Відповідь цивілізованого світу міжнародному рейдерству

04 березня 2016, 21:22
Власник сторінки
юрист
0
102
Відповідь цивілізованого світу міжнародному рейдерству
Тепер ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз", як і тисячам інших українських державних підприємств, доведеться боротись за своє кримське майно

Початок історії про те, як цивілізований світ ламає наслідки брутального міжнародного рейдерства однієї варварської країни.

На фоні особливостей національної політичної кухні майже непоміченою пройшла новина від 18 лютого 2016р. з далекої Північної Америки, яка є важливим індикатором для подальших подій на багато місяців або навіть років вперед.

Мова піде про Публічне акціонерне товариство "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" - юридичну  особу, 100% акцій належить державній компанії ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України". Діяльність підприємства включала розвідку та видобування природного газу (основний вид діяльності), газового конденсату та сирої нафти в акваторіях Чорного та Азовського морей та на суші Кримського півострова; серед інших видів діяльності - трубопровідний транспорт, вантажний морський транспорт та деякі інші супутні види діяльності.

Перелік майна, належного ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз" на праві власності, включав в доокупаційні часи 43 газорозподільні станції, 9 морських стаціонарних платформ, технологічний флот в кількості 29 одиниць (серед яких 12 крупних та унікальних), 2 автомобільні газонаповнювальні станції, 4 плавучі бурові установки, підземне сховище газу... вражає?

У 2014 році, після анексії Криму, ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз" було перереєстровано у Шевченківському районі м. Києва. З тої пори  багатостраждальному НАК "Нафтогаз України" доводиться судитися в міжнародних арбітражах з країною агресором за кримське майно на додаток до позовів України (Міністерства юстиції) до Європейського суду з прав людини (який за предметністю ширше і, серед іншого, стосується також шельфу). Адже, з анексією Росія силоміць встановила контроль і оголосила право власності на все майно АРК, повітряний простір, надра. 

Здавалося, звичайне рейдерство на державному рівні залишиться без відповіді і можна робити вигляд, що так і має бути, без наслідків, відповідальності...профіт? Аж ніяк, адже міжнародна спільнота загалом і всі її провідні представники зокрема послідовно нагадали, що міжнародне право - не пустий звук.

Отже, після анексії АРК та м. Севастополя Росія тимчасово взяла під контроль і стала незаконно користуватися і майном ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз". 

На балансі ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз", серед іншого, знаходилося унікальне краново-монтажне судно "Титан-2", яке здійснювало монтаж-демонтаж плавучих бурових платформ і їхнє обслуговування.

Не буду вдаватися у подробиці, детально висвітлені пресою. Важливо те, що 18 лютого 2016 року Фінансова прокуратура Мексики зняла арешт з вищезгаданого судна, визнаючи як право власності за українським державним підприємством, так і необхідність його передачі українській стороні.

Відтепер, маємо важливий прецедент: державний орган іншої країни вперше визнає право власності перереєстрованої у Києві ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз" на його кримське майно, а також передає це майно під контроль українського державного підприємства.

В цьому повідомленні прекрасно все: активність української сторони в особі вищезгаданих державних підприємств та представників дипломатичних служб у відстоюванні інтересів; ігнорування владою іншої держави інтересів російської сторони (власне, невизнання її стороною правовідносин щодо майна Чорноморнафтогазу), адекватне розуміння іншими державами правового статусу кримського майна, перспективи щодо повернення  кримського майна в користування і розпорядження України. До того ж, зверніть увагу: прецедент створено навіть не однією з країн, що традиційно підтримують Україну (США, Канада, Великобританія тощо).

Принагідно слід зазначити, що цією ж датою прийшла й інша новина: Нафтогазом було надано російській стороні повідомлення про інвестиційний спір щодо інвестицій групи Нафтогаз на території Криму. У разі нерозв'язання спору шляхом двосторонніх переговорів, він буде переданий на розгляд міжнародного арбітражу.

Це лише початок, панове. Найцікавіше попереду - втрата Росією контролю над майном, яке їй не належить, але знаходиться у тимчасовому користуванні, виплата відшкодування майном та коштами, причому вже тими, які дійсно перебувають у власності Росії... перелік уточнюється.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Чорноморнафтогаз,Крим,аннексия Крыма
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.