В українських студентів з’явилися нові права

15 березня 2017, 11:01
Власник сторінки
0
52
В українських студентів з’явилися нові права

Разом із правами у студентства з’явилась і нова відповідальність

Не встиг новий ‘17 потрапити на календарі смартфонів, як його дні зразу ж вщент заповнились новими подіями. При чому деякі з подій не закінчилися у 2016, а нахабно продовжують розвиватись і зараз.

У всіх на слуху злободенні теми типу результатів e-декларування та скандальних припущень щодо подальшого (не) функціонування електронної системи майнового стану держслужбовців. Часті розмови і про торгову блокаду самопроголошених ЛНР-ДНР, що має неоднозначні наслідки: з одного боку, Україна розірвала економічні відносини з окупантами, а з іншого – ми залишились без вугілля, і ввели надзвичайний енергетичний режим. Топ-3 популярних дискусійних ситуацій, сформованих автором нашвидкуруч, замикає підвищення мінімалки, котрому всі, начебто, раді, однак ціни на продукти ростуть, а підвищений податок за кожного офіційно оформленого працівника просто сковує українському підприємництву руки…

Так багато змін, нововведень та реформ, і всі вони у таких барвистих обгорточках, що мимоволі замислюєшся: а чи не приписати до цих апгрейдів префікс пост, з котрим під ручку йшло чи не кожне слово у 2016 році? Бо, як на мене, ми переймаємо моду Заходу та ігноруємо обєктивні факти, звертаючи увагу лише свої на емоції (котрі культивуються в нас виключно вербальними маніпуляціями). Однак, це лише моє голослівне припущення з присмаком гострого юнацького максималізму.

Все ж таки, фейкові чи справжні, але зміни зараз усюди. Вони не оминули жодну сферу українського життя. Оновилася й система вищої освіти. І, говорячи про присутність нових порядків у стінах ВНЗ, я буду міркувати вже з більшою впевненістю (хоча б через те, що сам – студент із претензіями на активну громадську позицію, та кожного дня відвідую університет).

Експерти із забезпечення якості вищої освіти – студенти?

Півтора року я навчався в університеті та не знав, хто і яким чином регулює систему моєї вищої освіти. Поки не наштовхнувся на цікаву інформацію про відбір до так званого Національного студентського об’єднання експертів із забезпечення якості вищої освіти (UAS QA Pool). Конкурс організовувала Українська асоціація студентів методом опитування всіх бажаючих (студентів будь-якого курсу, факультету та ВНЗ) на теми “що таке якість вищої освіти?” та “як провести якісні реформи у сфері ВО”. Обраним обіцяли можливості для покращення якості ВО у його (або її) університеті, а також долучитися до проведення реформ у сфері вищої освіти на державному рівні.

Спочатку я не розумів, як, наприклад, студент першого курсу може змінити щось у системі ВО. У нього нема ні юридичних, ні фактичних можливостей. Однак є статус члена UAS QA Pool, що дозволяє співпрацювати з експертними радами Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) та навіть входити до складу акредитаційних комісій..!

НАЗЯВО – шлях до Європейського простору вищої освіти

2014 року у новому (на той час) законі Про вищу освіту держава створює новий експертний орган у сфері ВО (поряд із органами внутрішнього (керівництво ВНЗ) та зовнішнього (ряду державних органів) управління) – НАЗЯВО. Унікальність цього інституту в тому, що до його складу вирішують включити представників студентського самоврядування. Таким чином, безголосі студенти України, котрі не мали ніякого права втручатися у законодавчі справи, отримають змогу бути почутими та через своїх обранців долучитися до розроблення політик у сфері ВО.

Іншою профітною для рядового студентства рисою НАЗЯВО є те, що агентство при формуванні нових акредитаційних критеріїв врахує пункт про студентоцентричність навчання у ВНЗ зі “Стандартів і рекомендацій щодо забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти”. Коротко кажучи, це дасть можливість студентам брати участь у творенні навчального процесу. Тобто, до нас, як до стейкхолдерів навчання в університеті, дорогі колеги-студенти, має дослухатися керівництво та мати на увазі нашу думку для того, аби пройти акредитаційну перевірку. Це світла перспектива на майбутнє (а враховуючи те, що НАЗЯВО запрацювало восени 2016, чекати нам залишилося не так і довго).

Що маємо на сьогодні

Поки НАЗЯВО та UAS QA Pool ще не почали акредитаційні перевірки по-новому. Однак що заважає свідомому студентові, котрий знає, навіщо прийшов до ВНЗ, та котрий бачить очевидний недолік у навчальному процесі, звернутися до адміністрації свого вишу з адекватно сформованими вимогами та пропозиціями щодо їх затвердження вже зараз? Як на мене, то нічого – було б бажання.

Якість вищої освіти – це широке поняття, що формується виключно на співпраці держави, керівництва університету, викладацького складу та здобувачів вищої освіти. Тому я закликаю українське студентство: перестаньте мовчати та нарешті почніть говорити! Говорити про проблеми в своїх вишах, якими б маленькими та крихітними вони не здавались: зверхнє ставлення викладача, незадовільна якість викладання дисципліни чи недоцільно сформований навчальний план – будь що! Бо саме з маленького першого кроку починаються великі зміни.

Ми часто скаржимося на те, що наша влада майже 10 років веде нас до ЄС, та все ніяк не доведе...Однак ЄС починається не тільки з нашої влади, безвізового режиму або ще якоїсь бюрократичної маячні. Порядок, встановлений у країнах Західної Європи – це порядок, котрого забажали самі жителі конкретних держав. Якщо хтось думав, що після підписання політичної та економічної частин документу про асоціацію до нас зразу ж Європа прийде, порядок наведе у мене погані новини. Однією з умов вступу до ЄС є доведення економічного та інших показників країни до європейського рівня. Здогадайтеся, хто повинен цим займатися. ЄС починається з нас самих.

Зараз зробити перший крок до європейського простору вищої освіти вже легше, ніж рік тому. Студ. експерти та Національне агентство – це два яскравих – і, головне, справжніх – нововведення.  Співпрацюючи з тими, кому не байдуже, члени UAS QA Pool та НАЗЯВО знищать конторки з видачі дипломів та значно покращать якість освіти у потужних та престижних закладах, що справді гідно носять звання вищого навчального закладу України. ІМХО, такі зміни у сфері ВО – тільки на краще, бо вряди-годи прогресивна молодь має можливість власноруч вплинути хоча б на якість свого навчання у вищій школі.

Андрій Ненадов

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Україна,політика,студенти,ВНЗ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.