Куріння більш ніж у 2,5 рази підвищує ризик захворюваності на туберкульоз

24 березня 2016, 17:23
Власник сторінки
0
85
Куріння більш ніж у 2,5 рази підвищує ризик захворюваності на туберкульоз

Куріння – фактор ризику захворюваності на туберкульоз

24-го березня у Всесвітній день боротьби з туберкульозом Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі наголосила, що саме куріння є одним із основних факторів ризику захворюваності на туберкульоз: «Куріння є чинником, який суттєво знижує імунітет. Куріння є фактором, який суттєво знижує захисні функції легенів як конкретного органу, який у першу чергу уражається мікобактерією туберкульозу, так і в цілому впливає на імунітет, безумовно».

Щороку в Україні реєструється близько 30 000[1] нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне.

В Українському центрі контролю над тютюном вважають, що у боротьбі з туберкульозом держава повинна звертати значну увагу саме на профілактику виникнення цього захворювання. Зокрема на законодавчому рівні посилювати сферу контролю над тютюном задля зменшення поширеності куріння. Адже за даними ВООЗ[2], куріння підвищує ризик захворюваності на туберкульоз більш ніж у 2,5 рази, більш ніж 20% глобальної захворюваності на туберкульоз може бути викликана курінням.

Зокрема ВООЗ рекомендує2 в рамках політики з боротьби проти тютюну та туберкульозу:

·         здійснювати боротьбу проти тютюну всюди, але особливо там, де люди наражаються на ризик інфікування туберкульозом;

·         координувати національні програми з боротьби проти туберкульозу та тютюну;

·         реєструвати споживання тютюну серед пацієнтів з туберкульозом та пропонувати їм консультування та лікування;

·         сприяти розвитку та реалізації політики звільнення від тютюнового диму і забезпечувати її проведення особливо в місцях надання послуг пацієнтів з туберкульозом;

·         здійснювати заходи з допомоги у припиненні куріння.

Також учасники прес-брифінгу, зокрема й міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі зазначили, що громадяни повинні в першу чергу самі відповідати за збереження власного здоров’я шляхом ведення здорового способу життя та здійснення регулярних медичних обстежень.

Проблема куріння та туберкульозу поєднана у соціальному ролику[3] із серії «Жертви тютюнової індустрії. Свідчення», який підготувала ГО «Життя» у співпраці з Всесвітньою фундацією здоров’я легень. У цьому відео Денис, хворий на туберкульоз, який курив із першого класу, розповідає, до який згубних наслідків для його здоров’я призвело куріння. Денис взяв участь у зйомках, щоб уберегти саме молодь від куріння шляхом інформування їх.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: курение,туберкульоз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.