Проект закону "Про дорожній рух та його безпеку" Нічого особистого - лише бізнес

23 жовтня 2016, 00:39
Власник сторінки
Вільний художник
0
362
Проект закону  Про дорожній рух та його безпеку  Нічого особистого - лише бізнес
Фото - Atas.info

У Верховну Раду подано проект закону “Про дорожній рух та його безпеку”. Документ вражає потенціалом грандіозного хабарництва, при якому водійські "права" можна буде купити як на базарі.

У Верховну Раду подано проект закону “Про дорожній рух та його безпеку”. Серед авторів документу одіозні особистості, а документ вражає потенціалом грандіозного хабарництва, при якому права можна буде купити як на базарі, мільярди гривень штрафів за порушення ПДР підуть у кишені приватних “інвесторів”, а автошколи замінить “самопідготовка”.

В останні декілька тижнів в багатьох інтернет-виданнях були опубліковані статті в яких їх автори навперебій розповідають про позитивні зміни, які настануть з прийняттям проекту закону про "Дорожній рух та його безпеку" (№5184 від 26.09.2016). Серед запропонованих змін є, дійсно, цікаві та корисні, однак ніхто не згадує про грандіозний потенціал для корупції і створення передумов для перетікання мільярдів гривень з кишень українців до кишень зацікавлених осіб, які стоять за цим документом.

Перш за все, хочу звернути увагу на авторів проекту цього закону та їх послужний список. У головних ролях виступають особи, які протягом багатьох років займали високі пости у МВС, відповідали за питання безпеки дорожнього руху, складали екзаменаційні питання (в т.ч. діючі й понині), отримували і отримують авторську винагороду від продажу екзаменаційних білетів учням автошкіл. Немає сенсу зупинятися на результатах їх роботи, їх на собі добре відчувають водії на дорогах і "незлим тихим словом" згадують ті, хто готується до іспиту по чинних екзаменаційним білетам. Коротко лише скажу, що багато положень даного законопроекту фіксують особистий фінансовий інтерес і гарантують отримання солідного прибутку багатьом його авторам на роки вперед.

Згідно із запропонованою авторами проекту закону моделлю, навчатись автошколі буде зовсім не обов’язково, оскільки, на їхню думку, потенційні водії зможуть успішно пройти теоретичну підготовку самостійно. Приймати іспити з водіння будуть приватні екзаменатори.

Спробуємо розглянути що саме не так з моделлю підготовки та перевірки знань запропонованої авторами проекту цього закону.

Перш за все, у сфері підготовки водії працюють десятки тисяч фахівців, які передають свій досвід та знання початківцям. В Україні у 1990-х роках вже існувала підготовка водіїв екстерном, він якої було вирішено відмовитись. Очевидно, автори закону не вважають що підготовка водіїв в автошколах впливає на безпеку руху, натомість, вони пропонують зробити необов’язковим навчання а автошколі, ввести самопідготовку усіх бажаючих отримати посвідчення водія. Разом із тим, пропонується ускладнити теоретичний іспит (тридцять екзаменаційних питань замість двадцяти), що неминуче зменшить кількість осіб, що здали іспит з першої спроби, з чого автори проекту закону розраховують мати реальний матеріальний зиск.

Приймати практичні іспити з водіння будуть приватні екзаменатори. Здати екзамен з теоретичної підготовки можна буде, також, лише за посередництва екзаменатора. Тобто, професія екзаменатора з самого початку стає бізнесом, що саме по собі створює конфілікт інтересів між совістю і грошима.

Оскільки екзаменатори, у першу чергу, будуть конкурувати між собою за клієнтів, є величезний ризик того, що питання принциповості і етики поступляться місцем корисливості й розрахунку. Адже ніхто не захоче отримати славу людини, яка "валить" на екзамені і з якою краще не мати справу.

Закриваючи очі на слабку підготовку кандидатів у водії, багато хто з яких неминуче потрапить у халепу на дорозі, екзаменатори-бізнесмени завжди будуть висіти "на гачку" у новоствореного Національного Бюро, тому їм, швидше за все, доведеться віддавати частину прибутку у "чорну касу" за можливість безперешкодної роботи. Це, в свою чергу, ще більше буде розкручувати маховик беззаконня і корупції.

Ще одна стаття яка має великий потенціал для корупції - залучення приватних інвесторів у систему фіксації порушень Правил дорожнього руху і виплата їм частини "доходу" від стягнутих штрафів. З огляду на той факт, що обсяг даного "ринку" потенційно становить мільярди гривень, у людей "при годівниці" виникне величезна спокуса залучити у цей бізнес наближені фірми для отримання невеличкого тіньового доходу для купівлі нового "Майбаха" або "курінька" у Швейцарії.

Незважаючи на те, що автори прописують у проекті закону бюджет Національного бюро не менше трьох відсотків від суми передбаченої на утримання і будівництво доріг державного значення, вони, також, намагаються проштовхнути розробку екзаменаційних білетів і програмного забезпечення для прийому теоретичного іспиту, цитую: "за моделлю державно -приватного партнерства". При цьому, як мінімум три учасника даного законопроекту є колишніми працівниками Центру Безпеки дорожнього руху і, одночасно, співавторами нині чинних екзаменаційних білетів, що дає їм право отримувати дохід від їх продажу у вигляді авторської винагороди.

Очевидно, дана схема партнерства має на увазі що витрати буде нести держава, а доходи йтимуть у приватні кишені авторів. Чи є у когось сумніви в тому, що автори законопроекту лобіюють цю норму закону оскільки не сумніваються що саме вони або їх підставні особи переможуть у конкурсі та будуть і надалі отримувати "авторську винагороду" з кишень громадян України. 

При цьому, автори хочуть ускладнити теоретичний іспит збільшивши кількість екзаменаційних питання до тридцяти, що неминуче призведе до збільшення кількості спроб і збільшення доходу авторів білетів і програмного забезпечення.


Підсумовуючи розглянуті у статті нововведення запропоновані у проекті закону "Про дорожній рух та його безпеку" зазначу наступне:

Запровадження самопідготовки водіїв призведе до закриття більшості автошкіл, погіршення рівня підготовки водіїв та збільшення аварійності на дорогах.

Створення нового виду гравців на ринку підготовки водіїв - приватних екзаменаторів, для яких даний вид діяльності буде бізнесом і які будуть постійно знаходиться перед вибором - гроші або совість призведе до рівня корупції, при якому колишнє ДАІ буде здаватися "грою у шашечки".

Створення нової структури - “Національного бюро безпеки дорожнього руху”, яке матиме широкі повноваження, бюджет в сотні мільйонів гривень, але при цьому буде залучати приватних інвесторів для автоматичної фіксації порушень ПДР та ділитися з ними "прибутком" матиме високий ризик корупційної складової у вигляді відкатів і тіньової частки у бізнесі не тільки на етапі залучення приватних інвестицій, а й протягом усього часу функціонування такої системи, а також “кришування” діяльності екзаменаторів для певну винагороду.

Незважаючи на те, що деякі співавтори проекту цього закону є, також, авторами діючих екзаменаційних білетів, і, отже, мають право на отримання авторської винагороди, конфлікт інтересів не завадив їм передбачити у законопроекті можливості для подальшого збагачення шляхом одержання ексклюзивного права (шляхом чесного конкурсу) на примусовий продаж свого авторства "за моделлю державно-приватного партнерства" всім бажаючим отримати водійське посвідчення.

Як бачимо, на кону стоять інтереси багатьох людей і великі гроші. На даний момент автори проекту закону залучили потужне лобіювання проекту закону у парламенті. Закон внесено на розгляд Верховної Ради депутатом від “блоку Петра Порошенка” Шверком Г.А.). Що переможе, здоровий глузд чи меркантильні інтереси авторів проекту закону "Про дорожній рух та його безпеку", що лобіюють його у Верховній Раді разом із деякими "правозахисниками" і народними депутатами - покаже час.

(Ознайомитись з текстом проекту закону, пояснювальною запискою та переліком авторів можна за посиланням — http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=60111).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: автомобили,ГАИ,коррупция,полиция,ПДД,нарушение ПДД
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.