Провокація вселенського масштабу.

12 липня 2016, 13:01
Власник сторінки
науковець, філософ
0
348
Провокація вселенського масштабу.

Просто зараз Україною триває масштабний хресний хід зорганізований УПЦ (МП). Інформація про кількість учасників відрізняється в залежності від джерел але мова однозначно йде про тисячі людей. Фактично мова йде про дві хресні ходи: перша від Свято-Успенської Святогірської лаври на сході, друга від Свято-Успенської Почаївської Лаври на заході. Фіналом маршруту є Київ.

Просто зараз Україною триває масштабний хресний хід зорганізований УПЦ (МП). Інформація про кількість учасників відрізняється в залежності від джерел але мова однозначно йде про тисячі людей. Фактично мова йде про дві хресні ходи: перша від Свято-Успенської Святогірської лаври на сході, друга від Свято-Успенської Почаївської Лаври на заході. Фіналом маршруту є Київ.

Хода відбувається під відверто про-українським гаслом «…миру, любові та молитви за Україну». Тим не менш значна частину української громадськості була відверто занепокоєна таким масштабним заходом УПЦ (МП). Це обумовлено цілком зрозумілою недовірою до цієї конфесії , керівництво якої на жаль проявило себе не найкращим чином під час подій останніх двох років. Характерно ,що значна частина духівництва та вірян УПЦ (МП) які позиціонують себе ,як прихильники отримання автокефалії теж поставилась до ходи з відвертим занепокоєнням. На жаль, деякі підозри підтверджуються. Зокрема, серед учасників ходи, незважаючи на її патріотичні гасла , помічені люди з про-російською символікою.

Виникає питання. З якої причина, керівництво УПЦ (МП) , яке знаходиться під прямим і явним впливом кремлівської агентури вирішило влаштувати цей захід саме зараз і саме під такими гаслами?

Варіанти про «тисячі замаскованих тітушек які прийдуть і захоплять столицю» розглядати не будемо. Це відвертий абсурд. З іншого боку гасел в підтримку «рускава міра» або ,принаймні, «припинення братовбивчої війни» під час ходи не висувається. Отже. Казати про пропагандистський ефект з «рускмірской» точки зору теж підстав немає. Більш того, під зверненням предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія з приводу хресного ходу легко можна було б поставити підпис патріарха Філарета або іншого релігійного діяча патріотичної орієнтації , текст питань би не викликав.

Але ж в керівництві залишились ті саме люди , а серед учасників певна кількість персонажів з москвинською символікою. Отже казати про різкий проукраїнський відворот УПЦ (МП) підстав явно немає. Тут явно інші розрахунки….

 Нагадаємо ,що саме в ці тижні розглядається звернення Верховної ради України до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням втрутитись в ситуацію в українському православ’ї з метою примирення розколу та здобуття канонічної автокефалії. Таке втручання стане катастрофою всієї церковної політики Москви в Україні.

Отже кураторами керівництва УПЦ (МП) було поставлено два завдання : програма мінімум та програма максимум.

Програма мінімум це власне сам хресний хід , який повинен продемонструвати силу та вплив на православних віруючих України. Необхідно підтвердження того ,що УПЦ (МП) не поступилось впливом УПЦ КП. Водночас це продемонструє Константинополю ,що він зв’язується з серйозним супротивником , а розраховувати на масовий перехід вірних та духівництва  не варто. Всередині самої церкви такий масовий захід укріпить позиції нинішнього керівництва (вигідного Москві). Це теж важливий момент , бо зараз в єпископаті УПЦ (МП) намічається явний конфлікт. Яскравою ілюстрацією цього став недавній скандал з нападом церковного спонсора міліардера Новинського (негласного кремлівського куратора) на митрополита Олександра (Драбинко) (одного з лідерів прихильників автокефалії та порозуміння з іншими православними юрисдикціями України). Плюс приємним бонусом стане демонстрація лояльності значній частині нейтрально налаштованих громадян (хода , як ми вже згадували ,відбувається під проукраїнськими гаслами).

Виконання плану мінімум це безумовна відчутна тактична перемога. Але ж радикально вона ситуацію не змінить. Патріарх Варфоломій навряд чи здивується здатності провести масову ходу, а УПЦ КП цілком здатна відповісти своїми заходами схожого плану. Отже, ефект буде але вельми скромний.

Тому відбувається явне просування програми максимум. Простіше кажучи провокування зіткнень ,які повинні продемонструвати «гоніння на канонічне православ’я». Саме цим пояснюється присутність в колоні персонажів з про-російською або ,навіть, сепаратистською символікою. В випадку бажання адекватно продемонструвати лояльність Україні організатори по-перше б приклали максимум зусиль для уникнення таких проявів , а по-друге. Могли б зорганізувати масове використання національних символів. Якби хресна хода була б наповнена синьо-жовтими прапорами , окремі провокативні моменти дійсно виглядали б відповідно  а не нагадували систему.

Що дасть зрив (спроба зриву) хресної ходи московським замовникам?

По-перше , як вже згадувалась ,хресна хода відбувається під гаслами до яких просто неможливо пред’явити обґрунтовані претензії. Відповідно спроби протистояння будуть виглядати , як прояв ненависті на релігійному ґрунті в чистому вигляді. Про-російська символіка буде легко пояснена «провокацією ворогів церкви».

По-друге, такого роду ускладнення будуть використані для звинувачень УПЦ КП та для пропаганди серед тієї частини православних віруючих які не визначились з юрисдикцією. Це помітна група населення , мільйони віруючих. В випадку насильств над духівництвом та віруючими УПЦ (МП) їх симпатії можуть схилитись саме в їх бік.

Третє, такого роду конфлікт ідеально підходить для початку репресій проти прихильників автокефалії в самій УПЦ (МП). В умовах зовнішньої загрози для церкви «рускамірци» почнуть позиціонувати себе як її головна опора і зможуть привабити на свій бік нейтральну частину вірних. Все інше буде справою техніки.

І саме головне , це четверте. Продемонструвати світовому православ’ю «гоніння в Україні». Вселенський патріарх все ще визнає УПЦ (МП) легітимними представниками світового православ’я. В випадку якщо вони стануть «жертвами гонінь» його можливості по втручанню в українські справи різко зменшаться, а вірогідність встановлення зв’язку з УПЦ КП загалом стане нульовою. В випадку якщо він навіть піде на принцип він ризикує зіштовхнуться з опором або ,принаймні , відсутністю підтримки інших православних церков. Але ж кинути виклик Москві він може лише за їх підтримки або як мінімум позитивного нейтралітету.

Характерно ,що УПЦ КП не тільки не підтримує ідеї силової протидії хресному ходу але явно виступає проти цього. Наприклад проти цього активно перестерігає речник Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря). Натомість пропонується ідея максимальної участі патріотично налаштованих православних у власній хресній ході  в Києві 28 липня. Спеціально в інший день ніж завершення ходи УПЦ (МП).

Отже ,резюмуючи можна сказати ,що кремлівські маніпулятори задумали грандіозну провокацію , яка повинна переломити невигідну для Москви ситуацію не тільки в Україні але й в масштабах всього православного світу.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.