Підвищення акцизів на тютюн на 40% означає зменшення смертності та збільшення на

08 грудня 2015, 10:33
Власник сторінки
0
36
Підвищення акцизів на тютюн на 40% означає зменшення смертності та збільшення на
Чому потрібно суттєво підвищити тютюнові акцизи в Україні?

У 2016 р. Кабмін пропонує збільшити специфічну ставку акцизу на тютюнові вироби на 40%, а податковий комітет – лише на 20%, що майже у двічі нижче за рівень інфляції.

Експерт Українського центру контролю над тютюном Костянтин Красовський у форматі короткого відео-релізу[1] надає порівняльну характеристику проектів змін до Податкового кодексу від Кабінету Міністрів України та Комітету ВРУ з питань податкової і митної політики в частині тютюнових акцизів, та інформує про  оподаткування сигарет.

Акцизний податок на сигарети принесе до бюджету понад 20 млрд грн. у 2015 році, тому саме до цього податку завжди прикута увага під час змін до податкового кодексу. В той же час потрібно розуміти, що цей податок сплачують НЕ тютюнові корпорації, а залежні від нікотину курці. 

У 2016 р. Кабмін пропонує збільшити специфічну ставку акцизу на тютюнові вироби на 40%, а податковий комітет – лише на 20%, що майже у двічі нижче за рівень інфляції.

У разі підвищення специфічного акцизу на 40%, річні доходи до Держбюджету збільшаться на 7 млрд грн із врахуванням падіння ринку на 10%, а у разі 20% зростання – на 4 млрд грн без врахування  падіння ринку

Тобто 40% зростання тютюнових акцизів є ефективнішим рішенням, яке приносить більші доходи до бюджету держави, зробить сигарети менш доступними, що призведе до зменшення споживання тютюну в Україні.

Попередній досвід України показує, що збільшення податків на тютюн повністю відповідає державним інтересам: з 2008 р. по 2015 р. середній акциз на 1000 сигарет в Україні зріс майже в 10 разів (з 29 грн до 300 грн), при цьому впродовж 2008-2014 рр. акцизні доходи з сигарет зросли з 3,6 до 18,1 млрд грн, реалізація сигарет скоротилась з 125 до 73 млрд шт., а кількість курців зменшилась з 10,1 до 7,7 млн осіб.

«Збільшення акцизів в Україні має відбуватись відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. У цій конвенції сказано, що підвищення акцизів і цін (на сигарети – ред.) сприяє зменшенню поширеності куріння особливо серед молоді. І тому кожна країна має проводити політику в інтересах охорони здоров’я, спрямовану на скорочення споживання тютюнових виробів», - наголосив експерт.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: куріння,акциз на тютюн
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.