Едуард Багіров пропонує закон, що знищить корупцію

09 грудня 2016, 13:48
Власник сторінки
0
82
Едуард Багіров пропонує закон, що знищить корупцію

Він впевнений, що ті депутати, які підтримають цей законопроект, поіменно увійдуть в історію як Герої України!

Ідея Національного проекту «Діалог народу і влади та протидія корупції» виникла у Едуарда Багірова ще усередині 90-х років, коли він по сфабрикованому звинуваченню перебував у Київському СІЗО за те, що насмілився викривати на шпальтах газети корупційні оборудки тодішньої української влади.  

Але по-справжньому взятись за реалізацію цього проекту правозахисник зміг лише у 2013 році, в той час коли влада Януковича узурпувала всі функції, а ситуація із правами людини в Україні стала зовсім кепською. 

Та не зважаючи на всі труднощі, процес вдалося розпочати і пілотний проект відбувся 22 жовтня 2013 року в місті Кролевці, Сумської області.

Другий етап реалізації проекту «Діалог народу і влади та протидія корупції» відбувся 25 листопада 2014 року, в Деснянському районі, міста Києва, а 25 грудня 2014 року, в рамках проекту був проведений розширений прийом громадян у дванадцяти органах самоорганізації населення Деснянського району міста Києва.

Третій етап реалізації проекту «Діалог народу і влади та протидія корупції» відбувся 9 та 10 листопада 2015 року в містах Димитров та Красноармійськ, Донецької області.

15 вересня 2016 р. у масштабах цілої  області проект був успішно реалізований у двадцяти семи містах Донецької області України, за підтримки Адміністрації Президента України та Донецької обласної військово -цивільної адміністрації.

Газета «Ваше право» розпитала автора проекту Едуарда Багірова про подробиці становлення та розвитку цього надзвичайно важливого соціально-правового експерименту, що вже довів свою ефективність в масштабах всієї України. 

- Едуард,  чому ви впевнені, що проект «Діалог народу і влади та протидія корупції» має стати обов’язковим для виконання владою на всіх рівнях?

- В історії, політиці, завжди існують речі, які мають ситуативне значення, які створюють реалії сьогодення, а є такі, що визначають розвиток суспільства на десятиріччя, й навіть на сторіччя. Національний проект «Діалог народу і влади та протидія корупції» належить якраз до таких,  що покликані визначати вектор майбутнього розвитку нашої держави. Він містить такі засади, такі принципи, що мають бути в базовій основі будь-якого цивілізованого, відповідального суспільства, яке прагне гідного життя. І цей проект сьогодні на часі, як ніколи. Він повинен отримати гарантії стати законом і бути втіленим у масштабах всієї України!

- Ви планували заручитись підтримкою Президента України Петра Порошенка, як він відреагував на ваші звернення?

- Я вважав, що Петро Порошенко повинен був зрозуміти  виключне значення цього проекту для України. Для того, щоб привернути його увагу, у червні 2016 року я навіть влаштував своєрідний пікет під АПУ, де протягом місяця щоранку чекав на його відповідь. І, нарешті, мене запросив до себе нині вже покійний заступник голови АПУ Андрій Таранов та пообіцяв всіляку підтримку зі сторони президентської адміністрації. За це я йому дуже вдячний. Завдяки підтримці Таранова, який підписав доручення до голови Донецької області Павла Жебрівського, у вересні 2016 року вдалося реалізувати етап проекту вже у масштабах цілої області. І це показало, наскільки він актуальний та ефективний для України сьогодні, і як сильно буде потрібен завтра.

- Едуард, отже розкажіть більш детально, в чому особливості цього проекту і чому він такий важливий для України?

- Цей проект не має аналогів не тільки на просторах СНД, але і в світі. Суть його полягає в тому, що Законом України всі органи влади України зобов'яжуть повернутися обличчям до простих людей, і почати спільний діалог з виведення країни з кризи і вирішення актуальних питань. У нас вже є закон про ОСН - орган самоорганізації населення. Його положення передбачають механізм контролю за владою та прийняттям рішень на місцях, і прописують відносини народу і влади. У цьому вся суть децентралізації, про яку весь час говорить Президент. Сутність проекту полягає в організації і втіленні принципово нового формату спілкування і взаємодії чиновників і представників влади з громадянами на місцях. Раз на місяць в приміщені районної адміністрації, або мерії районного центру збираються представники усіх керівних посад району, районна влада, тощо. Прямо на місці, під контролем ЗМІ у відкритому режимі, із трансляцією онлайн, представники керівних посад працюють з людьми над вирішенням актуальних питань та проблем даного регіону. Тим самим покращується взаєморозуміння між простими мешканцями та представниками влади, підвищується ефективність місцевого самоврядування, з`являється відчуття реальної причетності до управління та почуття відповідальності людей за своє життя. Відкритість та прозорість таких заходів, постійний контроль ЗМІ та громадськості унеможливить корупційні прояви та чиновницький саботаж. Такий формат відкритого і прозорого спілкування має відбуватись регулярно, кожен місяць та стати нормою для життя регіонів.

- Яким чином, згідно з вашим проектом, повинен відбуватись діалог народу і влади, розкажіть про механізм цього процесу.

- Діалог представників влади з народом повинен відбуватися щомісяця, відкрито і публічно на рівні, починаючи з міст і районних центрів. Щомісяця, в певний день (ми пропонуємо кожен останній четвер місяця, з 10:00 до 15:00) в одному приміщенні збираються всі ключові представники влади та чиновники міста (району). Це мер, або голова місцевої держадміністрації, начальник поліції, прокурор, начальник ЖЕКу, головлікар лікарні, представник податкової, начальники екологічної служби, санепідемстанції, благоустрою і т.д. А також місцеві депутати плюс громадські працівники та журналісти. До них приходять люди, прості громадяни зі своїми наболілими питаннями і проблемами, і починається прямий відкритий діалог, який транслюється в прямому ефірі онлайн. Людина не бігає за чиновником, не очікує під кабінетами, а в одній залі має можливість поскаржитися кожному особисто і на кожного особисто, якщо вважає, що хтось не виконує своїх обов'язків. Прямо на місці пишуться заяви, приймаються скарги, даються доручення. Чиновник під світлом камер і увагою сотень очей вже не зможе так легко відкрутитися, і буде змушений відповідати за свої дії, за те, що зроблено, або не зроблено.Кожен місяць!Регулярне спілкування людей із владою в одному місці під наглядом ЗМІ та громадськості, знищує одну з головних складових корупції – непрозорість. Чиновник буде змушений невідкладно давати присутнім чіткі відповіді та пояснювати свої дії. Ефективність роботи того чи іншого чиновника буде чітко контролюватись громадою.  

- А наскільки реально буде регулярно збирати в одному місці всіх чиновників по всій Україні?

- У цьому-то і вся суть! Проект «Діалог народу і влади та протидія корупції» повинен стати Законом України та бути прийнятий у Верховній Раді. Тоді він стане обов'язковим для виконання на всіх рівнях державного управління. Чиновник буде зобов'язаний ЩОМІСЯЦЯ(!) приходити на зустрічі і звітувати перед народом про свої дії, про виконану роботу - інакше його звільнять. Це так званий «принцип єдиного публічного вікна», коли прямо на місці звичайний громадянин отримує вільний доступ до всіх ключових фігур, від яких залежить його життя і благополуччя. Більш того, якщо на особистому прийомі людину могли просто послати, натякнути на хабар або проігнорувати її скаргу, то у відкритому публічному просторі такого вже не буде. Усувається одна з найважливіших складових корупції! Прямо там, на місці, при всіх, у людини можуть прийняти заяву в міліцію або прокуратуру, прийняти скаргу або звернення в будь-яку інстанцію. А рівно через місяць чиновник буде зобов'язаний відзвітувати перед громадськістю і цією людиною - що він зробив, як вирішив питання або проблему, або чому не розв'язав і що необхідно, щоб закрити питання. Це буде зовсім інший принцип взаємодії народу і влади, який, я впевнений, дасть змогу за досить короткий час мінімізувати корупційну складову на місцях, і повернути довіру людей до виконавчої влади. Хочу також відзначити, що це єдиний в Україні реальний проект по боротьбі з корупцією, який реалізується за допомогою простих людей в співдружності з ЗМІ та громадськими організаціями!

- А в плані матеріальних і організаційних витрат, наскільки важко запустити цей проект?

- Це взагалі не проблема! Реалізація проекту «Діалог народу і влади та протидія корупції» не потребуватиме додаткових витрат з бюджету! Чиновники і так отримують зарплату за свою роботу, а приміщення для зустрічей виділяє муніципалітет. Цей проект вже давно працює і показав свою ефективність. Завдяки нашим власним ініціативам, починаючи з 2013 року, ще за Януковича, в ряді міст, а також районів столиці, без всяких грантів і допомоги зі сторони, були запущені тестові режими, які вже буквально з першого разу почали себе виправдовувати. Наприклад, в місті Покровськ, що на Донеччині мер міста Руслан Требушкін досі регулярно проводить зустрічі чиновників і людей за принципами нашого проекту, і всі задоволені. Добре показав себе проект в Димитрові, Кролевці Сумської області, в Деснянському районі столиці, інших регіонах. Люди активно відгукуються на такі ініціативи, вони втомилися від байдужості і корупції. Це саме те, чого вони чекають від влади!

- Чому ви думаєте, що Верховна Рада проголосує за ваш законопроект?

- Ні в народних депутатів, ні в Президента, ні в Кабміну зараз не вистачає реальних важелів впливу для того, щоб забезпечити широко розрекламований курс на боротьбу з корупцією на місцях, в регіонах. А Національний проект «Діалог народу і влади та протидія корупції» якраз забезпечить необхідну ефективність в цьому напрямку, що послужить важливим фактором зміцнення довіри населення, стане фундаментом реалізації заявленого реформаторського курсу в державі. Тому я сподіваюсь і вірю, що і Верховна Рада, і Президент України Петро Порошенко зрозуміють всі вигоди і перспективи цього проекту як для себе, так і для України, і проявлять політичну волю і далекоглядність. Адже люди отримають реальну можливість контролювати владу на місцях, а значить, реально відчують дію реформ і, як це не пафосно звучить, реальну турботу про громадян з боку центральної влади! Це зміцнить Україну з середини, знизить градус напруженості в суспільстві, зруйнує корупційну складову і дасть можливість  краще контролювати чиновників в регіонах.

Скажу більше, я впевнений, що ті депутати, які підтримають цей законопроект, поіменно увійдуть в історію як Герої України!

Також зазначу, що наш проект вкрай невигідний корумпованим місцевим чиновникам, які позбудуться своїх звичних схем і їх дії стануть прозорими.

Якщо поставити реалізацію проекту на державний рівень, то, я впевнений, ефект перевершить всі очікування! Це – ключ для майбутнього розвитку і зростання, і я сподіваюсь, що більшість депутатів це розуміють і оберуть вільну, незалежну, процвітаючу Україну! А значить – підтримають цей законопроект.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: депутаты,коррупция,законопроект,политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.