Громадянському суспільству не потрібні реформи самі по собі

24 березня 2016, 10:43
Власник сторінки
1
101

Начальник обласної Нацполіції – сепаратист!

Випадок із колишнім керівником Нацполіції у Вінницької області Шевцовим довів, що українська влада до сьогодні погано уявляє значення і можливості громадянського суспільства.

Начальник обласної  Нацполіції – сепаратист! Ситуація не дуже приємна, але й не дуже складна: варто було б зреагувати одразу, як тільки з’явилася інформація про це. Хіба що залишалося питання - яким чином його призначили, але якби влада спрацювала миттєво – воно би навряд чи постало.

Отже, українське громадянське суспільство в черговий раз виявилося справнішим  і розумнішим за владу.

Чому так відбувається?

Громадянське суспільство діє самоврядно  і на основі нагальних потреб та інтересів вільних людей. Ці потреби вкрай прості і зрозумілі - покращення життя, безпека, справедливість, гідне ставлення до людини і дбайливе  ставлення до навколишнього середовища.  Саме ці цінності згуртовують людей і підштовхують їх до дій. Саме заради цих цінностей збирався Євромайдан.

У випадку з Шевцовим спочатку влада показала, що вона не надто переймається питаннями  безпеки країни і громадян. Потім продемонструвала що не готова до  діалогу з громадянським суспільством.

І громадянське суспільство почало діяти.

На що сподівалася влада, коли вступала з ним в протистояння, мені незрозуміло. Наше громадянське суспільство за 3 місяці змело злочинну диктатуру Януковича. Чому про це забули?

Чому забули про те, що у громадянського суспільства непрості стосунки із правоохоронними органами і ще до Євромайдана була Врадієвка?

Мені здається, теперішня влада не досить чітко уявляє що сьогодні являє собою громадянське суспільство, яке стрімко міняється. Воно стало більш вимогливим, більш могутнім, в нього з’явилися нові потужні онлайн і офлайн інструменти впливу на владу. Війна з Росією, добровольчий та волонтерський рухи породили велику кількість нових яскравих особистостей і організованих груп.

Але головна вимога українського громадянського суспільства залишися такою ж самою – прагнення змін. Тому що влада не задовольняє тих простих потреб, про які я казав вище. Тому що життя не покращується. Тому що не покарані ті хто розстріляв Євромайдан. Тому що відбувається імітація боротьби з корупцією.

Влада переконує, що головним питанням в Україні є здійснення економічних реформ, які нібито забезпечать добробут людей. Буцімто проведення реформ і є головним завданням влади.

Проте, суспільству не потрібні реформи самі по собі. Потрібні зміни, спрямовані на покращення життя і встановлення справедливості, тобто зміни, спрямовані на задоволення прагнень громадянського суспільства. І поки суспільство не відчує цих змін – жодні розповіді про реформи владі не допоможуть - вона має бути готовою, що самоактивисти і різноманітні організовані групи спільними діями в законослухняний і не дуже спосіб будуть невтомно відстоювати свої цінності – державність  України, національну безпеку, повагу до прав людини, побудову правової держави, добробут громадян.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.