Канадський варіант: що означає запровадження ЗВТ з Канадою

04 квітня 2017, 14:51
Власник сторінки
Народний депутат України VIII скликання
0
61

Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою», схвалений Верховною Радою України 14 березня 2017 року.


Канада – потужний ринок, який імпортує на 420 млрд. дол. на рік. Це новий стимул для розвитку українського бізнесу та інвестицій.

Угода про вільну торгівлю з Канадою – це перший документ після Угоди про асоціацію з ЄС, який охоплює настільки великий ринок. Вона також дозволить Україні продовжити переорієнтацію українських підприємств на Західні ринки, компенсуючи втрату російських торгівельних майданчиків і відкриваючи нові можливості для вітчизняної економіки.
Угоду було підписано 11 липня 2016 року під час візиту в Україну Прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Ратифікація угоди відбулася в українському парламенті 14 березня цього року – за відповідне рішення проголосувало 272 народних депутати при 226 мінімально необхідних.

Угода дасть змогу одномоментно зняти до 98% торгових обмежень і митних зборів у взаємній торгівлі між двома країнами. Через два роки з моменту початку функціонування ЗВТ сторони зможуть переглянути умови торгівлі і внести в перелік послуги, а також механізми захисту інвестицій. 

Крім того, одразу після ратифікації і набуття чинності угоди українські товаровиробники зможуть експортувати в Канаду всі промислові товари, крім легкових автомобілів, які потрапляють під спеціальні умови лібералізації, а також широкий спектр сільськогосподарської продукції, окрім м'яса птиці, молочної продукції, яєць, сирів і цукру, які також обмежуються тарифними квотами. 
За оцінками Мінекономрозвитку, Україна після набуття чинності Угоди про вільну торгівлю з Канадою зможе нарощувати свій експорт до цієї країни на 0,6 млн. дол. щорічно, а також у середньостроковій перспективі розраховувати на додаткові інвестиції.

Києву варто очікувати щорічного зростання українського експорту до Канади на 0,6 млн. дол. Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну в середньостроковій перспективі збільшиться щонайменше на 36 млн. дол. (+ 56%). Прогнозується створення нових робочих місць у будівництві, промисловості і торгівлі.

Експорт українських товарів та послуг до Канади у 2016 році склав 28,9 млн. дол., а імпорт – 217,3 млн. дол. 


Серед основних статей вітчизняного експорту чільне місце займає продукція машинобудівної (11,5 млн. дол.), агропромислової та харчової (4,9 млн. дол.), а також хімічної (3,6 млн. дол.) промисловостей.

З огляду на різний рівень економічного та соціального розвитку України та Канади сторони застосовуватимуть принцип асиметричності тарифних зобов’язань, що дозволить нашій державі адаптувати торгівлю з цією країною до умов вільної торгівлі. 

Документ містить ряд норм і зобов’язань, що стосуються нетарифних заходів, які будуть сприяти тому, що доступ до ринків не буде обмежуватися невиправданими бар’єрами у торгівлі.
Очікується, що Угода, окрім збільшення товарообігу між державами, сприятиме притоку іноземних інвестицій в Україну, створенню нових робочих місць, що, в свою чергу, позитивно вплине на зростання ВВП держави.

Відтак українські експортери отримають додаткову можливість суттєво розширити як географію, так і обсяги експорту товарів та послуг, а українська економіка – черговий стимул до розвитку і зростання.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Канада,Україна,експорт товарів та послуг,ЗВТ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.