Гібридна агентура гібридної війни.

05 червня 2016, 01:53
Власник сторінки
науковець, філософ
0
123
Гібридна агентура гібридної війни.

Буквально на днях в Чернігові об’явився колишній (це за власним визнанням) або актуальний (це з точки зору здорового глузду) чекіст Сергій Розумовський. Він має намір балотуватись у 206 виборчому окрузі та претендує на створення так званої «Народної Ради». Цікаво, що її базою він бачить саме Чернігів. Персонаж надзвичайно цікавий і помічений просто в фантастичній кількості явних провокацій. Розповідати про нього можна довго але для нас цікавим є саме останній прояв його активності.

Буквально на днях в Чернігові об’явився колишній (це за власним визнанням) або актуальний (це з точки зору здорового глузду)  чекіст Сергій Розумовський. Він має намір балотуватись у 206 виборчому окрузі та претендує на створення так званої «Народної Ради». Цікаво, що її базою він бачить саме Чернігів. Персонаж надзвичайно цікавий і помічений просто в фантастичній кількості явних провокацій. Розповідати про нього можна довго але для нас цікавим є саме останній прояв його активності.

На Пресс конференції він достатньо впевнено проводив лінію українофобської пропаганди але грамотно перемішаної з формально вірними тезами. Виділити можна декілька моментів…

По – перше Розумовський закликає до формування вище згаданий «народних зборів» . Він абсолютно вірно стверджує ,що нинішня криза в Україні це питання неадекватності самої системи ,а не окремих політиків при владі. Але з цього виводиться відверто антидержавний висновок про «необхідність проведення народних зборів які вирішать чи хочемо ми жити разом в цій державі , якою їй бути і куди її вести». Приблизно так звучить його фраза. Простіше кажучи він пропонує поставити під сумнів сам факт української державності  мотивуючи це кризою нинішнього політичного режиму. Цікаво, що найбільше обурення в журналістів  викликало його не бажання визнавати факт агресії РФ. Хоча «ватний пацифізм» не несе і десятої частини загрози ,що можуть являти собою такого роду «проекти»

По – друге, справедливо назвавши АТО війною , він як ми тільки згадали визначив її як громадянську. Цікаво ,що сам факт участі в ній РФ він ніби й не відкидає але вважає масову участь в ній на боці сепаратистів громадян України приводом називати її громадянською. Відверто кажучи навіть якби ця війна дійсно відбувалась би без участі РФ вона все одно не була б громадянською. Сепаратисти воюють за знищення України і не приховують цього. Громадянські війни ведуться за визначення того якою країні бути , а не за її знищення. Отже , навіть якщо на боці наших ворогів воюють наші громадяни їх варто вважати чимось на кшталт перероджених ракових клітин але не частиною національного організму. Тим не менш Розумовський вперто наполягає на ідеї «громадянської війни» та необхідності примирення.

По – третє, він явно намагається викликати симпатії українських патріотів до терористів порівнюючи «зачистку» Д/ЛНР від найбільш буйних персонажів з репресіями нинішньої влади проти неугодних ветеранів. Знов ж таки його критика дій правлячого режиму абсолютно справедлива але висновки з неї робляться повністю протилежні тим цінностям за які ведуть боротьбу репресовані герої національного опору.

Отже , підсумовуючи ми бачимо новий тип кремлівської пропаганди : поєднання об’єктивної  та зрозумілої для патріотів критики ситуації в країні з антидержавними закликами. Притому ці заклики не носять характеру психопатичних зойків про «російських братів» або «всемогутню росію проти якої ми не зможемо воювати і треба негайно здаватись». В тому то й небезпека ,що пропаганда в стилі Розумовського може бути сприйнята не тільки відвертими «ватниками» але й просто не дуже «продвинутою» публікою.

Варто відмітити ,що місцем для розгортання провокації обрали Чернігів. Тобто місто стратегічно важливе але не таке крупне як ,наприклад , Харків. Саме в такому місті можна розгорнути потенційно небезпечні структури не приваблюючи уваги столиці. Крім того не варто забувати ,що сам по собі Розумовський  це радше фрік – провокатор ніж серйозна постать. Отже Чернігів може бути своєрідним полігоном для обкати нового формату гібридної війни. А коли прийде «година Ч» схожу роль може взяти якійсь генерал який успішно «зливав» наших бійців в АТО , а завербований був задовго до війни. Тим не менш для довірливої публіки він буде поданий в амплуа «героя АТО» , який почне розігравати гру в вищеописаній стилістиці….

В будь - якому разі варто бути готовими до появи ще більш «гібридних» та політизованих форм сучасного конфлікту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.