Процес без прогресу: чому не працює Нормандський формат?

19 вересня 2016, 10:10
Власник сторінки
Народний депутат України VIII скликання
0
56

Припинення вогню на Донбасі на тиждень – з такою обіцянкою Москви 14 вересня прибули до Києва міністри закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та Франції Жан-Марк Еро.

Вони заявляють: альтернативи мінському процесу немає.
 
«Мінським угодам немає альтернативи, немає ніякого плану Б», – наголосив у Києві після переговорів із президентом України Петром Порошенком міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро.

Він, як і його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмаєр, наголосили: Франція і Німеччина підтримують суверенітет і територіальну цілісність України, водночас лише «Мінськ» вони вважають тим шляхом, що може привести до миру на сході України.

Під час переговорів з представниками української влади Штайнмаєр і Еро нагадали українській владі про необхідність ухвалення законів про вибори на непідконтрольній частині Донбасу і так званий особливий статус. 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив на тому, що Росія відповідальна за все, що відбувається на Донбасі, а також що невід’ємною частиною виконання «Мінська» є звільнення всіх незаконно ув’язнених українців у Росії, Криму і на непідконтрольній частині Донбасу.

Однак сам по собі «Мінський процес» вже давно перетворився з реального інструменту пошуку політичного вирішення кризи, пов’язаної з російською агресією й окупацією українського Донбасу, на радше імітацію мирних зусиль як з оку Кремля, так і з боку Брюсселя.

Москві процес без результату вигідний тим, що у будь-який момент можна використати як аргумент саму участь російської сторони у перемовинах, особливо в контексті офіційної позиції «настамнєт». Крім того, для Путіна це такий собі спосіб натякати ЄС, що санкції можна вже й знімати: механізм політичного вирішення працює…

Для Брюсселя ж Мінськ – це також спосіб показати свою активну позицію у російсько-українському конфлікті, а також продемонструвати Києву, що ЄС не просто «вкрай стурбований», але й вдається до конкретних дій, хай тільки політичних.

Кінцевою метою РФ у Нормандському форматі – якнайшвидше (обганяючи санкції) використати його для того, щоб врешті вийти на прямий діалог з Вашингтоном про розподіл сфер впливу, як це було в роки «старого-доброго СРСР».

Кожна зі сторін грає у свою гру. Ключове питання для нас – у яку ж гру грає сама Україна...?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Україна,Німеччина,Франція,Мінські угоди
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.