Ціна нафти вирішить долю великого Пу

18 січня 2016, 12:41
Власник сторінки
4
349

Думка Європи про нафту,Путіна і ситуацію в РФ.


Росіяни нерідко називають свого президента "ВВП" - за ініціалами імені, по батькові та прізвища. Звучить досить важливо і осмислено. По випадковості та ж сама абревіатура ВВП означає в російській мові валовий внутрішній продукт, тобто показник економічної могутності країни за рік, - пише Едуард Штайнер в Die Welt. - Все це може навести на думку, нібито одне залежить від іншого. Мовляв, президент є втіленням економічної потужності або слабкості своєї країни. І багато росіян дійсно схильні так думати. Вони переконані, що Путін навів російську економіку до процвітання після пострадянської депресії 1990-х років - принаймні, так було до тих пір, поки два роки тому не почалося скочування в глибоку рецесію. Але в ній винен не президент, а західні санкції та міжнародні антиросійські змови ".

Але в реальності все набагато складніше, пише автор, і при більш детальному розгляді Путін виявляється зовсім не чудотворцем, а скоріше, навпаки, великим щасливчиком історії, чий "висотний політ" був пов'язаний з бумом на сировину на початку 2000-х. Тепер ціна на нафту падає, і відповідно розхитуються недоторканні права президента на владу, адже продаж нафти приносить до половини всіх надходжень до бюджету, йдеться в статті.

На думку колишнього нафтового магната Михайла Ходорковського, яким він нещодавно поділився в інтерв'ю німецькому журналу Der Spiegel, "донедавна Путіну щастило. Висока ціна на нафту допомагала йому маскувати свої помилки". І цієї думки дотримується не тільки заклятий ворог Путіна - теза про те, що у Путіна немає економічного таланту і йому швидше щастило, підтверджується в багатьох економічних дослідженнях.

Незадовго до його приходу до влади у 2000 році ціна на нафту, нагадує Штайнер, "була менш 20 доларів за барель - нижче, ніж зараз. Через дев'ять років вона збільшилася в п'ять разів. За той же період видобуток нафти виріс на 60%. Підсумок - російський ВВП додав 83% ". "Ще будучи прем'єр-міністром, Путін в 1999 році окреслив в якості однієї з цілей зрівняти ВВП на душу населення в Росії з цим показником в Португалії - найбіднішій країні Західної Європи, все ж у три рази превосходившей тоді російський рівень, - продовжує він. - Скорочення розриву відбулося навіть швидше, ніж очікувалося: за паритетом купівельної спроможності дохід на душу населення в Росії в 2008 році був вище, ніж у Португалії в 1999-му ". Але експерти вказують на особливі причини.

"Цей успіх був зобов'язаний не путінської економіці, а істотного підйому цін на нафту на світовому ринку", - стверджує у своєму аналізі колишній експерт по країнах Східної Європи берлінського "Товариства науки і політики" Роланд Гетц.

Нафтовий бум давав достатньо можливостей для реформ, але це практично не використовувалося Путіним, йдеться в статті. Не слід применшувати роботу Путіна щодо створення резервних фондів, але в цілому він зробив ставку на держкорпорації і вигнання олігархів з коридорів влади, пише автор. Стали розвиватися "роздуті і неефективні державні підприємства".

Бідність у країні скоротилася, з'явився середній клас. При цьому Путін почав зовнішньополітичні маневри, йдеться далі.

За словами колишнього першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Росії Михайла Дмітрієва, "в період з 1999 по 2008 рік приблизно половина приросту російського ВВП припала на підйом світових цін на нафту".

Великий двигун російської економіки - приватне споживання. Іншими словами, створений завдяки нафтових багатств зачепив змушує людей витрачати більше грошей. Але якщо це допомогло швидко подолати кризу 2008-2009 років, то тепер, коли ціна на нафту впала нижче 30 доларів і споживчий бум добігає кінця, ситуація виглядає похмуро, пише автор.

Особливо значущим є "криза довіри" до Росії з боку іноземних інвесторів.

Автор висловлює здивування, що Путін поки не приймає радикальних заходів в економіці і "проводить жорстку лінію, близьку до дирижистської, хоча оточений ліберальними мислителями" типу Євгена Ясіна та Олексія Кудріна. "Насправді Путін міг би побудувати економіку - на терпінні народу, який вважає, що зобов'язаний президенту" ВВП "довготривалим зростанням ВВП Росії"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Путин,цены на нефть,падение цены на нефть
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.