Депутати відкликали антитютюновий законопроект через лобізм голови податкового к

30 квітня 2015, 13:43
Власник сторінки
0
49
Депутати відкликали антитютюновий законопроект через лобізм голови податкового к

Народні депутати подали постанову про відкликання Проекту Закону України № 2430

Народні депутати Богомолець О., Гопко Г., Мусій О., Корчинська О., Луценко І. подали постанову про відкликання Проекту Закону України № 2430 «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства у відповідність до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту».

На думку співавтора законопроекту, голови Центру контролю над тютюном А. Скіпальського таке рішення зумовлене лобістськими діями голови Комітету з питань податкової і митної політики Р. Насірова щодо головування його комітету під час розгляду цього законопроекту. «Ґрунтовних підстав віддавати законопроект № 2430 під відання комітету Р. Насірова не було, оскільки зміни, які пропонуються у документі, лежать у площині питань охорони здоров’я. Законопроект розроблено відповідно до положень Глави 22 «Громадське здоров’я» Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а саме статті 428, де сказано: Україна поступово наближує своє законодавство та практику до принципів acquis ЄС, зокрема у сфері інфекційних хвороб, служб крові, трансплантації тканин і клітин, а також тютюну. Так, законопроект стосується вимог до маркування упаковки тютюнових виробів - медичні попередження збільшуються до 65% від площі та з обох боків упаковки, регулювання смакових добавок у сигарети, курильних сумішей та електронних сигарет згідно з Директивою 40/2014/ЄС. При цьому варто зауважити, що у законопроекті немає положень, які стосувалися б змін оподаткування тютюнових виробів» - говорить Андрій Скіпальський.

Законопроект був зареєстрований 19 березня 2015 р. і мав на меті наблизити українське антитютюнове законодавство в частині регулювання інгредієнтів та смакових добавок сигарет, а також маркування упаковки до європейських норм. Метою законопроекту є  зниження рівня поширеності куріння, зокрема серед молоді, шляхом зменшення привабливості упаковки та заборони смакових домішок. Законопроект був підтриманий експертами ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» та включений у дорожню карту реформ на 2015 рік.

Проте на цьому етапі законопроекту протидіють. Через день після реєстрації документу в апараті голови ВРУ з’явився лист Р. Насірова, голови податкового комітету, із поясненнями та проханням визначити його комітет головним. У відповідь на звернення голова ВРУ підписав резолюцію про головування податкового комітету. За чинним положенням, головний комітет має розглянути законопроект протягом місяця з дня реєстрації. Законопроект 2430 було подано 19 березня, але комітет Р.Насірова досі не розглядав його, що переконує в тому, що законопроект було забрано в податковий комітет з метою блокування запропонованих в законопроекті європейських норм.

Цікаво, що невдовзі після реєстрації законопроекту № 2430, депутати Геннадій Кривошея (НФ), Віталій Сташук (НФ) та Борис Козир (БПП) подали альтернативний Законопроект №2430-1, яким пропонують імплементувати директиву 37/2001/ЄС 2001 року. Діяльність цих нардепів ніколи не стосувалась сфери охорони здоров’я, а запропоновані ними зміни до законодавства є неактуальними для України, дуже застарілими та не відповідають сучасним вимогам контролю над тютюном ЄС.

«Громадськість та Комітет з питань охорони здоров’я звертались до голови ВРУ Гройсмана з  обґрунтуванням та проханням змінити рішення та повернути Законопроект № 2430 на розгляд саме Комітету з питань охорони здоров’я, оскільки документ, передусім, передбачає зміни та доповнення до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів», який є складовою саме законодавства про охорону здоров’я, а не законодавства про ринок тютюну. Проте реакції на звернення ще нема. Тютюнове лобі намагається затягнути процес прогресивних антитютюнових змін», - зазначив Олександр Ябчанка, координатор медичної групи Реанімаційного пакету реформ.

 

Інформація про Директиву 2014/40/ЄС

Угода про Асоціацію містить додаток XLI до глави 22 «Громадське здоров’я», згідно якого Україна протягом 2 років з дати набрання чинності Угодою має впровадити положення Директиви 2001/37/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 5 червня 2001 року про наближення законодавчих, нормативних та адміністративних актів держав-членів щодо виробництва, презентації та реалізації тютюнових виробів.

Оскільки текст Угоди про Асоціацію Україна — ЄС українською мовою опублікований на офіційному сайті Комітету з євроінтеграції ВРУ 20 червня 2013 року, а парафували Угоду у Брюсселі глави переговорних делегацій 30 березня 2012 року, зазначена Директива 2014/40/ЄС від 3 квітня 2014 року технічно не могла бути частиною офіційного тексту Угоди. 

В той же час, в Директиві 2014/40/ЄС, у статті 31 зазначено, що «Директива 2001/37/ЄC скасовується з 20 травня 2016 року... Посилання на скасовану директиву повинно тлумачитися як посилання на цю Директиву».

Таким чином, зобов’язання згідно додатку XLI до Угоди слід тлумачити, як зобов’язання України впровадити в своє національне законодавство положення Директиви 2014/40/ЄС. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.