Дожилися, що гречка коштує майже 50 грн. за кілограм

13 липня 2016, 11:35
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
233
Дожилися, що гречка коштує майже 50 грн. за кілограм

За прогнозами експертів аграрного ринку, до кінця липня Україну очікує чергове підвищення цін на борошно, гречку та м’ясо.

У червні-липні ціни на основні категорії м'ясних продуктів вже виросли на 5-10%. Ціни на зернові в нинішньому сезоні на 40% вищі торішніх показників. Відтак дорожчає і борошно. Також до осені можуть зрости ціни на хліб у зв’язку з монополізацією ринку. Кількість виробників хліба зменшується, адже зерно закуповується у великих компаній за контрактами на десятки мільйонів доларів, що унеможливлює участь у цьому процесі дрібних виробників.

А от гречка знову б’є рекорди. Урожай гречки цього року склав 128 тисяч тонн, що на чверть менше, ніж минулого року. Це найнижчий показник за всю історію незалежності України. Причин такого низького врожаю декілька: скоротилися площі посіву та врожайність.

І це яскравий приклад урядових неоліберальних підходів – на ціни та об'єми виробництва не впливаємо, нехай усе котиться куди хоче. Я погоджуюсь, що адміністративне обмеження цін лише шкодить. Але уряд зобов’язаний працювати над забезпеченням продовольчої безпеки країни. По-перше, це завдання Держрезерву. За наявності певного дефіциту видавати на ринок достатню кількість дешевого продукту. По-друге, Кабмін разом із місцевими адміністраціями повинні допомагати бізнесу створювати систему стимулів виключно для вітчизняних виробників – мережу ринків, сховищ, елеваторів, портової інфраструктури тощо. Підключення до електрики для таких об’єктів має бути безкоштовним.

Якщо на продовольчому ринку України прогнозується дефіцит, виробники таких товарів мають отримати дешевий кредит, щоб швидко наростити посіви до необхідного рівня. І це вже завдання Мінфіну та НБУ закласти такі завдання до Стратегії розвитку державних банків.

Отже, окрім підвищення тарифів на комунальні послуги, на плечі українців лягає ще й зростання цін на основні продукти харчування, що свідчить про помилковість політики уряду. Ми дожилися до того, коли для більшості людей купівля гречки та м’яса стає розкішшю. Саме тому Радикальна партія продовжує вимагати аби влада пролонгувала підвищення тарифів на кілька років. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.