Видобуток українського газу: знову зрада?

04 серпня 2016, 11:16
Власник сторінки
Политолог
0
3223

Різке підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги хвилюють простих українців. Вони налякані, адже не знають чим платитимуть за енергоносії.

Тарифна політика Уряду по зрозумілим причинам ставить на межу виживання вагому частину населення. І це лише початок, адже восени ціна на імпортований газ знову підвищиться.

Саме тому слід говорити про обґрунтованість цін на газ для населення і чи є альтернативи забезпечення населення газом, який би був дешевшим?

Такою альтернативою є українських газ. Його ми добуваємо близько 20 млрд.м.куб., на рік і він значно дешевший за імпортований газ і ці об’єми достатні для забезпечення населення.

Дане питання, насправді, піднімалось неодноразово ще багато років тому, тоді, коли проблема тарифів не була на стільки болючою. Політики, як правило опозиційні, експерти і громадські діячі намагались «докопатись» до істини у питаннях видобування та цільового використання вітчизняного газу. Разом з тим, точної, а головне, достовірної інформації про рівень видобутку та напрями використання цього енергоресурсу від держави широкий загал дочекатись так і не зміг. Не оприлюднюється до сих пір у нас детальний і прозорий енергетичний баланс, оскільки НАК “Нафтогаз” засекречує ці дані.

Тим не менше, спробуємо проаналізувати ті цифри, які час від часу називались експертами та посадовими особами. Так, собівартість видобутку газу в Україні за різними даними складає від 1300 до 2500 грн. за 1000 куб.м. Це сума з вже закладеною рентою, яка сплачується в держбюджет видобувачами газу (для ПАТ «Украгазвидобування» рента на сьогодні складає 50%).

За даними, які висловив глава правління даного підприємства Олег Прохоренко в інтерв'ю "Економічній правді" у 2015 році, НАК «Нафтогаз України» купував газ у ПАТ «Укргазвидобування» за ціною 1590 грн без ПДВ. Інші експерти в своїх розрахунках теж зазначають, що в 1590 гривень за тисячу кубічних метрів «входить все – вартість видобутку газу, прибуток, податки, все під ключ». Це при ренті на рівні 70%, яка існувала до 1 січня 2016 року!

Погодьтесь, що названі цифри ніяк не дотягують до 6800 грн., які сьогодні тяжким вантажем падають на плечі громадян. Разом з тим, припустимо, що зазначена ціна закупівлі на рівні 1590 грн. для «Укргазвидобування» є занадто низькою, як це зазначав Олег Прохоренко і потребує підвищення задля можливості вкладати капітальні інвестиції на розвиток мереж для забезпечення стабільного видобутку (+10-20%) та для забезпечення розумного рівню рентабельності (20% наприклад). З урахуванням цих коригувань ціна може складати орієнтовно 2200 грн+20% ПДВ = 2640 грн. за 1000 куб.м.  з ПДВ. Тепер порахуємо різницю з фактичною ціною, за якою зараз реалізують газ населенню: 6800-2640=4160 грн. Різниця колосальна, і як її економічно обґрунтувати?

Позиція Уряду щодо підвищення тарифів проста - встановлення ринкової ціни на газ по імпортному паритету цін. З точки зору економічної теорії це є вірно, але чи це справедливо по відношенню до наших громадян? Питання риторичне.

Чому українці повинні платити втричі дорожче за тарифи, які не відповідають рівню купівельної спроможності середньостатистичного громадянина? Тим більше, що усі ресурси держави згідно Конституції України є обєктом права власності українського народу. То чи володіємо ми ними насправді у даній ситуації?

Крім того, з початку року ренту для газовидобувних підприємств було знижено: до 29% для приватних компаній та до 50%, для ПАТ «Укргазвидобування». Це значно знижує затратну частину таких підприємств та створює умови для збільшення дохідної частини.

З урахуванням зазначеного, логічно і розумно було б провести ревізію калькуляції ціни на газ для населення та взагалі переглянути тарифну політику. В інакшому випадку просто складається враження про отримання надприбутків відповідними колами осіб, а про розумне і справедливе економічне обґрунтування тут мова взагалі не йде. Натомість, згідно заяв Уряду, знижувати тарифи ніхто не збирається…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.