Співпраця центробанку з парламентом є важливою складовою розвитку економіки

30 листопада 2016, 13:35
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
38

Вчора зустрічалися з дуже цікавою людиною – Масаакі Сіракава. У 2011 році він був включений в список найвпливовіших людей світу за версією журналу «Bloomberg Markets Magazine».

Масаакі Сіракава почав працювати в Банку Японії ще в 1972 році. У 2002-му він зайняв посаду виконавчого директора, а в 2008-му – став керуючим японського центрального банку.

Перше на чому він зробив наголос – на важливості взаємодії центробанку із парламентом та урядом. Він виступав мінімум двічі на місяць на парламентській сесії, а в кризові періоди – щотижня. У профільному комітеті він працював постійно. Адже в Японії, як і в багатьох інших країнах, центральний банк підзвітний парламенту. Систематичні звіти керівників центральних банків – це нормальна практика також всіх європейських країн. А Україна знаходиться в значно гіршій економічній ситуації. Тож ми зобов'язані взаємодіяти щодня!

Масаакі Сіракава сказав, що одним із найважливіших завдань центрального банку є підтримка високого рівня довіри до фінансової системи країни.

Говорили з ним і про японській досвід стимулювання економічного зростання через державні банки та спеціальні агенції. Взагалі усе, за що відповідають центральні банки різних країн світу так чи інакше спрямоване на підтримку економічного розвитку. Тому це важливий напрямок роботи центрального банку Японії – дослідження різних галузей економіки та напрацювання пропозицій щодо їхньої підтримки. Здешевлення кредитування – спільне завдання центрального банку та уряду. Тож, звичайно, Масаакі Сіракава підтримав ініціативу, яку ми з колегами по фракції Радикальної партії Олегом Ляшком, Віктором Галасюком, а також депутатами інших фракцій просуваємо вже другий рік – створення системи підтримки українського експорту. Зокрема, через створення Експортно-кредитного агентства. Подібну розгалужену систему Японія почала впроваджувати ще на початку 50-х років минулого століття, і вона діє й досі.

У той же час Масаакі Сіракава підкреслює, що потрібно постійно дивитися, які підприємства та сектори економіки потребують підтримки задля розвитку всієї економіки, власних технологій та інших конкурентних переваг.

А в Україні, на жаль, окрім нас про це мало хто говорить.

І це дивує найбільше.

В Японію нас, разом із колегами по фінансовому комітету парламенту України, від імені Японського агентства міжнародного розвитку (JICA) запросив відомий експерт з Японії, який близько 30 років працював на керівних посадах в японських банках, був радником Центробанку ОАЕ, а також радником від МВФ у Центробанку М’янми Масару Танака.

Ця поїздка є частиною програми підтримки банківської системи України Японським агентством міжнародного розвитку (JICA) і відбувається за кошти японської сторони.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.