Рейдерство заполонило всю Україну

14 вересня 2016, 15:24
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
582

Останні місяці, як ніколи раніше за роки незалежної України, рейдерство охопило всю державу.

Найнебезпечнішим є те, що його кришують представники правоохоронних органів та органів влади на всіх рівнях.

Минулого тижня до мене звернувся фермер із села Попасне Новомосковського району, що на Дніпропетровщині, Дмитро Дарадуда. Він намагається відстояти власну землю, яку через махінації з документами хочуть захопити рейдери. Батько Дмитра Дарадуди був співвласником та керівником фермерського господарства «Дар, але нещодавно помер. Після смерті батька Дмитра, як єдиного спадкоємця, також обрали керівником  господарства.

Згодом, йому почали пропонувати продати підприємство. То колишній працівник СБУ Іван Біліченко, то депутати сільради Микола Селезньов, то голова Новомосковської райдержадміністрації Павло Селіхов. Вони робили це за чиїмось дорученням. Але вже 3 вересня цього року, зловмисники підробили документи і змінили керівника цього господарства та внесли данні своєї людини до Державного реєстру юридичних осіб. Такі зміни до Держреєстру, а також до установчих документів фермерського господарства «Дар» здійснила Державний реєстратор в Одеській області Мшар Світлана Юріївна. Не складно собі уявити які відчуття були в Дмитра, коли після  тривалого тиску на нього фермер дізнався, що вже не володіє часткою у господарстві. Фізичне захоплення землі та іншого майна залишається справою часу.

Окрім цього минулого тижня на Хмельниччині в Теофіполі відбулося рейдерське захоплення підприємства «Україна – 2001», де працюють 3 тисячі працівників. Схема захоплення традиційна – підроблено підписи власників підприємства, внесені зміни в реєстр. Але до цього додалися ще люди в масках та з автоматами, які зранку увірвалися до адміністративної будівлі підприємства, виламавши двері та розбивши вікна. Місцеві жителі налякані та обурені такими подіями. Довелося навіть закривати школи та дитячі садки і викликати батьків забрати своїх дітей.

Такі випадки по всій країні непоодинокі. Їх безліч. Наведу приклад лише окремих з них. Зокрема, рейдерська атака на будівельний майданчик ХК "Київміськбуд", яка призвела до жертв серед будівельників, а деякі активісти б’ють на сполох у зв’язку з можливим рейдерським захопленням відомого ринку на Одещині – «7 кілометр». І це лише окремі найгучніші випадки.

Всі бізнесмени в різних куточках Україні розуміють, що сьогодні таке може трапитися з будь-яким підприємством, яке успішно працює, дає роботу людям та сплачує податки, але в будь яку мить може стати об’єктом для зазіхань з боку представників різних гілок влади та правоохоронних органів.

Я вже не кажу про приховане рейдерство, але не менш масштабне, коли у процесі «чистки» банківської системи НБУ та Фонд гарантування вкладів не лише ділять активи ліквідованих банків, а й майно та цілі підприємства, що опинилися у цих банках у заставі. Звичайно, усе це нові або старі власники отримують за копійки. Сумлінні вкладники закритих банків нічого не отримають більше за гарантовану суму для фізичних осіб. Десятки мільярдів внесків вітчизняних підприємств на їхніх рахунках розчинилися, як кажуть, у повітрі. Але це тема окремої розмови.

Масштаби свавілля влади вражають! Коли просто змінюють документи і потім силою відбирають власність. Або коли силовики фальсифікують кримінальні справи та змушують людей віддавати власний бізнес.

 І як після цього можна говорити про яких-небудь інвесторів, що погодяться вкладати кошти в Україну?

Моя сім’я пережила увесь каток силових структур за часів режиму Януковича. Але і тепер тиск не припиняється.

Радикальна партія вимагає негайного системного втручання від керівництва органів прокуратури та поліції аби кардинально змінити ситуацію! Для цього потрібна політична воля. Якщо чиновникам середньої ланки будуть боляче давати по рукам зверху, рівень свавілля різко зменшиться.

І конкретні злочинці, які підробляють документи та захоплюють чужу приватну власність, мають нести кримінальну відповідальність. Ми не повинні дозволити злодіям відбирати у людей їхні підприємства та майно за вказівками осіб із владних кабінетів!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.