Втрачаємо черговий рік для податкової реформи?

04 липня 2016, 13:45
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
99

Два минулих роки уряд Яценюка вносив проекти державного бюджету разом проектами податкових змін у грудні під самий новий рік.

Це грубе порушення Бюджетного Кодексу. Він передбачає, що будь-які законодавчі зміни, які впливають на доходи чи видатки держбюджету на наступний рік ухвалюються до 15 липня. І, звичайно, це стосується податкових змін. Це дозволяє ухвалити реалістичний бюджет, а підприємцям дає можливість підготуватися до законодавчих новацій.

Останнього разу, коли ми знову вночі ухвалювали пакет податкових змін та закон про державний бюджет на 2016 рік, тодішній прем’єр-міністр Яценюк пообіцяв, що спочатку року почнеться розробка нового проекту податкової реформи. Минулого року уряд так і не наважився підтримати проект ліберальної податкової реформи, підготовлений у профільному парламентському комітеті за участі багатьох експертних організацій та понад сотні народних депутатів. Але досі від уряду немає не те що проекту, навіть його концепції. Лише у червні премєр-міністр Володимир Гройсман дав доручення створити відповідну робочу групу. 

Україна – серед світових лідерів по величині податкового навантаження на бізнес та по рівню перерозподілу частини ВВП через державний бюджет. Тож ми просто зобовязані зменшувати податки так, аби стимулювати економічне зростання. Нам потрібно дати податкові канікули та преференції для нових виробництв, звільнити реінвестований прибуток від оподаткування, дати додаткові гарантії інвесторам і багато іншого – все, що дозволить відновити економіку та дати їй поштовхи для розвитку.

Дуже шкода, що минулого року Україна втратила шанс кардинально зменшити податки. Цього року, схоже, ситуація може повторитися. Принаймні, в рамках закону діяти ми вже не встигаємо.

У середу на засіданні нашого комітету з питань фінансової  політики і банківської діяльності ми будемо заслуховувати інформацію міністра фінансів. Тож запитаємо його, які головні ідеї закладає міністерство та урядова робоча група до нового проекту податкових  змін, та чи не збираються вони знову дотягнути до нового року.  

Радикальна партія ще на початку цього року подала керівництву держави свої системні пропозиції щодо кардинальної зміни економічної політики. У тому числі йдеться і про податкові зміни. У нас є свої напрацювання. Але системна податкова реформа має бути розрахована на кілька років. Для цього треба добре розписати, звідки ми будемо брати кошти  для кожного етапу зменшення податків, як будемо  фінансувати тимчасові спади податкових надходжень до бюджету. Досвід  інших країн показав,  коли зменшуєш податки, приблизно пів року спостерігається зменшення надходжень до бюджету. А потім, коли економіка починає оживати та зростати, надходження від податків теж зростають. От ці півроку маємо якось протриматись. Продумати, як будемо фінансувати соціальні видатки та нашу оборону. Тому проект податкової реформи має бути спільним продуктом усіх політичних сил, та базуватися на основних урядових стратегічних програмах.

Якщо ми й надалі продовжимо плисти за течією, на нас чекатимуть чергові глибокі кризи кожного разу, коли будуть циклічно падати світові ціни на продукти нашого експорту. Головною складовою якого, тепер стали, на жаль, сировинні товари.

Ми зобовязані змінити наше майбутнє.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.