Український шлях фінансової поліції

13 травня 2016, 00:14
Власник сторінки
Советник главы Национальной полиции в Днепропетровской области
1
153

У разі прийняття ВРУ нового закону зміниться система кримінальної юстиції у фінансовій сфері. Буде створено фахову службу фінансових розслідувань. Проект не новий, аналогічний розглядався в 2012 р.

Парламентарі з березня 2016 розглядають законопроект про створення  нової правоохоронної структури - фінансової поліції  в підпорядкуванні Мінфіну із правами відповідно до КПК та Закону про ОРД.

Запропоновано ліквідувати податкову міліцію та відповідні структури податкової міліції, в СБУ та інших органах із передачею функцій фінансовій поліції. 

Метою створення нового органу  є поділ сервісної та правоохоронної функцій фіскальної служби, ліквідація податкової міліції, оптимізація структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів, усунення дублювання їх функцій. 

Пропонується обмежити кількість працівників до 3 тис. осіб. На кінець 2015 тільки в податковій міліції нараховувалося близько 5,5 тис. працівників. Це без врахування службовців зі структур МВС та СБУ.  

Встановлені певні квоти у відсотковому значенні скільки може бути прийнято з лав теперішніх структур до  до нової фінансової поліції:  
  • перша група: особи, які протягом останнього року обіймали посади слідчих або оперативних співробітників ДФС, підрозділів протидії злочинності у сфері економіки МВС, підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави СБУ, – не більш як на 25 %; 
  • особи, які протягом останнього року обіймали посади слідчих або оперативних співробітників в інших органах державної влади, – не більш як на 5 %; 
  • інші особи – не менш як на 70 %. 
Тобто серед 3 тис. осіб працівників фінансової поліції може бути прийнято тільки 750 осіб з теперішніх співробітників трьох систем ДФС, СБУ, МВС, а всі інші 70 % 2250 осіб -  нові люди із поза системи та певного досвіду розслідування взагалі. 

Функції та підслідність фінансової поліції значно розшириться у порівнянні з компетенцією національної поліції зараз, а тому робота у  в фінполіція буде потребувати  значно більшого обсягу і значно глибших спеціальних знань.

Співробітники будут найменуватися детективами та обиратися за конкурсною процедурою із застосуванням поліграфу.  

Запропоновано створити 7 теруправлінь Фінансової поліції, юрисдикція яких охоплює визначені в рішенні області України. В межах області можуть бути створені ще додаткові теруправління.

Напевно, законопроект не призведе до зміни відносини між бізнесом і державою, оскільки їм залишається правоохоронний орган як орган з більш широкими повноваженнями, ніж зараз має податкова міліція, а не як служба розслідування і попередження правопорушень фінансового характеру. 

В законопроекті доцільно вирішити, в ключовому питанні, - розподіл підслідності та визначення компетенції правоохоронних органів щоб ефективно  поліпшити стан боротьби з тіньовою економікою та наповнення бюджету. Зараз дещо односторонній підхід, оскільки суттєво не змінює механізм і принципи роботи правоохоронного органу. 

Законопроект розроблено політиками на базі процедури створення НАБУ. 

На розгляді в ВРУ з березня 2016, відсутні ще висновки профільних комітетів  та експертних  висновків управління. Тому редакція може ще суттєво змінитися.Чи існувати новому органу та в якому вигляді вирішать після дискусій в КМУ, Мінфіну та  стінах ВРУ. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: СБУ,полиция,МВС,финансовая полиция,НАБУ,Национальная полиция
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.