Як підтримувати малий і середній бізнес – невеличкий приклад

13 грудня 2016, 14:06
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
119
Як підтримувати малий і середній бізнес – невеличкий приклад

Чому ми з колегами по фракції Радикальної партії та десятками однодумців серед науковців постійно говоримо, що держава повинна підтримувати малий та середній бізнес?

На жаль, ми не можемо конкурувати на світовому ринку зі своєю продукцією. У нас досі відсутні умови для розвитку підприємництва: кредитування бізнесу під прийнятні відсотки, податкові канікули та інші.

Всім популістам, які говорять, що податкові пільги не потрібні, оскільки вони зменшують дохідну частину бюджету хочу сказати, що наші бізнесмени без підтримки держави не матимуть стимулу для розвитку свого бізнесу в Україні. Для прикладу наведу ситуацію із підвищенням мінімальної зарплати.

Після ухвалення закону про підвищення мінімальної зарплати вдвічі окремі експерти почали прогнозувати зростання цін на українські товари на третину, а також масові скорочення на малих підприємствах. За інформацією Державної фіскальної служби, на сьогодні в Україні бізнес на 85% складається з малих підприємств. Це доволі великий відсоток.

Держава зобов’язана підтримати малий бізнес іншими стимулами, оскільки його витрати зростуть. Адже фонд оплати праці малих підприємств зазвичай становить третину всіх витрат. Важливо, щоб це підвищення не привело до переведення працівників на 0,5 чи 0,25 ставки або навіть до зростання безробіття, коли бізнес змушений буде скорочувати своїх співробітників.

Звичайно, зарплати і пенсії необхідно підвищувати в першу чергу, за рахунок економічного зростання. Але підвищення необхідно проводити поступово, щоб інфляція не «з’їла» доходи людей.

Наведу приклад Польщі, де близько 15 років тому також різко підвищили рівень оплати праці. Але перед цим було внесено зміни до законодавства, які створювали сприятливі умови для розвитку бізнесу. Отже, якщо підприємець інвестував мільйон злотих в бізнес в Польщі, створив певну кількість робочих місць, сплачує податки до бюджету, то протягом декількох років держава повертає йому близько 70% цих інвестицій. Головними критеріями в цьому питанні є кількість грошей, які вкладені в бізнес, а також кількість створених робочих місць. Це дає можливість бізнесмену, вклавши мільйон злотих, повернути собі за кілька років 700 тисяч. Такі умови дають можливість успішно розвивати як власний бізнес, так і підвищувати зарплату. З інвестованого бізнесменом мільйона злотих і сплачених ним податків із заробітної плати держава повертає йому 70%. Звичайно, що польському бізнесу вигідно сплачувати податки, оскільки вони йому повертаються.

Навіщо нам вигадувати велосипед, якщо такий механізм успішно працює в різних країнах світу? Український бізнес повинен мати вигідні умови для свого розвитку під державні гарантії. Лише тоді ми матимемо перспективу запустити нашу економіку, аби не залишатися й надалі сировинним придатком.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.