Голові Вінницької ОДА Коровію В.В. Шановний Валерію Вікторовичу!

18 листопада 2015, 20:00
Власник сторінки
0
134

Голові Вінницької ОДА Коровію В.В.

№ 10 від 18 листопада 2015 р.     
Голові Вінницької ОДА Коровію В.В.
Шановний Валерію Вікторовичу!
Просимо Вас, як Гаранта Конституції України на території Вінницької області - негайно припинити протиправні дії Вашої підлеглої директора Департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА Бабій Т.Ф., яка використовуючи своє службове становище, саботує реалізацію державної політики в галузі охорони здоров’я на території Вінницької області, визначеної Законом України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я»  та іншими нормативно-правовими актами. 
Візьмемо три конкретні факти. 
Першим є жахлива смерть десятирічного хлопчика з Тростянецького району в результаті несвоєчасного надання йому медичної допомоги. Звичайно, будуть знайдені (не знайдені) конкретні винуватці-лікарі. Однак, першопричина цієї трагедії - система надання хірургічної допомоги дитячому населенню області, запроваджена наказом ДОЗ та К від 28.03.2015 р. № 422 «Про удосконалення організації надання хірургічної допомоги дитячому населенню області». Вона  забороняє надання хірургічної допомоги дітям фактично в усіх районах області у випадках подібних до вищенаведеного, місцевими лікарями, зобов’язуючи їх викликати для надання допомоги лікарів Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні. Тобто, відповідно до цього наказу, в екстреному випадку, коли мова йде про хвилини, півгодини, годину, смерть від несвоєчасного надання медичної допомоги не просто можлива, а майже неминуча.
Другий. Через порушення чинного законодавства ДОЗ та К в Вінницькій області відсутня система надання невідкладної медичної допомоги населенню. Порушені:
- Закон України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» ст.6;
- Закон України «Про екстрену медичну допомогу» ст.11;
- Наказ МОЗ від 29.08.2008 №500 «Про заходи щодо удосконалення надання екстреної медичної допомоги населенню в Україні».
  Надання невідкладної медичної допомоги в області визначено наказом ДОЗ та К від 03.07.2013 № 740 «Про організацію надання невідкладної медичної допомоги» (зі змінами й доповнення від 2015 р.). Він виключає надання медичної допомоги при невідкладних станах фахівцями в даній галузі – лікарями з медицини невідкладних станів. Натомість, цю допомогу зобов’язали надавати не професіоналів – сімейних лікарів. Отже, слід чекати неминучих смертей від надання некваліфікованої невідкладної допомоги.
Прикладом організації системи екстреної медичної допомоги є смерть дитини в м. Турбів в 2105 році. Причиною смерті стало надання некваліфікованої екстреної допомоги та відсутність взаємодії між закладами охорони здоров’я. На жаль, за цим фактом не було проведено всебічне об’єктивне розслідування. Тому досі не названі істинні винуватці трагедії та обставини, які до неї привели. 
Третій – ДОЗ та К тривалий час намагається ліквідувати на Вінниччині систему лікарсько-фізкультурної допомоги населенню (систему фізичної реабілітації) та головний її заклад - Вінницький обласний лікарсько-фізкультурний диспансер. 
Подробиці цієї протиправної діяльності Ви добре знаєте, бо як депутат Вінницької обласної ради брали активну участь в порятунку служби та диспансеру в 2011-2012 рр., коли за ініціативою Бабій Т.Ф. та тодішнього начальника управління охорони здоров’я Діденко Л. О. їх нищив злочинний режим Януковича. 
Однією з причин була протидія головного лікаря диспансеру Чернишука С.Н. руйнуванню системи надання медичної допомоги в області Тетяною Бабій, Лідією Діденко та іншими працівниками ДОЗ та К. Сьогодні численні неприродні смерті вінничан (особливо дітей), малодоступні та неякісні медичні послуги в області, чітко показують наскільки мав рацію С.Н.Чернишук, коли характеризував діяльність вінницьких реформаторів як «геноцид».
Зараз головний лікар виступає за негайне проведення медичної реформи, чому протидіє Бабій Т.Ф., вимагає від неї створення в області ефективної системи надання лікарсько-фізкультурної допомоги (виконання наказів МОЗ від 17.06.2014 № 401 «Про систему надання лікарсько-фізкультурної допомоги в Україні»), в тому числі учасникам АТО. Натомість ДОЗ та К й особисто Тетяна Бабій намагаються його звільнити з займаної посади, щоб він не заважав їм і далі саботувати реалізацію державної політики в галузі охорони здоров’я, зокрема системи фізичної реабілітації. Бабій відкрито заявила про це на колегії в м. Хмільник 30.10.2015 р.
Особливого цинізму набувають вимоги керівників ДОЗ та К до Сергія Чернишука в обмін на добре до нього ставлення та нормальне фінансування очолюваного ним закладу. Йдеться про практику, ліквідацію якої вже давно вимагає від нас увесь цивілізований світ.
Виходячи з вищевикладеного, просимо Вас негайно припинити саботаж ДОЗ та К державної політики в галузі охорони здоров’я, демонтувати систему ненадання медичної допомоги в області звільнити та притягнути усіх її творців до відповідальності. 
Просимо терміново провести комплексну перевірку діяльності ДОЗ та К на предмет відповідності його діяльності чинному законодавству України із залученням правоохоронних органів та громадських організацій. 
Просимо підтримати позицію професіоналів патріотів України щодо організації в області європейської  моделі медицини, зокрема, Чернишука С.Н. в створенні реально діючої системи лікарсько-фізкультурної допомоги в області. Адже її потребує понад 200 000 осіб.
Просимо зобов’язати ДОЗ та К, у відповідності до чинного законодавства, оприлюднити видані ним накази, які формують систему надання всіх видів медичної допомоги населенню та бюджетні видатки всіх закладів охорони здоров’я, що фінансуються з обласного бюджету  й затверджені ДОЗ та К з обґрунтуванням за останні 5 років. 
Просимо негайно провести громадські слухання щодо кризового стану справ  у медичної галузі області та пошуку шляхів їх розв’язання.
Якщо всі вищеперераховані неподобства триватимуть і далі, то відповідальність за наступні «запрограмовані» смерті лежатимуть на Вас персонально. А ми  й уся громадськість області будемо змушені активно відстоювати своє право на гарантовану Конституцією доступну, якісну та своєчасну медичну допомогу. Ми йдемо в Європу, а тому не повинні жити за поняттями Золотої Орди. Це злочин - знищувати медичну галузь. 
Дякую.
З повагою 
Голова Вінницької ОГО «Народна Армія Спасіння Вінниччини»                               А.Дуляк 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.