Авгійові стайні демократії

28 листопада 2015, 17:58
Власник сторінки
0
134
Авгійові стайні демократії
Фото: zn.ua

Чому народне волевиявлення не врятує Україну?

З часу обрання нових нардепів минуло трохи більше року. 26 жовтня 2014 року Україною прокотилися дострокові вибори, які cуттєво оновили склад Верховної Ради. Під час волевиявлення вже традиційно системних порушень і фальсифікацій зафіксовано не було. Коаліція кардинально оновилася, порівняно з часом правління «донецького баті», проте основним завданням депутатів, як і раніше, є розведення бобів.

І для цього є усі передумови. Не можна не засвідчити той факт, що до Ради увійшли не самі лише прості українці, обранці з народу. Згідно з дослідженням громадянської мережі «ОПОРА», дохід нардепа від партії «Відродження» Віталія Хомутинника у 2014 році становив майже 294 мільйони гривень (і це лише задекларованих), представника Опоблоку Вадима Новинського – 209 мільйонів. До того ж, наразі БПП у Верховній Раді представляють 27 мільйонерів, Опоблок значно поступається «колезі» та зміг просунути у ВР тільки 14 депутатів, які можуть похизуватися мільйонними статками, «Воля народу» - 12, а «Відродження» - лише 10. Вочевидь, їх економічні питання хвилюють найменше.

Крім того, депутати у Раді продовжують ляси точити, приймаючи законопроекти та поправки з четвертої-пятої спроби, та й то через благання Гройсмана. У березні народні депутати з п'ятої спроби ухвалили урядовий законопроект про скасування пенсій для працюючих депутатів, а у листопаді, після вимушеної перерви, з шостої спроби ухвалили антидискримінаційну поправку, необхідну для «безвізового пакету». Європейці досі не тямлять, чому нардепи не можуть однозначно проголосувати і вибрати з двох можливих варіантів – «за» чи «проти». Наче, не так вже і важко.

25 листопада цього року засідання Верховної Ради більше нагадувало драматичний театр. Депутати у Раді влаштували виставу про боротьбу із насильством проти жінок. Участь у читанні взяли Мустафа Найєм, Ірина Подоляк, Борислав Береза, Остап Семерак, Ірина Луценко та інші. З трибуни Верховної Ради вони представили п’єсу "Сім". З одного боку, це - схвальний потяг до «високого мистецтва», з іншого – досить неочікувана розвага для нардепів, які незавжди  можуть визначитися із власною громадянською позицією.

Разом з тим, сварки у владних колах тільки набирають обертів. Відтак, 26 листопада у Верховній Раді зареєстрували проект постанови про звільнення Айвараса Абромавичуса з посади міністра економічного розвитку і торгівлі України, ініціатором якого виступив нардеп від "Відродження" Віктор Бондар. Крім того, фракція "Опозиційний блок" вимагає відставки уряду та звіту коаліції про роботу за рік. Тож, скільки коліщатка не змащуй, стара машина від цього швидше не поїде. Тут не допоможе заміна мастил. Потрібно просто здати авто в утиль і, доплативши, отримати натомість щось більш модерне.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,депутаты,Верховная Рада,правительство,реформы,Парламентские выборы 2019,коалиция в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.