ЗАКОН УКРАЇНИ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ВИЗНАНО НЕКОНСТИТУЦІЙНИМ.

05 серпня 2015, 23:04
Власник сторінки
0
156
ЗАКОН УКРАЇНИ ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ВИЗНАНО НЕКОНСТИТУЦІЙНИМ.

Місцевим радам надають право надавати статус спеціальної російській мові в межах регіону, статус якої не відрізняється від державної. Що суперечить статті 10 Конституції України.

Зміни до Конституції запропоновані Верховною Радою на розгляд Конституційного суду мало в чому відрізняються стосовно змін місцевого самоуправління та зменшують повноваження Президента України на користь Верховної ради і прем’єр-міністра. Збільшення повноважень територіальних громад внесені не в адміністративних чи економічних питаннях а в мовному питанні.

Закон запропонує нову редакцію Конституції, згідно за якою місцеві ради отримають право надавати статус спеціальної російській мові. Цікаво, що дане мовне питання пропонується внести в статтю143 Конституції України, хоча статус державної української мови та російської мови трактує стаття 10 Конституції України. Так як по Конституції Верховна Рада не може змінювати Конституцію в розділі «I ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ» , де знаходиться стаття 10 Конституції , депутати вирішили заховати її в 143 статтю.

Як сказав Арсеній Яценюк у своєму зверненні «Ми зберігаємо у силі мовний закон Ківалова-Колесніченка, ухвалений "регіоналами" та комуністами. В тих областях, де більшість людей говорить російською, - вона має юридичний статус регіональної. Фактично ж її права та можливості там такі ж самі, як у державної української”, - зауважив він.

Та додав, що має на меті, як голова уряду запропонувати норму доКонституції, згідно з якою при збереженні статусу української, як єдиної державної, місцеві ради отримають право надавати статус спеціальної російській та іншим мовам.»

Виходить дані зміни не направлені на розвиток держави , а на розпалювання мовного питання та на розвал державності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Конституция,Конституционный суд,мова,адміністративна реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.