Антикорупційні суди. Перспективи впровадження.

06 березня 2017, 14:34
Власник сторінки
общественный и политический деятель
0
23

В Києві відбувся круглий стіл на тему «Перспективи впровадження антикорупційних судів». Організатором став Департамент антикорупційної політики Міжнародного комітету захисту прав людини. У заході взял

Довкола утворення системи антикорупційних судів тривають суперечки. Найбільш помітно це виявилося в лютому після реєстрації у Верховній Раді законопроекту № 6011 «Про антикорупційні суди». Учасники круглого столу, що відбувся в департаменті антикорупційної політики Міжнародного комітету захисту прав людини вирішили проаналізувати норми документу, який, без перебільшення, покликаний втілити в життя благородну місію – забезпечити умови повернення до Державного бюджету України активів, отриманих корупційним шляхом.
Перед початком дискусії голова Міжнародного комітету захисту прав людини Ігор Данілов висловив сумнів щодо процедури подання згадуваного законопроекту. Адже відповідно до норм Закону України «Про судоустрій та статус суддів» однозначно встановлено, що лише Президент України уповноважений вносити до ВР проекти законів відносно будь-якого суду, у т.ч. й Вищого антикорупційного. У згадуваному випадку проект подавався депутатами ймовірно без жодних консультацій з Вищою радою правосуддя.
На цю деталь звернув увагу також директор департаменту антикорупційної політики Нікіта Самбожук. Він відзначив:
- Виключно Президент України вносить до парламенту проекти стосовно судоустрою. В той же час 1 лютого 2017 р. не Президент виступив з такою ініціативою, а група народних депутатів. Порушення процедури на початковому етапі дії того чи іншого закону не може бути виправдано суспільною значимістю, а тим більше переслідувати мету «одержання наступного траншу позики МВФ», як вказано в п.12 пояснювальної записки до депутатського законопроекту.
Тим не менше, відсутність спеціалізованих антикорупційних судів фактично блокує розслідування, які провадять НАБУ та Антикорупційна прокуратура. Вони не можуть домогтися виважених рішень навіть одного районного суду, де вони географічно розташовані і до якого звертаються. Справи вчасно не розглядаються судами через недоукомплектованість судів, завантаженість справами, подекуди факти мають ознаки навмисного затягування розгляду справ.
«Повністю підтримую створення антикорупційного суду на цьому етапі в Україні для завершення побудови логічної вертикалі антикорупційних органів. З таким судом досягнемо забезпечення якісного процесуального керівництва у справах та підтримання обвинувачення в судах згідно із законом», - наголосив директор антикорупційного департаменту Міжнародного комітету захисту прав людини Нікіта Самбожук.
«Діюча в Україні судова система фактично повстала проти новостворених НАБУ, САП та НАЗК, – пояснює необхідність створення антикорупційних судів британець Джон Гроган – Якщо ви хочете побачити підслідних Антикорупційного бюро за гратами – треба створювати абсолютно новий Антикорупційний суд, а не чекати на реформування старої системи. Звісно, виокремлені антикорупційні суди не є розповсюдженою практикою країн розвиненої демократії. Тим не менш, з огляду на рівень корумпованості українських судів та держави загалом, наявність подібних судів може мати позитивний ефект».
Учасники круглого столу запропонували зміни до законодавства про судоустрій, якими визначається нова, конкурсна процедура добору суддів до антикорупційних судів, що дозволить брати участь у конкурсі адвокатам та правникам, які раніше не працювали в цій системі.
- У разі ухвалення таких змін, будь-який громадянин України, який має вищу юридичну освіту і визначений стаж роботи у галузі права, мешкає в Україні та володіє державною мовою, в змозі позмагатися за посаду антикорупційного судді. Основними критеріями при відборі кандидатів повинні стати їхня доброчесність, професіоналізм та незалежність. Суддів антикорупційних судів слід відбирати на відкритому та прозорому конкурсі – через тестування, перевірку доброчесності та спеціальну перевірку, кваліфікаційний іспит та співбесіди, з обов’язковим широким залученням представників громадськості і журналістів, - наголосив експерт Анатолій Осадчий.
Учасники круглого столу наголошували, що мають бути прописані норми, якими гарантується високі мотивації антикорупційним суддям, гарантії особистої безпеки та повна фінансова й адміністративна автономність від інших органів влади, в тому числі – інших судів. На думку радника Департаменту антикорупційної політики Міжнародного комітету захисту прав людини Дениса Сладкого, саме навколо цих норм може виникнути палка суперечка в сесійній залі, коли депутати отримають фінальний текст законопроекту.
Учасники «круглого столу» щодо перспективи Антикорупційних судів упевнені, що у разі ухвалення відповідних рішень та наявності політичної волі, створити та запустити їх повноцінну роботу цілком можливо до кінця поточного року.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.