Національні інтереси в розвитку деревообробної промисловості

22 листопада 2016, 12:15
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
103
Національні інтереси в розвитку деревообробної промисловості

Минулого року Верховна Рада України прийняла закон про мораторій на вивезення з України необробленої деревини лісу-кругляка терміном на 10 років.

Депутати розуміють, що Україні потрібен промисловий розвиток, робочі місця, інвестиції. Натомість Уряд намагається скасувати цей мораторій на експорт лісу-кругляка в обмін на отримання нами чергової фінансової допомоги від Євросоюзу в обсязі 600 млн. євро.

Мене обурюють такі лобістські умови надання фінансової допомоги, які шкодять національним інтересам нашої держави. Наші Карпатські ліси вже й так надто спустошені. Це кардинально підвищило небезпеку стихійних лих. Екологічна катастрофа національного масштабу у нас на порозі.

Україна переживає доволі складний період, але це не означає, що ми повинні виконувати будь-які забаганки Європейського Союзу та продавати майбутнє наших дітей та онуків заради допомоги, яку чиновники, «проїдять» вже сьогодні.

Чому ми повинні постачати у Євросоюз ліс, а купувати меблі втридорога? Коли ми самі спроможні виробляти і постачати європейцям прекрасну меблеву продукцію.

А тепер погляньмо на перші результати заборони експорту лісу-кругляку. Протягом дев’яти місяців дії цього мораторію, за офіційними даними Державної фіскальної служби, експорт в деревообробній галузі зріс на 11%, що дало 17% надходжень до держбюджету в американській валюті. Також втричі зросли інвестиції в деревообробну галузь, імпортуються верстати для обробки деревини. Це доволі непогані показники розвитку галузі менш ніж за рік дії мораторію.

Замість того, щоб скасовувати мораторій, Уряд повинен покласти край контрабанді лісу-кругляку за межі України. За останні 5 років незаконне вивезення лісу сягнуло мільярду доларів США. Керівництво держави має завжди пам’ятати про національні інтереси держави, а не перетворювати Україну на «донора», з якого Європа викачуватиме будь-які природні ресурси в обмін на фінансову допомогу.

Нам потрібно відстоювати власні інтереси та провести комплексну реформу вітчизняної деревообробної галузі аби мати змогу конкурувати на європейських ринках. Для цього необхідно прийняти закон про внутрішній ринок деревини в Україні, над чим вже активно працює наша фракція Радикальної партії. Також потрібно ухвалити вже давно ініційовані представниками нашої фракції законопроекти про здешевлення ввезення деревообробного обладнання задля відродження промислового виробництва.

Ми повинні відроджувати ліси та створювати умови для потужного розвитку української деревообробної промисловості, що дасть можливість запустити власну економіку, а не ходити з простягнутою рукою по світу і чекати чергових подачок від міжнародних фінансових організацій.

Через неспроможність захистити власні національні інтереси у міжнародній торгівлі Україна продовжує щоразу найглибше поринати у кризи. І кожної наступної кризи ситуація буде ще гіршою. Якщо ми кардинально не змінимо ситуацію, ми продовжуватимемо поринати у бідність ще глибше. Тому найважливіша мета нашої економічної політики – стимулювання розвитку виробництв із високим ступенем обробки та достатнім рівнем технологій. Лише за умови кардинальної зміни структури економіки України, ми можемо розраховувати на заможне життя громадян.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.