Неграмотна юридична політика НКРЕКП може повністю паралізувати всю сферу ЖКП

18 листопада 2015, 14:38
Власник сторінки
0
33
Неграмотна юридична політика НКРЕКП може повністю паралізувати всю сферу ЖКП

Визнання столичним Окружним адмінсудом незаконною та нечинною постанову НКРЕКП про встановлення тарифів на газ не вплине на вартість газу для населення.

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною та нечинною з моменту прийняття Постанову НКРЕКП «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення». Здавалося б, наступник крок – зниження цін на газ для населення. Втім, на розмір платіжок таке рішення не вплине і максимум, на що можуть розраховувати споживачі, – перерахунок за вже спожитий та сплачений населенням газ.

Проблема в тому, що саме Кабінет Міністра України від 1 жовтня цього року і аж по 31 березня наступного уповноважений встановлювати роздрібні ціни на газ для населення. Таке рішення прийнято на час перехідного періоду функціонування ринку природного газу та закріплено відповідним Законом. Тому протягом цього часу споживачам нараховуватимуть суми в платіжках за відповідною постановою КМУ, якою встановлено роздрібні ціни на природний газ, а також закріплено пільгову ціну в розмірі 3,6 тис. грн за тисячу кубів за умови використання до 200 кубометрів природного газу на місяць.

Таким чином, визнання столичним Окружним адмінсудом незаконною та нечинною постанову НКРЕКП не вплине на вартість газу для населення, оскільки з 1 жовтня 2015 року вона визначається саме кабмінівською постановою, а її ніхто не оскаржував.

Інша справа – те, що теоретично споживачі можуть сподіватися на перерахунок за вже спожитий та сплачений газ протягом дії цієї постанови НКРЕКП, яку тепер визнано незаконною. Проте як це питання буде врегульовано та, головне, за рахунок яких фінансових ресурсів – питання складне. Загальна сума перерахунку може сягати десятків мільярдів гривень, а таких резервів держбюджет на сьогодні не має. Крім того, частину з цих коштів вже було використано на субсидії.

Є ще один важливий нюанс, який не можна залишати поза увагою, – це відповідальність представників влади за прийняття таких незаконних рішень. Адже населенню завдано мільярдних збитків, і за це має відповідати керівництво регулятора. До того ж, це вже друга скасована постанова Нацкомісії загальнодержавного значення, а враховуючи підстави, за якими суд скасовував незаконні рішення регулятора, – «перевищення владних повноважень» – тепер за аналогією може бути скасована й цілий ряд інших рішень НКРЕКП. Врешті, юридично неграмотна політика в сфері комунальних послуг в масштабах всієї країни може повністю паралізувати сферу ЖКП.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва постановою від 03.11.2015 № 826/9907/15 визнав Постанову НКРЕКП від 03.03.2015 № 583 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення» незаконною та нечинною з моменту її прийняття.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.