Олег Кулініч: функції реєстрації прав на нерухомість - на місцевий рівень

15 липня 2015, 17:43
Власник сторінки
0
24

Сьогодні Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 2982 від 02.06.2015 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Сьогодні Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 2982 від 02.06.2015 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Вважаю, що ідеї, закладені в законопроекті абсолютно правильні. Я особисто отримую величезну кількість звернень щодо проблем з реєстрацією прав. Цей проект вирішує цілу низку таких проблем.

По-перше, – розширення кола суб’єктів реєстрації. Пропонується передача реєстраційних функцій районним адміністраціям і міським радам. Тепер вони зможуть самостійно визначати, кількість реєстраторів, необхідних для району чи міста. Тому що зараз це по 3-5 осіб на район, які фізично не в змозі справитись з величезним обсягом роботи. А звідси – черги і складнощі для людей.

По-друге, сьогодні дійсно є сенс розширити права нотаріусів як державних реєстраторів і надати їм можливість реєструвати всі права на нерухомість. Хочу нагадати, що розроблений мною законопроект 0944, який в березні почав діяти як Закон, вже показав свою ефективність. Він дав нотаріусам право реєструвати права оренди земель сільськогосппризначення. За даними Мінюсту сьогодні в місяць реєструється біля 100 тисяч таких договорів. Тобто механізм успішно працює. Тому, прийнявши цей проект, ми можемо значно зменшити черги до державних реєстраторів.

Прогресивною нормою проекту є пріоритет відомостей Кадастру над відомостями у правовстановчих документах. Дуже багато людей звертаються до мене стосовно відмов у реєстрації через те, що після встановлення меж земельної ділянки в натурі, її площа у витязі із Кадастру, відрізняється від державного акта. І для того, щоб зареєструвати право, люди вимушені йти до суду. Даний законопроект цю проблему знімає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Земля,нерухомість,державний реєстратор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.