Нові витрати на оборону, або як Україна виконує стандарти НАТО

26 жовтня 2016, 11:40
Власник сторінки
Народний депутат України VIII скликання
0
55

У 2017 році Україна планує збільшення видатків на оборону і безпековий сектор.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, поточне фінансування цієї сфери здійснюється за графіком, без відхилень.

Загалом, наступного року український уряд планує зберегти бюджетні видатки на оборону на рівні 5% від обсягу ВВП – про це в ефірі «5 каналу» заявив глава мінфіну. «На 2017 рік зберігається той же підхід – ми виділяємо достатньо ресурсів на оборону – це 5% ВВП», сказав Данилюк. В абсолютних цифрах фінансування складатиме 129 млрд. грн. (або 5,1 млрд. доларів США).
Оборонний бюджет України 2016 року склав близько 4 млрд. доларів США.

Така тенденція вчергове підкріплює рішучість української влади приділяти максимум зусиль національній безпеці і обороні в умовах російської агресії та відкритих спроб РФ нав’язати офіційному Києву свій сценарій внутрішньої та зовнішньої політики.

Крім цього, Україна вже другий рік поспіль фактично перевиконує одну з формальних вимог, які НАТО ставить до своїх членів, а саме – обов’язкові відрахування на національну безпеку і оборону у розмірі не менше 2% національного ВВП кожної країни-члена.

Ба більше, ще донедавна в Альянсі були серйозні проблеми з належним виконанням європейськими союзниками цих зобов’язань. Два десятиліття від часу завершення «холодної війни», минули для європейців в умовах фактичної відсутності прямої загрози їх безпеці. Відтак видатки на оборону, ті самі обов’язкові 2% від ВВП, стали для європейських урядів радше винятком, аніж правилом.

Така ситуація викликала справедливе обурення у Вашингтона, який був змушений рятувати ситуацію прямими поставками власної зброї до Європи. Однак російська анексія Криму та неприхована війна проти України привели до тями європейських політиків, які, слідом за своїми східними і північними сусідами заходилися латати дірки в оборонних бюджетах.

Загалом у 2015 році обов’язкові 2% відрахувань були передбачені у бюджетах аж… 5 країн-членів НАТО:


1. США – 3,6%.
2. Греція – 2,4%.
3. Великобританія – 2,2%.
4. Естонія – 2,2%.
5. Польща – 2%.

Бачимо, що у відсотковому співвідношенні Україна зі своїм 5%  рівнем фінансування оборони нічим не поступається навіть найзразковішим членам Альянсу.

Продовження такої практики Києва на наступний рік не лише гарантує належний рівень обороноздатності української держави, але й підтверджує готовність України на практиці виконувати ключові вимоги НАТО на рівні повноправного члена організації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: бюджет,НАТО,оборона,Україна,збройні сили
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.