенсійного забезпечення наших громадян. Наші пенсіонери повинні отримувати достойну пенсію, а не помирати з голоду або від нестачі коштів на необхідні ліки.

Ми чітко усвідомлюємо, що наша пенсійна система вже віджила свій час. І тому нам потрібно ґрунтовно підійти до підготовки нової пенсійної реформи спільно з експертами, а не наосліп підписувати меморандуми про отримання чергового траншу МВФ.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.