Централізація Укрзалізниці та можливі наслідки таких дій

02 лютого 2017, 15:13
Власник сторінки
Політолог
0
50
Централізація Укрзалізниці та можливі наслідки таких дій

Вранці 18 січня Кабінет Міністрів України змінив статут управління Укрзалізниці.


Зробили це без камер та журналістів.

Відтак Кабінет міністрів на позачерговому засіданні затвердив новий статут ПАТ “Укрзалізниця”, згідно з яким, Міністерство інфраструктури втратило право бути органом управління компанії.

Такий крок досить дивний уже тому, що здійснений в період, коли до цієї галузі прикута величезна увага суспільства. Окрім того, урядовці мають здійснювати будь-які дії щодо публічного акціонерного товариства максимально прозоро.

Залізною логікою ліберальної демократії та системи стримувань і противаг є наявність в системі управління хоча б двох сил з альтернативними поглядами, що призводить до більш демократичного процесу керівництва будь-якою установою чи організацією. Особливо це стосується підприємств, які повністю належать державі. В українських реаліях маємо абсолютно іншу ситуацію.

Міністерство, яке до цього часу, поряд з Конституцією, законодавством, актами Президента та Кабінету міністрів мало значні важелі для координації роботи ПАТ «Укрзалізниця» та впливу на стратегічні рішення членів його правління – позбавили такої можливості.

Прем’єр-міністр України та уряд такими кроками кардинально руйнує принципи децентралізації та практики делегування повноважень для ефективнішого управління. Обмеження кола суб’єктів прийняття рішень призводить якраз до централізації влади, а не навпаки.

Керівник «УЗ» Войцех Балчун на своїй сторінці у проти ініціативи децентралізації. На початку січня 2017 року на сайті “Укрзалізниці” з’явилася стаття із критикою закону, який передбачав внесення змін до механізму фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та був схвалений прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Україна,Кабмін,Войцех Балчун
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.