МІЖНАРОДНИЙ КООПЕРАТИВНИЙ САМІТ-2016 у Квебеку: приклади реформ для України

20 жовтня 2016, 22:58
Власник сторінки
президент Українського кооперативного альянсу >
0
166

Канада. Квебек. 09-14 жовтня 2016.


Український Кооперативний Альянс брав участь у Міжнародному Кооперативному Саміті-2016. Дана подія проводиться під патронатом Міжнародного Кооперативного Альянсу. 

Цього року місце зустрічі кооператорів з усього світу було у Квебеку. Чому? Потрапивши в Квебек, відчувається атмосфера високої кооперативної солідарністі. Вже в аеропорті користуєшся службою таксі, що є членом кооперативу таксистів, більшість готелів є членами асоціації кооперативів готелів, харчові заклади теж переважно кооперативні. Це дає змогу сформувати високу буденну культуру міста та громади.

Цінності кооперації, що базовані на європейських традиціях солідарності, допомогли розвинути територію, зберегти навколишнє середовище та подати гостям високий рівень сервісу та послуг.

Короткий аналіз подій та виступів:
Програма КООП-Саміту-2016 дуже цікава та насичена. Ми взяли участь у  найбільш актуальних питаннях в Україні: розвиток територій, кооперативи та соціальна відповідальність, екологія, сільське господарство, створення зайнятості, подолання бідності. Як не дивно, скільки живе людство, стільки ті проблеми переслідують всіх нас і усі народи. У дискусіях ми представляли український досвід та сучасні моделі кооперації в Україні. Приготували презентацію про видатних кооператорів в історії України, про сучасні реформи та важливість кооперації після революції Гідності. 

Саміт відвідали кілька тисяч кооператорів з цілого світу. Робоча мова саміту французька, тому що то це офіційна мова провінції Квебек. Мова нації, на ідеалах якої збудована дана частина Канади, і до якої їдуть жити з усього світу. Це факт для тих, хто каже про демократію і вимагає  в Україні дво-, три- чотири мовство. І тут немає феноменів чи парадоксів: якщо державний службовець не знає офіційної мови своєї країни, можливості кар’єрного росту не можливі. Так що, кооператори в Україні сприяють не тільки добробуту, але і поширюють культуру мови, спілкування і відносин високого рівня на противагу комерції, що зводить все до масового рівня споживання та деградації мови.
Є не тільки права, але і обов’язки громадян. 

Спершу Український Кооперативний Альянс  взяв участь у круглому столі на тему по кооперативній освіті. На засідання по економічній освіті  були лауреати Нобелівської премії з економіки та миру. Були чимало науковців, що створили інноваційні революції в сільському господарстві. Як зазначили професори з університету Ванкувера: кооперацію як навчальну програму потрібно вводити в середню освіту. Я теж підкреслив, що в Україні кооператори та партнери опрацювали підручники для молоді з 12 років. 

На основі кооперативної філософії виник термін «sustainable development». Саме на основі кооперативного руху було визначено три основні характеристики: social,  economic and environmental sustainability. В 50-70 роках великі корпорації спершу були повністю безвідповідальні перед суспільством та природою, але суспільство їх «змусило» до соціальної корпоративної відповідальності, хоча для багатьох корпорацій  сьогодні це стало засобом для реклами. 

Тільки кооперативи, як структури не міняли своїх підходів та принципів, а, навпаки, додали не просто відповідальність, а ТУРБОТА “про” і “за” суспільство. 

Згодом були виступи кількох екс-лауреатів Нобелівської премії, яких ми запросили в Україну для участі в кооперативних форумах в 2016-2017 роках.

Слід наголосити, що один з важливих моментів кооперації – це інновації та технології, що мають полегшити людську працю та вирішити питання бідності. Українська делегація презентувала вже діючі проекти та ІТ-інновації в праці в сільському господарстві в Хмельницькій області. Дані нововведення були опрацьовані спеціалістами HTI, Першим Національним Аграрним Кооперативом, Українським Кооперативним Альянсом. Дуже актуальними є соціологічні дослідження, проведені Фондом «Зміцнення Громад», що на практиці вивчають найменші деталі життя українського села. Голова Ради ПНАК Андрій Гордійчук сказав: в найближчий час ми, кооператори, зробимо інтелектуальну революцію в України, створивши унікальну систему агроосвіти та технологічних інновацій, де творча молодь та аграрії відіграватимуть основну роль у реформах та європеїзації України.

Всі науковці говорять про необхідність співпраці з приватними агро-компаніями, тому що потрібно відійти від концепції конкуренції до стратегії сталого розвитку. Такі ресурси, як земля і вода, потрібно усім разом берегти та раціонально використовувати. В Україні кооператори та соціально-відповідальні підприємці давно це зрозуміли, зумівши об’єднати разом у співпраці аграріїв, фермерів та місцеві громади.

Емоційним був перший виступ Президента Міжнародного Кооперативного Альянсу Ms. Monique Leroux:  ми є тут, щоб зробити світ сильнішим і стабільнішим. Нас багато: більше мільярда активних кооператорів у світі. Але важливо є і інше: об’єднати однодумців та спільно йти до єдиної мети. 


Слова міністра  Dominique Anglade (Ministre de l'Économie, de la Science et de l'Innovation): кооперація стала основою для розвитку Квебеку. 

Канадці по особливому підійшли: вони об’єднали міністерство економіки з науковими та інноваційними інститутами. Бо розвиток – це не якісь фінансові віртуальні показники, або загальна кількість грошової маси, а інновації, технології, винаходи, що створюються завдяки людському інтелекту, освіті, співпраці. 

Президента Міжнародного кооперативного Альянсу також зазначила:
Як є можливим, що ми маємо стільки інновацій, але більшість світу ще досі живе в мізерії та бідності? Егоїзм і визиск, а не брак грошей, є причиною того. Кооперація була завжди для людей і думала про людей. Тому нас – мільярд і наша історія – кілька століть. Наші принципи – це  принципи, що бажає кожна свідома людина, щоб жити і діяти згідно них. Кооперація могла б вже давно відбудувати світ та вирішити проблему бідності. Є питання свідомості людей та їхнього бажання солідарності. Голод  і відсутність медицини – це не фізичні проблеми, це проблема світового егоїзму і небажання допомогти тим, хто потребує того. 

Хочу звернути увагу: в Україні забагато слів про реформи, натомість для успішної реалізації реформ повинна бути еліта такого рівня, як у французів, англійців, німців. Це є люди високої культури та поведінки, світогляду і цінностей. Philippe Couillard – колишній лікар, але зараз він лікує Квебек від “політичних болячок”, якими є ідеологічні міфи. Натомість він ставить на розвиток кооперації та принципи здорової щоденної праці. Він, зокрема, зазначив: Чому ми заможні в Канаді? Бо ми несемо демократію в економіку через кооперацію. Чому допомагаємо іншим розвивати кооперацію? Тому що демократія – це співвідповідальність громадян один за інших. 

В Україні нам потрібно менше поширювати різні фантазії та ідеї, а як казав Митрополит Андрей Шептицький, провідник українського відродження: наш народ потребує доброї науки.

Я завжди хотів почути лекцію професора Джосефа Стігліца, лауреата Нобелівської премії: коли це трапилось на Саміті, то його виступ був просто фантастичним. Я домовився з ним про виступ в Україні. 

Стігліц проаналізував діяльність багатьох псевдореформаторів у сучасний час:  «часто люди імітують американську модель, не розуміючи ні суті, ні змісту. Вони часто думають, що заможність – це більше грошей. Але чим більше стало грошей у світі, тим більше зросла і бідність. Люди імітують часто не тільки реформи, але і власні цінності, тому і немає заможності».

Якщо проаналізувати програми навчання економічних факультетів та багатьох бізнес-шкіл в Україні, мусимо визнати, що там більше руйнують молодь, «напихаючи їх» різними теоріями, а не навчаючи критично мислити та аналізувати. Є взаємозв’язок між бізнесом, наукою і добробутом. Власне цього мало навчають традиційні економічні школи. Вони не бачать людини, а більше націлені на прибуток.

Слушною була думка представника молодих лідерів-кооператорів: ми живемо в час нового покоління, яке називається GOOGLE GENERATION - тобто можемо знати ВСЕ, але мало ще доброї волі все це реалізувати. Дане покоління є вже незалежним від віку, а від мотивації та зрілості. Тільки кооперація і її принципи можуть допомогти молоді стати GOOGLE ENERGY GENERATION. 

Основні приорітети кооперації в найближчий час: це органічна продукція, альтернативна енергетика, екологія, мікрофінансування, розвиток освіти та інновацій. Крім того, є необхідність нової міжнародної стратегії співпраці.

Наступного дня відбулася феноменальна доповідь про кризу людського інтелекту та мотивації. Основні висновки: Чому людська творчість постійно падає, та праця стає тягарем, хоча маємо все більше технологій? Тому що великі корпорації, фінансові групи створюють такі системи менедженту, де люди мало-що розуміють і їхній голос не чути. Залучення людей – це основна ціль ефективного менедженту: Треба звільнити людську інтелігентність щоб думати і творити, а не стискати її в різні форми департаментів. Важливим є дух закону а не буква закону. На ринку перемагають фінансово ті корпорації, що створили свою філософію бізнесу. 

Етичні принципи бізнесу допомагають спрямувати прибуток у добробут для всіх. Якщо б ми менше обмежувати людську енергію творчості, ми б мали інший світ. 

Президент МКА Ms. Monique Leroux підсумувала: Якщо бажаєте, щоб майбутнє було нашим, то потрібно приймати рішення вже і сьогодні, незважаючи на перешкоди. Чимало кооперативів руйнуються до 2 років, тому що є бажання швидко побачити прибуток. Кооперативи приносять не швидкий, а сталий прибуток (sustainable profit). А це вимагає трохи довшого часу, але зрілості та терпіння, науки та солідарності... Якщо хочете зібрати смачні яблука, то сад потрібно доглядати і любити. Нетерпіння руйнує не тільки добрі справи, але і людей та природу. Ми хочемо швидкий результат, не питаючи себе: для чого? І які наслідки? Нас мільярд, але чекаємо і запрошуємо усіх людей, що працюють зараз і думають про майбутнє.

Під час зустрічі обговорили питання діяльності кооперації під час воєнних конфліктів. Присутні кооператори з  Німеччини, що працювали в найгарячіших конфліктах в Африці, зокрема, у Руанді, Бурунді, Конго, розказували про свій досвід праці з громадами під час війни. Кооператори були посланцями миру. Прикладом є асоціації кооператив з народів тутсі і хуту, між якими був найжорстокіший геноцид у 1994 році (протягом кількох місяців було вбито кілька мільйонів людей). Але кооперативні принципи солідарності поступово загоювали рани, коли спільно люди різних племен будували мир  і добробут. Будемо залучати найкращих світових спеціалістів для проектів для біженців та учасників бойових дій в Україні. Тому війна в Україні має лише змобілізувати дух і потенціал місцевих громад. Те, що ми не чекали на нове законодавство про кооперацію, а вже почали її реалізовувати, це - правильний шлях, тому що з часом ми будемо тими, хто подасть нову версію закону в інтересах громад та аграріїв. Кооперація потребує не законодавчої писанини, а більше солідарності, яку не обмежити жодними постановами та указами. 

Солідарність допомагає швидко створити середній творчий клас та підвищити купівельну спроможність споживачів, тому що більш справедливо розподіляє додану вартість з особливою увагою до тих, хто найбільше вніс свою лепту праці, часу та здоров'я до продукту чи послуги.

На зустрічі з керівниками Альянсу, я підкреслив: “в Україні ми скоро зуміємо об’єднати багатьох аграріїв, освітян та молодих лідерів навколо ідей кооперації, тому що це дуже актуально для нас після Революції Гідності”. 

Згодом Український Кооперативний Альянс взяв участь у засіданні на тему FOOD SECURITY. Ця тема актуальна для України. Дуже важливими є кілька аспектів: хто власник землі, якість продуктів та культура споживання.

Чому приватизація земель не вирішила проблему голоду чи недоїдання більше 4 мільярдів людей? Чому стільки неякісних продуктів, що знищують здоров'я людей? Чому багато осіб не думають, як харчуються?

На мою думку, яку я висловив на круглому столі, спершу, аніж приватизувати природні ресурси, потрібно обговорити питання продовольчої безпеки, зокрема і в Україні, де є 27 відсотків найкращих грунтів у світі. Не є потрібним поспішати з ринком землі, коли люди не є обізнані ані з законом, ані з розумінням того, наскільки цінною і родючою є найбільший скарб, що ми маємо, від якого залежить наше життя. 

Стратегія Українського Кооперативного Альянсу, Першого Національного Аграрного Кооперативу, проекти корпоративної та соціальної відповідальності  фонду «Зміцнення громад», визначених на тренінгах два роки тому, є актуальними та інноваційними, що посприяють як добробуту, так і реформам громад. Вони знайшли свою підтримку в даній сфері та розуміння в найкращих економічних умів світу під час саміту. Важливим є не тільки власність на землю, але і освіта та розвиток власника та співвласника, бо лише спільно можна берегти унікальний ресурс, що дає нам життя – це земля, на яку ніхто не може мати абсолютного права на власність. Саме ці принципи лягли в основу сталого розвитку і є визначальними у філософії та діяльності кооперації в Україні.

Ми знайшли багато однодумців та партнерів, для яких організуємо інвест-форум в Києві, Одесі, Дніпропетровську, та Хмельницьку. 

В наступні місяці українські кооператори братимуть участь в конференціях у місті Дубаї, Бомбей в Індії, Брюссель та Рим. Ми будемо шукати партнерів, спонсорів та однодумців у світі та в своїй країні.

Не менш  важливими є форуми для українських селян, родин та фермерів, працівників в областях та районах. Ми бачимо велике майбутнє саме там, де є свідомі українці та кооператори, що будують своє життя згідно совісті, етики та бажання добра як собі, так іншим.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.